GIERTELIG TILSTEDE

Download Report

Transcript GIERTELIG TILSTEDE

PORTRETTET

64 KAMPANJE

06/2011

GIERTELIG TILSTEDE

Thomas Giertsen er til stede i mange deler av tv-bransjen. Som skuespiller, som produsent, som eier og leder av produksjonsselskap. Men han diskuterer heller maki enn makt.

TEKST: MARI MELLUM FOTO: HILDE LILLEJORD 06/2011

KAMPANJE 65

«Jeg føler den samme driven og entusiasmen som jeg hadde da jeg begynte; det blir altoppslukende»

– Mat. Det er det viktigste. Hva vi gjør før eller etter, spiller ingen rolle, så lenge jeg får mat.

Thomas Giertsen kom smilende, strenende inn på Theatercafeen, men blir stresset når det viser seg at han skal fotograferes før han får spist. Han får innvilget et kvarter, lar seg friste av et høyt rekesmør brød og en biff tartar, og setter maten hurtig til livs.

– Biff tartar? spør fotografen mistenksomt.

– Ja, det er helt topp, det. – Du tar mye salt på, kommenterer hun.

– Jeg trener mye, så jeg kan tåle det, ler Thomas.

– Sunnhetsfokuset ditt utløser mange kommentarer – er det fordi det er eksepsjonelt i underholdningsbransjen?

– Det er vel fordi jeg gnåler mye om det selv. Jeg har jo vært opptatt av dette i ti-femten år.

– Du er litt ekstrem, du spiser for eksempel ikke risen i sushi?

– Jo, litt ris. Men det er bare for mye ris på sushi. Neste gang du be stiller maki, si at du skal ha veldig lite ris. Ikke bare lite, men ekstremt lite. Si det sånn at du nesten virker litt gæern. Da kommer du til å få perfekte maki; de smaker bedre og er sunnere. – Du kan jo bare bestille sashimi?

– Jo, men litt ris skal det være, vet du. Så det er ikke så lett.

– Strevet gjør i hvert fall at du lever lenger?

– Det vet man ikke. Det dør helsefriker hver dag.

NESTEN PERFEKT

Thomas Giertsen, eller Thomas Bauer Egeberg Giertsen som er hans

66 KAMPANJE

06/2011 fulle navn, er høsttravel med flere tv-lanseringer. Mest fokus får «Helt perfekt», serien der han spiller hovedrollen som en ekstrem variant av seg selv, og som han selv har produsert gjennom sitt eget produksjonsselskap Feelgood.

– Hvorfor «Helt perfekt»?

– En av klipperne kommenterte at det er noe sier jeg veldig ofte. Og så sier det noe om ambisjonsnivået – mer enn om realitetene. For karakteren, for serien, for livet. Det er sånn man vil ha det, men sånn det ikke alltid blir. Hvis man skal lese noe sånt inn i det… – Vi jobber i samme sjanger som «Curb your enthusiasm» og «Klovn». Hvis vi lykkes, er det helt fantastisk. Jeg føler den samme driven og entusiasmen som jeg hadde da jeg begynte; det blir altopp slukende. Hvis vi får det til, kan det ikke bli bedre for meg, jobbmes sig, stråler han.

– Karakteren Thomas Giertsen er 38 år – altså yngre enn den virkelige Thomas Giertsen?

– Står det det? Nei, det må henge igjen fra da vi pitchet ideen. Han er 40.

– Tenkte du prøvde å jukse deg til en yngre alder?

– Nei, nei!

– Hvordan var det å fylle 40 i sommer?

– Helt fint. Du, jeg har alltid både beundret og omgåttes mange som er eldre enn meg – så det plager meg ingenting.

MILLIONSALGET

Giertsen er tilbake på kanalen hvor tv-karrieren hans startet for femten år siden med populære, men utskjelte, Mandagsklubben. Etter å ha tilbrakt de siste årene hos TV 2, inngikk Giertsen i fjor en treårs avtale med TVNorge, som innebærer at Giertsen kun skal være på skjermen hos TVNorge, og at Feelgood skal produsere for kanalen – men ikke utelukkende for dem.

– TVNorge har vært i ulike faser. Den fasen de nå skulle inn i, var utrolig fristende å være med på. De er tydelige og handlekraftige i sin satsing på humor. De har sagt de skal være norskere og morsom mere, og det passer godt med det vi står for. Feelgood står bak tv-produksjoner som «Torsdag kveld fra Nydalen», «Torsdagsklubben», «Koht i familien», «Norsk humor», «En god nummer to», «Dansken & Fingeren» og «Roast» fra Chat Noir, i til legg til sceneshow som «Team Eckbo».

– Etterspørselen etter lokalt innhold og underholdning er god?

– Jeg forstår det sånn, og jeg tror den bare blir bedre fremover.

– Var det ikke da litt tidlig å selge seg ned i Feelgood?

– Så lenge man er fornøyd selv, så er det bare positivt at samarbeids partneren har gjort en god avtale. Jeg klarer meg, smiler gründeren. I fjor kunne han innkassere mellom 15 og16 millioner kroner da Sony kjøpte 51 prosent av aksjene i Feelgood, noe fra aksjonærer som Atle

THOMAS GIERTSEN

STILLING:

skuespiller, Feelgood Scene, Film og Tv

FØDT:

Medeier, daglig leder, produsent og 04.07.1971

BOR:

Oslo

SIVIL STATUS:

Samboer med Erle Kyllingmark. Barn: Felix (2)

UTDANNING:

1987-1990 Persbråten videregående skole

ARBEIDSERFARING:

2011 2011 2011 2009 Skuespiller og produsent, «Helt perfekt», TVNorge Produsent, «Kondolerer» med Else Kåss Furuseth, Torshovteatret Paneldeltaker, «Roast fra Chat Noir», TVNorge Produsent, «Torsdag Kveld fra Nydalen», 2008 TV 2 2008 - 2010 Dommer, «Norske talenter», TV 2 Fast paneldeltaker, «Torsdagsklubben», TV 2 2006 2006 2006 2005 Produsent, «Norsk humor», NRK Produsent, «Koht i familien», NRK Produsent, «Team Eckbo», Chateau Neuf Programleder, «På innsiden med Thomas 2003 2002 Giertsen», TV 2 Skuespiller, «Kvinnen i mitt liv», film 2002 - 2004 Fast paneldeltaker, «Torsdagsklubben», TV 2 Manusforfatter, instruktør, skuespiller, «Endelig fredag», TV 2 2000 - 2001 Stand up: «Thomas Giertsen slår ihjel 1999 4624 sekunder» Programleder, «I kveld med Thomas Giertsen», TVNorge 1998 - 1999 Fast paneldeltaker, «Mandagsklubben», 1998 TVNorge 1998 - 1999 Stand up: «Thomas Giertsen tar pirattaxi…» Instruktør, «Aud og Jan fortel om egga sine», 1996 1995 1995 Den Nationale Scene i Bergen Fast paneldeltaker, «Mandagsklubben», TVNorge. Instruktør og skuespiller, Ole Paus’ Sommer- revy, Hotel Norge Komiker, «Fire voksne herrer prater Bullshit». 1992 Tekstforfatter for ABC-revyer.

1993 - 1996 Instruktør og komiker, Lompelandslaget Cafe Frölich – tekstforfatter og instruktør.

06 /2011

KAMPANJE 67

68 KAMPANJE

06/2011

ET PAR KJAPPE – HVA INSPIRERER DEG PRIVAT?

– Jeg liker å snakke og diskutere. Andre kaller det skravling, men det tror jeg skyldes mengden.

– HVA INSPIRERER DEG PÅ JOBB?

– De kreative, smarte, flinke og dedikerte menneskene jeg får jobbe med i Feelgood.

FAVORITTER FAVORITT TV-PROGRAM:

Det varierer. Liker godt å se snakkeprogrammer.

FAVORITTREKLAME:

Flax - den der hun må ut for å skrape vinduet på bilen, og det ligger et Flaxlodd som han har gjemt i ruten.

FAVORITTNETTSTED:

Er vel mest innom VGNett, men vet ikke om jeg vil kalle det favorittnettsted.

FAVORITTSITAT:

Akkurat nå: «Don’t be humble, you’re not that great»

«Er man veldig forsiktig og opptatt av at det aldri skal gjøre vondt, blir det heller ikke gøy»

Antonsen og Fredrik Skavlan – men desidert mest fra storaksjonær Giertsen. Han led ingen nød tidligere heller: I fjor inntok han sju endeplassen på Kapitals oversikt over Norges best betalte kjendiser. Glad i dyre biler er han – samtidig som han går for å være gjerrig. – Samarbeidet med Sony har fått en veldig fin start. Vi jobber med synergier og muligheter, og vi har kunnet satse ytterligere på det vi driver med. At driften fortsatt går bra, er jo bare positivt, legger han til.

Det er på tide å komme i gang med bildene. Komikeren gjør det ikke lett for fotografen.

– Skal vi bruke en halvtime til å ta bilder? Har ikke du sånn motor? Vi kan jo bare ta en serie?

Fotografen: - Hvis ikke du er så nøye på at du skal se bra ut?

– Jo, det er jeg veldig nøye på. Men det er ikke nødvendigvis tiden det står på, det er valgene.

en plan om å komme i den posisjonen?

– Jeg har ikke hatt noe strategisk mål om det. Det viktigste har vært å være fri til å jobbe med prosjektene jeg ønsker uten å være bundet opp av det økonomiske. Feelgood er blitt det jeg mener et produk sjonsselskap bør være. Vi har laget en arbeidsplass med hovedvekt på det kreative, hvor vi har mulighet til å realisere prosjektene vi tror på og har lyst til å lage, i stedet for å være avhengige av andres prio riteringer. Både produsentjobben og det å danne et selskap har vært viktig for meg, for det handler om å lage rammene for det kunstne riske og kreative innholdsarbeidet. Rammene er helt avgjørende, sier Giertsen, som er kjent for sitt behov for å ha kontroll på det meste – på grensen til kontrollfrik.

Giertsen lider seg gjennom fotograferingen. Han liker ikke omgi velsene, han liker ikke positurene han blir bedt om å innta – og han liker ikke forslagene til rekvisitter.

– Solbriller inne, ser ikke det veldig teit ut?

STRATEGEN

Tilbake i restauranten med nok et tårn av reker foran seg, kommer det velkjente smilet etter hvert på plass igjen.

Thomas Giertsen debuterte som stand-up komiker i 1994 etter å ha jobbet som tekstforfatter og instruktør i flere år. Siste halvdel av nitti tallet hadde han kjempesuksess som programleder i Mandagsklubben og som stand-up-komiker. Med 120 000 tilskuere ble ett av showene Norges mest sette stand-up-show. Den nye stjernen ble tildelt Leif Justers ærespris og «Stå opp-prisen», han ble kåret til mannen norske kvinner elsket høyest og omtalt som «underholdningsnorges ube stridte wonderboy». Men ikke alle applauderte. Noen kalte ham en superproff og kynisk kosegutt, andre kalte ham en humorens Faust – en som vil selge sjela si for en god replikk. «Det vi driver med er ren horing. Funker det, beholder vi vitsen», bekreftet Giertsen en del år senere.

– Med den kompetansen, trackrecorden og kontaktflaten vi har mot tv-kanaler og næringsliv, er Feelgood utrolig godt rustet for å bygge videre, fortsetter han.

– Opplever du at du har mye makt i norsk underholdningsbransje?

– Jeg tenker ikke sånn på det.

– Men hvis du tenker sånn på det, mener du at du har det?

– Feelgood er et stort selskap – mye mer enn bare meg. Mange tar beslutninger og gjennomfører prosjekter uten min innblanding. Prosjektets beste vinner, det knytter seg ikke til enkeltpersoners agenda og maktutøvelse. – Du trekkes ofte frem som den økonomisk mest strategiske blant dine kolleger?

– For meg er det helt selvsagt at økonomi er en veldig viktig del av det hele. Det er tåpelig å ha en ignorant eller snobbete holdning til det. Å lykkes økonomisk med prosjekter blir ofte et parameter på suksess og gir frihet og nye valgmuligheter. Herregud - hvis vi ikke tenkte på det, ville selskapet vært konkurs. Det er jo så enkelt, sier han, men legger til: – Da jeg begynte, lå det ikke i kortene at dette skulle bli god økonomi, og jeg valgte det likevel. Jeg tenkte: «Dette er det jeg vil». Å gjøre noe for pengenes egen skyld, er totalt meningsløst for meg. Jeg kan godt gjøre et prosjekt lenge, hvis jeg føler jeg utvikler meg. Men å gjøre noe på repeat uten å få annet enn økonomi ut av det, er ikke gøy. Siden bygget han videre på sin egen karriere med en rekke program mer på TVNorge og TV 2. Fra 2004 bygget han samtidig opp produk sjonsselskapet Feelgood Scene, Film og Tv, som har blitt millionbutikk. – Du har en sentral plass i norsk underholdningsbransje. Har du hatt

REVYREDET

Han satte opp sin første revy på barneskolen og var allerede da svært opptatt av revykongen Dag Frøland. På Persbråten videregående var skolerevyen en naturlig arena. Som sisteårselev var han revysjef. De to påfølgende årene var Thomas instruktør sammen med Atle Antonsen, mens Henrik Elvestad var revysjef. 06/2011

KAMPANJE 69

Det ble ikke mer utdanning. – Moren min ville at jeg skulle bli akademiker. Veldig. Moren min er statsviter og faren min er ingeniør. Men han var veldig støttende, han sa at han så at jeg var lidenskapelig opptatt av dette og hadde talent for det. Det var motiverende.

– Foreldrene dine ble skilt da du var barn. Du ble boende hos faren din, mens lillesøsteren din bodde hos moren din. Hvorfor?

– Jeg vet ikke helt hvorfor det ble akkurat sånn. Men det jeg husker er at flere i klassen hadde skilte foreldre, og jeg hadde alltid syntes det så litt spennende ut. To hjem, to rom – det var masse muligheter som lå i det. Så jeg husker at da moren min fortalte at de skulle skilles, satt jeg i baksetet i bilen og smilte. Hun så meg i speilet, og jeg ble flau og prøvde å skjule smilet. Det plaget meg aldri at de skilte seg. Forel drene mine hadde én væremåte når de var sammen og en annen når de var alene, og det ble en måte å se ulike sider ved mennesker på, for å si det litt stort. Jeg hadde to hjem og to måter å oppleve livet på. Jeg synes det var bedre, hvis det går an å si det sånn. Men jeg skjønte på moren min sin reaksjon at hun ikke hadde forventet det smilet.

– I ettertid var de vel fornøyd med at du var fornøyd?

– Ja, det vil jeg jo tenke. Men jeg har aldri fått noe kompliment for det – he he.

så det var ikke min måte å nå frem her i verden på. Jeg oppfatter ikke meg selv som slem, altså. Men det å definere og kategorisere ting, det å tegne bilder som folk kanskje ikke liker, det kan det jo så klart være at jeg gjorde. Da er det gleden over å få til tegningen som er drivkraften, mer enn det å tråkke på noen, hvis du skjønner. En god karikaturtegner kan jo også oppfattes som slem, men har en glede over å få til streken. – I jobben som komiker, er det noe eller noen du angrer på at du tullet med?

– Jeg ser at jeg noen ganger har tråkket over grensen til det som føles for drøyt, frekt, plumpt eller slemt – så det ikke blir morsomt. Noen ganger blir det «wow!», men noen ganger bommer du. Man spiller litt høyt, rett og slett. Jeg har aldri hatt noen ambisjon om å tråkke over streken, men det har jo skjedd. Med erfaring har man større fornemmelse av hvor grensen går. Når det er sagt, tannløs humor synes jeg er veldig kjedelig. Det er litt som å lekeslåss. Er man veldig forsiktig og opptatt av at det aldri skal gjøre vondt, blir det heller ikke gøy, sier mannen som blant annet «glemte» å putte sine edlere deler inn i buksen før et intervju med den ungarske utenriksministeren. Det ble for drøyt for TV 2, som stanset innslaget.

I ettertid fikk Thomas en halvsøster, som fikk henge i hælene på storebror på jobb på Persbråten. Riktig så omsorgsfull skal han ha vært, den unge revyinstruktøren.

LEKESLÅSS

Det var ikke bare revyoppsettingene som øvet opp Thomas’ talent mens han gikk på skolen.

– Noen av de kvinnelige lærerne representerte en politisk korrekthet som kolliderte litt med min personlighet. Det trente nok opp mot standskraft og evne til å argumentere. Jeg var ikke god i klassiske gutteting, aldri god i sport – ikke fysisk rustet for det heller, hehe. Det var gjennom det verbale og det sosiale at jeg kunne hevde meg.

INGEN HANDYMAN

Costume-redaktør Vanessa Rudjord var Thomas’ kone i fire år. Et halvt år etter at de skilte seg, ble Thomas sammen med fotografen Erle Kyllingmark. Erle flyttet inn i villaen Thomas hadde beholdt på Ullevål, med heftige 20 rom. For to år siden fikk de sønnen Felix. «Hjemme fra sykehuset med en sønn. Hurra for livet, kjærligheten og norsk helsevesen!» lød det på Twitter. Mens Thomas hyppig benyttet seg av Oslos uteliv tidligere, har han visstnok roet seg de siste årene. – Har du forandret deg?

Thomas tenker lenge.

– Tidligere medelever fryktet å havne i ditt søkelys, for så å bli gjort narr av?

Gjenkjennende nikking.

– Ja, hva skal vi si? Vi har vel alle ulike måter å forsøke å hevde oss på, og jeg var ikke god til å smiske med lærerne og ikke så god i sport, – Nei… hm… jeg vil ikke si jeg har forandret meg radikalt, men det å få barn har kanskje gjort at jeg bruker en litt annen del av registeret, hvis det er å forandre seg. Det er kanskje en illusjon man ønsker å ha, at man har mulighet til å forandre seg. Så nå lurer jeg på om jeg skal bli med på den galeien, eller om jeg skal være vanskelig og insistere på at vi mennesker ikke kan forandre oss. Nei…det blir kjedelig. Jeg kan være med på det. Livet blir litt annerledes, og man får i hvert fall litt ulik rolle avhengig av hvem man er sammen med og hvilken

70 KAMPANJE

06/2011

«Moren min ville at jeg skulle bli akademiker. Veldig»

06/2011

KAMPANJE 71

1.

3.

72 KAMPANJE

06/2011

«Det er jævlig kjedelig å høre folk snakke om barna sine»

4.

2.

5.

6.

7.

1. På T-banen med sønnen Felix i vogna. – Erle mente det var noe som burde fotograferes.

2. Fotograf Erle Kyllingmark fant Thomas etter at han ble skilt fra Vanessa Rudjord.

3. Om vinteren går Thomas helst på ski to ganger i uken, enten i Nordmarka, eller som her: på hytta på fjellet.

4. Giertsen fikk som kjent armen brukket under en stand up-forestilling. Etter at han påsto at ingen av damene i salen kunne slå ham i håndbak, var det en som ettertrykkelig gjorde nettopp det. – Jeg møtte en fyr på Ica som tok av seg jakken der og da og sa jeg måtte få den.

8.

5. Giertsen både grillet og ble grillet i «Roast fra Chat Noir ». Her med Silje Stang.

6. I tre sesonger juryerte Giertsen «Norske talenter», her sammen med Alex Rosén og Mia Gundersen.

7. Harald Strømme var storfornøyd med å sikre TVNorge kontrakt med Thomas Giertsen og Espen Eckbo.

8. Thomas Giertsen utforsker dagliglivets pinlige situasjoner i høstens sitcom-serie «Helt perfekt».

setting man er i – gjør man ikke? Dette har sikkert noen sunget eller skrevet om: «Jeg blir meg i møte med deg», ler han.

har fått til prosjekter, som stand-up-forestillinger. Det å gjøre runde to, det er tungt.

– Apropos roller – du er ikke akkurat noen handyman hjemme?

– Nei, det kan jeg ikke si.

– Det går en historie om at Erle brakk benet da hun var høygravid, fordi hun måtte ut og måke snø?

– Nei, hun skulle ikke ut og måke, men jeg kunne sikkert ha måkt bedre. Det var glatt, åpenbart, siden hun falt. Men jeg tror sant og si at hun skled ute i veien, og der er ikke måkingen mitt ansvar. Så du får spørre dem som fortalte historien om dette dreier seg om gleden over den gode strek. For tegningen er jo god og morsom – men den er ikke sann. Og Erle faller generelt mer enn meg, så det er sagt, leg ger han til.

– Felix – hvordan er han?

– Han faller ikke så mye. Ikke mer enn gjennomsnittet for barn i hvert fall, ha ha. Nei, han må jo utvikle seg, og jeg må prøve å henge med på ferden. Jeg kan prøve å peke litt, men det går jo mye av seg selv. Men du, det er kjedelig for folk å høre hvor glad jeg er i barnet mitt og hvor unik jeg synes han er. Det er jævlig kjedelig å høre folk snakke om barna sine.

– Liker du deg best på skjermen eller som produsent?

– Ideen styrer. Hvis vi har en god idé hvor det passer at jeg er på skjermen eller på scenen, gjør jeg det. Men det er ikke noe must for meg. Det viktige er å lage prosjekter som er meningsfylte, mor somme og interessante å jobbe med.

Mangemillionær, programleder, produsent, bedriftsleder. – Er du ferdig med å stå på scenen?

– Flere ganger har jeg tenkt at jeg ikke synes det er så gøy å stå på scenen. Men så kommer det alltid tilbake til meg, og jeg synes det er kjempegøy! Det er litt ukurant arbeidstid. Å stå på scenen to timer hver dag er ganske krevende, særlig hvis man jobber full tid med andre ting. Men det er jævlig gøy, og så er det noen ting jeg kan få til på en scene som jeg ikke kan på tv, blant annet direktekontakten og improvisasjon foran et publikum. Det er fantastisk gøy. Så jeg har ikke sluttet med det, nei.

Ferdig med rekene, derimot, det er han.

– Da sitter du igjen med masse skriblerier og en regning. Takk for maten! – Man får inntrykk av at du, Espen Eckbo, Henrik Elvestad, Harald Eia og Fredrik Skavlan er gode venner både på jobb og privat. Hvor nære venner er dere egentlig?

– Noen av oss er nære, noen av oss har vært det. Henrik har jeg vokst opp med. Espen ble jeg kjent med etter gymnastiden, vi bodde i kol lektiv sammen. Både Harald og Fredrik har jeg blitt kjent med gjen nom jobb. Noen blir man gode kolleger med, andre blir man venner med. Det er vel vanlig i alle jobber? Blant mine nærmeste venner er det både folk i og utenfor bransjen. Men det er i grunnen sjeldnere og sjeldnere man får nye venner jo eldre man blir.

TILBAKE PÅ SCENEN

– Du har lykkes med mye – har du hatt noen store nedturer?

Veldig lang tenkepause. – Det har vært tyngre i perioder der jeg har følt meg ufri eller tvunget. Den følelsen liker jeg ikke. Særlig gjelder det oppfølging etter at jeg 06/2011

KAMPANJE 73