menighetsbladet

Download Report

Transcript menighetsbladet

Nytt fra

Fløenkirken

Med Bjørn på jobb

Den Frie Evangeliske Forsamling i Bergen – sommer/høst 2013

NYTT FRA FLØENKIRKEN

Farlig kristen?

«

Vi skal ikke bare hindre forråtnelse, men også skape lys, varme, endring og liv.

» Jeg leste nettopp at Samuel Lamb, den kine siske husmenighetslederen var død. Han ble fengslet flere ganger og satt lenge i fengsel, fordi han ble ansett som farlig. Slik han frem stilles i biografien og fra de som møtte han, var han virkelig et fredelig menneske som aldri prøvde å provosere. Men han ble oppfattet som farlig av makter og myndigheter, både de i Kina og helt åpenbart de i «himmelrommet». Han ble i tillegg oppfattet som en ressurs for mange tusen som ble frelst, og alle de som ble oppmuntret av å høre hans vitnesbyrd. Hvordan blir vi oppfattet? Hvordan har vi valgt å leve ut det livet og de gaver vi ha fått? fullbrakte verk, har fått vi et nytt liv, og dermed lyskilden Den Hellige Ånd både til egen hjelp, og som ressurs for andre. Jesus er svært konkret i sitt råd. Lyskilden kan du ikke gjøre noe med, så lenge du er i Kristus. Men du kan bestemme hvordan du bruker det. Gjem det ikke, da er hensikten borte og du blir ufarlig og ubrukelig for de som sitter i mørket. Matt. 5,15.

Vær derfor opptatt av Jesus

, det er grunnla get for å være en farlig og effektiv kristen. Da vil ikke de ferdiglagte gjerninger overrumple deg, og du vil oppleve at livet ditt har konse kvenser for de du møter. Jesus sa at

det viktigste budet var å elske Herren

, Mat. 22,37-39. Alt starter med å ha fokus riktig vei, mot Jesus Kristus. Da kan vi, som Jesus sier videre,

elske mennesker på Guds måte

.

Lys der det er behov for lys

. Jesus, samt hans disipler, oppsøkte behovene, og Jesus sa også ganske klart fra om at det ikke var de fris ke som trengte lege. Matt. 9,12-13. Det er de som sitter i mørket som behøver lys, både for å se sin tilstand, men også for å se løsningen, Jesus Kristus. Det er når vi er i rett balanse og Jesus får før steplassen (blir tilbedt), at vi har den rette kraft til å stå imot forråtnelse og være jordens salt. Matt. 5,13. Saltet opp fattes som farlig fra dem som vil ødelegge. Jesus gikk der folk møttes, spiste sammen med fremmede, gikk til torget, brønnen etc.

Peter og Paulus gikk til tempelet, torgene, synagogene, arbeidsplassene og kort sagt, blant folk.

Men når Jesus ikke er viktigst, for rykkes balansen, det vil si, saltet får en ny kjemisk sammensetning og mister kraften. Da er hensikten borte, og det kan ikke stoppe de ødeleggende kreftene, og blir helt ufarlig. Matt. 5,13 Vi, hvor kan vi gå? Arbeidsplasser, nabolag, velforeninger, forballklubber og andre møte plasser. Bruk livet ditt til å være opptatt av de behov som er rundt deg, vær kreativ og åpen.

Da vil du se at du blir farlig for de som vil øde legge og en ressurs (lys) for de som har behov. Ha forventning til høsten.

Når vi har den rette balansen får vi også være

verdens lys

! Matt 5,14. Vi skal ikke bare hindre forråtnelse, men også skape lys, varme, endring og liv.

Gjennom Jesu Vær velsignet,

Roy Wareberg

Fløenkirken

Den Frie Evangeliske Forsamling

Fløenbakken 57, 5009 Bergen Telefon: 55298510 e-post: [email protected]

Nettside: www.floenkirken.no

Bankkonto: 3625 85 51642

Eldsteråd:

Roy Wareberg – 56333949 Thore Nilsen – 55285021 Andreas Håvik – 92083558 Kenneth F. Rasmussen – 95104960

Ansvarlig for menighetsbladet:

Kenneth F. Rasmussen – 95104960

NTCF 20 år

Norway Tamil Christian Fellowship (NTCF) feiret nylig 20-årsjubileum.

Festen ble holdt i Fløenkirken. Roy Wareberg overleverte en gave på kr.

50.000,- fra Fløenkirken til bygging av kirke på Sri Lanka. Vi gratulerer!

Samlingssøndag

Søndag 18. august kl. 17.00 blir det samlingssøndag etter sommeren. Roy Wareberg taler, mens John-Olav Aasen leder sang og musikk. Velkommen!

Tilbake til røttene

Astrid og Kåre Kristing har deltatt på møtene i Fløenkirken i mer enn ett års tid. Kåre har talt på en del møter.

Astrid er flink til å ta kontakt med dem rundt seg. Men hvem er de egentlig?

Hvordan har

det seg at de begynte å gå i Fløenkirken? Hva tenker de om Guds menighet? I samtale med menighets bladet kom det frem føl gende:

Astrid og Kåre

har to døtre, Trude og Heidi, som bor henholdsvis i Bærum og i Stavanger, og fire bar nebarn i tenårene. Både Astrid og Kåres foreldre var med i menigheten i Skostredet 17 (på folke munne «17»), og det var der Astrid og Kåre vokste opp og ble aktive, og både Trude og Heidi ble barne velsignet i «17».

en menighet basert på tje nestegavene og et harmo nisk, levende fellesskap.

For ikke å være opprørere i egen menighet, trakk de seg ut og gikk videre på leting etter et fellesskap med samme visjon som dem selv.

Forkynnelsen

fra «kirkefe drene og -mødrene» i «17» er en verdifull arv og har dannet en solid basis for kristenlivet.

Grunnsannheter om rettfer diggjørelse og helliggjø relse ble nøye innprentet og har senere vært til nytte og velsignelse også når Astrid og Kåre har arbeidet og forkynt i andre sammenhenger.

På 70-tallet

ble de veldig opptatt av visjonen om å se «Guds hus» etablert.

Gudshuset, en bolig for Gud, som menigheten skulle være, savnet de for kynt. De lengtet etter å se

Kåre har

vært med på å starte to nye menigheter i Bergen. Han og Astrid har også bodd mange år både i utlandet og i Stavanger. I Stavanger var de med i ledelsen i menigheten «Kristen Tjeneste» i flere år.

Hvilke tjenester

har de hatt i de forskjellige menig hetene de har vært med i? Kåre har vært pioner på forskjellige områder. Han har fått ting etablert, som lovsangstjeneste, tilbe delse og levende menig hetsfellesskap, og har undervist om virksomheten videre. Både sammen og hver for seg har Astrid og Kåre drevet mye med sje lesorg og med undervis ning om familiens plass i Guds hus. Dessuten har Astrid drevet kvinnearbeid, og Kåre har hatt møter for menn.

Da de kom

tilbake til ber gensområdet i 2008, var de begge innstilt på at de ikke skulle starte noen ny menighet. De ville vente og se hva Gud la til rette for dem. Etter litt sondering i kirkelandskapet, kom de til Fløenkirken. Det var godt å være der, og de ble godt mottatt i menigheten.

Egentlig har de alltid vært «frie venner». Nå føles det naturlig å være med i den åndelige familien der.

Fremdeles er

lengselen deres å se en menighet i funksjon, en levende orga nisme der lemmene funge rer sammen i harmoni, og ubrukte ressurser kommer til sin rett.

Av Hanna Marie Hoel

Mikrofoner til Betlehem

Over hele Norge vil fullt brukbare trådløse mikrofoner slutte å fungere innen ut-gang en av året. Dette siden Norge legger om frekvensene som brukes til dette.

Fløenkirken har i sommer måttet bytte ut trådløse mikrofoner, sendere og mottakere, samt teleslyngen som sender lydsignaler til de med høreapparater. Tilsammen har dette kostet flere titalls tusen kroner. De gamle mikrofonene har vi sendt til den arabiske pinsemenigheten i Betlehem. Vi har alle rede fått takk fra søndags skolearbeideren Tony (bildet), som forteller at han aldri før har hatt så godt lydutstyr. Søndagsskole arbeiderne i Betlehem presenterer evangeliet for barn og unge på skoler i hele det palestina-arabiske området.

NYTT FRA FLØENKIRKEN

Viet

Line Naja Wareberg og Mats Ronander giftet seg 3. august i Fløenkirken. Vi ønsker Guds velsignelse over ekteparet.

Vi gratulerer!

1. jan Jorunn Stautland 70 år 11. jan Anny Gerd Eide 70 år 22. feb Berit Marceliussen 80 år 5. mai Anne Marie Nilsen 70 år 7. mai Liv Thorsheim 85 år 31. aug Kåre Kristing 70 år 15. okt Bjørn I. Knudsen 70 år 25. okt Kitty Wethe 85år 17. des Leif Bjarne Håland 90 år 7. des Ruth Sundhordvik 85 år

Døpt

Kristian Løkhammer ble døpt søn dag 21. oktober 2012 i Fløenkirken.

Nymalt kirke

I sommer har menighetslokalet fått en sårt tiltrengt ansiktsløftning.

Kortsidene, hvor vi måtte ha stillas, ble malt av et innleid firma, mens resten ble malt av et dugnadsteam bestående av frivillige fra Fløenkirken, NTCF og Comunidade Evangélica em Bergen. Vi takker alle for innsatsen!

Internasjonalt

I tillegg til tamilske NTCF, bruker nå også en portugisk talende gruppe, Comunidade Evangélica em Bergen, Fløenkirken til gudstjenester.

NYTT FRA FLØENKIRKEN

Bruker Ordet som livbøye

Bjørn Knudsen (70) var voldsmann, alkoholiker og sinnslidende. Nå opp lever 70-åringen seg ansatt av Gud for å be. Derfor har han en stamplass på Bergen Storsenter.

Jeg har holdt

Dagen i mange år, men det var også en lang periode jeg ikke hadde råd til avisen, begynner Bjørn Knudsen. Han sitter utenfor Baker Brun, like ved en av inngangene til det travle kjøpesenteret.

– Leser du avisen?

– Nei, aldri.

Det er noe eget ved Bjørn Knudsen: Jeg holder Evangelisten også, men leser aldri den heller.

Men Bjørn Knudsen ber for mennes kene han ser på bildene. Han ber også for regjeringen og for fotballspillere. – Jeg var veldig opphengt i fotball da jeg var ung. Jeg kan navnet på alle Brannspillerne, flirer Knudsen.

Fra stamstedet

sitt har han god utsikt til rulletrappen og ber for de som går opp og ned. Han slår også av en prat med de som måtte ha tid til å sette seg ved bordet hans. Mange som gjør det har et tøft liv, slik han selv hadde.

Den eneste boken Bjørn Knudsen leser er Bibelen, men til gjengjeld kan han komme seg gjennom opptil 90 kapitler daglig.

– Jeg elsker Guds Ord, sier han.

Det var mens

han var på psykiatrisk klinikk at Bjørn Knudsen ble frelst, i 1975.

Da han tok fatt på kristenlivet begynte han med å lese 1. Mosebok. Der ble han værende i mange år. Han forsøkte å holde loven og klistret opp De ti bud.

– Jeg lette etter fettfri mat fordi det stod i moseloven. En tid var jeg i mot kaffe og hadde lørdagen som hviledag. Jeg trodde jeg skulle holde budene sjøl, dumme tosken. Skjønner du meg?

Knudsen kom inn i store depresjoner og ble innlagt gang på gang. Den fortvilte mannen forsøkte å drukne seg. Men fløt opp igjen. Knudsen ler hjertelig når han forteller, før han blir alvorlig igjen: Historien om fotsporene i sanden går blant de kristne. Den er om meg. Jeg trodde alt som stod, men forstod ingen ting. Alt må åpenbares.

STAMBORDET:

Fra stamstedet sitt har Bjørn Knudsen god utsikt til rulletrappen og ber for de som går opp og ned. Han slår også av en prat med folk som setter seg ved bordet hans.

Knudsen er takknemlig for sitt nye liv: – Gud har fornyet sinnet mitt.

Derfor er bergenseren på bena hver dag og vitner om sin Herre.

– Jeg snakker ikke om annet enn Jesus, sier den glade originalen.

Forbipasserende

nikker stadig til Bjørn Knudsen. Flere av de som han møter, treffer han ukentlig i pinsemenig heten Tabernaklet der han er vert på onsdagene. Dit kommer folk som er på kjøret.

Han bor i leiligheten som han er opp vokst i, og lever på trygd i tillegg til å være støttekontakt for en narkoman.

Panten han får når han samler tomflas ker bruker han til å dekke avis- og blad abonnement, støtte misjonærer og menigheten sin, Fløenkirken.

I dag regner

Bjørn Knudsen seg som den gladeste mannen i vestlandsbyen. I DFEF har han funnet gode venner, men forkynner Frode Sundhordvik har en spesiell plass i hjertet. Han kom trofast på besøk tre ganger i uken i en tid da Knudsen trengte det. Noen opple velser har det vært vanskelig å bli ferdig med, som at han har vært voldsmann og ranet folk.

Gud tok det vekk, litt etter litt. Jeg takker Gud for den gode menigheten jeg er kommet i, selv om jeg ikke er glad for de kvinnelige talerne som de inviterer.

Det er blitt noen diskusjoner om emnet. En kvinne smiler til Knudsen i det hun passerer.

– Alle hilser på deg.

– Ja, jeg har jo gått her i 10-15 år.

Til å begynne med ville han fortelle Gud hva han skulle gjøre da han ba for folk, men det har han sluttet med: – Han vet det bedre enn meg. Det står i Timoteus: Gjør takksigelser for alle mennesker. Når du påkaller Jesu navn for et menneske så begynner Gud å arbeide med det mennesket, og det er det som er poenget.

– Hallo, reserve-Jesus.

Velkommen til himmelen, sier en mann som får øye på Bjørn Knudsen. Knudsen rister på hodet og ler godt: – Det er Jesus som er så fantastisk.

Jeg tror ikke på et eneste menneske. Vi er skapt av støv. Vet du hva som står i Jobs bok? Det har jeg erfart. «Gud frelser de ulykkelige ved deres ulykke».

Skjønner du meg? Du må rope på Jesus. Da er hjelpen der med en gang.

Av Birgit Opheim

(En lengre versjon av artikkelen har tidligere stått i avisen Dagen)

Husk økonomien!

I sommer har menigheten hatt svært store utgifter – både til oppussing av lokalet og utskifting av trådløse mikro foner og teleslynge. Vi setter derfor pris på om du vil gi en ekstra gave til menig hetens drift. Bruk Fløenkirkens konto nummer (se side 2) eller gi litt ekstra i kollekten på neste gudstjeneste.