PHOTOSHOP REVIZE (E Patan)

Download Report

Transcript PHOTOSHOP REVIZE (E Patan)

Resim ve Görüntü İşleme Programları

•Photoshop X •ABBY Fine Reader, •Snagit , •Camtasia studio,

07.01.2012

DIGITAL GÖRÜNTÜ IŞLEME

 Görüntü işleme, sinyal girişinin bir görüntü çıkışın ise yine bir görüntü veya görüntüye ait karakteristikler olduğu bir sinyal işleme işlemidir.

 Birçok görüntü işleme tekniği görüntüye iki boyutlu bir sinyal gibi davranır ve bu görüntü üzerine sinyal işleme tekniklerini uygularlar.

GENELLIKLE KULLANILAN İŞLEMLER

 Geometrik dönüştürme : büyütme, azaltma ve döndürme gibi işlemler  Renk düzeltme : parlaklaştırma, keskinlik ayarı, niceleme ve renk dönüştürme gibi  Dijital karıştırma veya Optik karıştırma : İki veya daha fazla görüntüyü birleştirme  Görüntü düzenleme : örneğin görüntünün kalitesini yükseltme

 Görüntü kaydı ( iki veya daha fazla görüntüyü hizalama), farklılaştırma  -Görüntü bölümleme  - Sabit cisimleri tespit ederek 2 boyutlu nesne tanıma

DIGITAL GÖRÜNTÜ IŞLEME UYGULAMALARI

 - Bilgisayar görüş sistemleri  - Yüz tanıma uygulamaları  - Özellik tanıma  - Trafik uyarı sistemleri  - Medikal görüntüleme sistemleri  - Mikroskobik görüntüleme sistemleri  - Yapısal görüntüleme sistemleri  - Uzak algılama sistemleri

GÖRÜNTÜ FORMATLARI

 Piksel tabanlı grafikler (Grafik piksellerden oluşur)  Vektör tabanlı grafikler (Grafik matematiksel fonksiyonlardan oluşur)

BAZI PROGRAM GÖRÜNTÜ FORMATLARI

 Photoshop PSD  Corel DRAW CDR  Fireworks PNG  Illustrator AI

GRAFIK VE RESIM FORMATLARI

Önemli Resim Formatları •BMP •GIF •JPEG •TIFF Diğer Resim Formatları •PNG •PICT •EPS •PSD Temel farkları özellikleri kodlama, sıkıştırma algoritmaları v.b

BMP (BITMAP)  En temel resim formatıdır.

 Resmin içindeki renk sayısı değil, resmin büyüklüğu önemlidir.  Alıcı bilgisayarında Paint'den başka görüntü programı bulunmadığı durumlarda kullanılır  16 ya da daha çok renk kaydedebileceğiniz, herhangi bir sıkıştırma yapmayan oldukça hızlı bir formattır.

 Kayıpsız sıkıştırma yöntemlerindendir.

GIF (GRAPHICS INTERCHANGE FORMAT)  Elinizdeki dosya 256 renkten fazlasını içermiyorsa kullanılabilir  Görüntüleme oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirilir  Az sayıda renk içeren dokümanlarda oldukça iyi sıkıştırma sağlaması, animasyonlarda zamanlama ve saydam renk tanımlanması  Gerçek renk desteği yoktur. İyi bir sıkıştırma algortiması vardır.

JPEG (JOINT PHOTOGRAPHICS EXPERTS GROUP)       256 dan fazla renk ile yapılan çalışmalarda kullanılır. Az renk içeren uygulamalarda hem kaliteyi düşürüyor, hem de dosya boyutunda önemli bir değişiklik sağlamıyor.

Yüksek MB'lı dosyaları sıkıştırarak disk üzerinde kayıt edebileceğiniz bir formattır.

Gerçek renk değerlerini içerir Fotografik (çizgisel/grafiksel olmayan) görüntüleme için kullanılmalıdır.

Kayıplı formatlar arasında yer alır.Daha fazla sıkıştırma daha fazla detay kaybı, daha az sıkıştırma daha büyük dosya demektir. Dosyanın bir kopyası mutlaka alınmalıdır.

TIFF (TAGGED IMAGE FILE FORMAT)

 1, 8, 24 bitlik formatları var.

 Hepsinin sıkıştırılmış ve sıkıştırılmamış 2 farklı tipi mevcut.  1 bit olanı fakslarda dosya iletimi için kullanılır.

 Tüm programlar tarafından desteklenir.  Zeminin renk değerlerini azaltma ve değiştirme olanağı verir.

PNG (PORTABLE NETWORK GRAPHICS)

   Patentsizdir. PNG kayıpsız Wave Table sıkıştırma yöntemini kullanır.

Renk kaybı olmayan yeni bir resim formatıdır.

PICT

 PICT formatı bütün programların ortak kullandığı dosya formatıdır.  Bu format herhangi bir uygulama programına aktarıldığında resim bilgisi sayfaya dahil olur.

EPS

 EPS formatı hemen hemen bütün çizim ve sayfa düzenleme programları tarafından desteklenir.

 EPS ayrıca vektörel programların (Illustrator ve CorelDRAW) sayfa düzenleme programlarına dosya aktarım formatıdır.

PSD (PHOTOSHOP DOCUMENT)

   Photoshop uygulamasına özel bir formattır. PSD çok sayıda alfa kanalını, path'ı ve katmanı desteklemektedir. PSD dosyaları ikili dosya, indekslenmiş renk, gerçek renk RGB, CMYK, Lab biçimlerini destekler.

Çalışma yaptığınız işlerin PSD'sini saklamayı alışkanlık haline getirmeniz, daha sonra yapılacak düzeltmelerde çok işinize yarayacaktır.

ÇÖZÜNÜRLÜK :

   Ekran , gözlük camı vb. maddelerdeki küçültme oranıdır.

Çözünürlük arttıkça ekran küçülür. Yani küçüldükçe piksel büyür. 1024 x 768 çözünürlük pek çok ekran için standarttır.

KAYIT KALITESI :

 Dijital Kameralar resimleri TIFF ya da JPEG formatında kaydeder.

 TIFF sıkıştırılmamış resim formatıdır.

 JPEG ise sıkıştırılmış resim formatıdır. JPEG fotoğrafımızı optimum seviyede sıkıştırırarak yerden kazanmamızı sağlar. Bu bakımdan en yaygın format JPEG’ tir.

ABBYY FINEREADER11

ÖZELLIKLER

    Taranmış bir resmi metin haline sıfır hata ile dönüştürebilir Pek çok taranmış döküman üzerinde düzenleme yapabilirsiniz. Program Türkçe dil desteği, el yazısı desteği, gelişmiş ve kullanışlı arayüzü, profesyonel kullanımlar için pratik özellikleriyle ön plana çıkıyor. Program en karışık belgelerden, cep telefonuyla çekilmiş fotoğraflara kadar her türlü dökümanı en kusursuz şekilde yazıya aktararak, düzenlemenizi ve dilediğiniz formatta saklamanızı da sağlamaktadır.

E-KITAP OLUŞTURMA

   Basılı belgeleri ve resim formatındaki metinleri e-kitap Electronic Publication (.ePub) ve FictionBook (.fb2) formatlarına dönüştürebilmektedir.

Microsoft Word, PDF OpenOffice.org Writer Formatlarında Kayıt ABBYY ADRT teknolojisiyle içindekiler listesi, başlıklar, dipnotlar ve benzeri özellikleri orijinal biçimiyle koruyarak belgeleri daha kusursuz bir şekilde yeniden yapılandırır.

YENILENEN ARAYÜZ

 Profesyonel kullanıcılar artık görüntüler için en uygun parlaklık ve kontrast ayarlarını seçebilir veya gölge, vurgu ve orta ton düzeylerini seçerek görüntünün tonlama değerlerini ayarlayabilir.

BELGE BÖLME

 Belgelerin toplu halde kolaylıkla taranması için tasarlanan bu işlev, FineReader 11 kullanıcılarına belgelerdeki sayfaları hızlıca bölme ve yönetme imkanı tanıyor. Bölünen belgeler ayrı FineReader pencerelerinde işlenerek daha kaliteli sonuçlar elde edilebilirken, yapıları ve düzenleri ise aynen korunuyor.

PDF DÖNÜŞTÜRME SEÇENEKLERI

  PDF kaydetme işleminde önceden tanımlanmış 3 ayrı mod sunar: Maksimum Kalite, Küçük Dosya Boyutu ve Dengeli. Arapça, Vietnamca ve Türkmence'nin (Latin alfabesi) de eklenmesiyle toplam 189 dilde belge tanıma imkanı sunuyor.

CAMTASIA STUDIO

 Bilgisayar ekranında yaptıklarınızı Avi olarak kaydeder

SNAGIT

•Bilgisayar ekranında yaptıklarınızı Avi olarak kaydeder, •Metin, Resim, Video web yakalanabilir.

YÜZ TANIMLAMA SISTEMLERI

GÜNÜMÜZDEKI VE GELECEKTEKI KULLANIM ALANLARI :  Günümüzde güvenlik güçleri tarafından kullanılır.  Gelecekte çok daha fonksiyonel işler için kullanılbilir. Örneğin;  Havaalanlarında yurtdışından gelen ziyaretçilerin parmak izlerinin yanında birde resimleri çekilerek veritabanıyla karşılaştırılabilir   Kişinin daha önceden bir suça karışıp karışmadığı tespit edilebilir. Bu sistem tüm dünyada ortak bir veritabanıyla çalışırsa havaalanlarından olası tüm yasak geçişler önlenmiş olacaktır.

 Diğer bir kullanım alanı ise banka ATM’ leri olabilir. Yazılım hızlı bir şekilde müşterinin yüzünü doğrular ve böylece sadece

Starking Tür Elmanın Yazılımda İşlenmesi Starking tür elma Elma tanıma sistemindeki 11 numaralı Threshold elemanının ayar seviyesi (Threshold=48) sayesinde 8, 10, 13, 15 ve 17 numaralı bloklarda yalnızca Starking tür elmalar gösterilmektedir.

STARKING ELMA ‘NIN PROGRAM ÇIKIŞLARI a- 8 num. blok b- 10 num. blok c- 13 num. çıkışı d-17 num. blok çıkışı çıkışı çıkışı çıkışı d- 15 num. blok çıkışı Nesne tanıma sistemi çıkış şekilleri

GRANNY SMITH ELMA ‘NIN PROGRAM ÇIKIŞLARI a-21 num. blok b- 24 num. blok c- 26 num. blok d- 30 num. blok.

çıkışı çıkışı çıkışı çıkışı e- 28 num. blok çıkışı Nesne tanıma sistemi blok çıkış şekilleri

EMINE PATAN TEŞEKKÜRLER… @2012