indir - Sunum Vaaz

Download Report

Transcript indir - Sunum Vaaz

Muharrem Ayını önemli kılan özellikler

H İ CRET AŞURA

AŞURE GÜNÜ VE ORUCU :

.

َءا َرو ُشاَع َم ْوَي ُموُصَت َدوُهَيْلا ى َأَرَف ،َةَنيِدَمْلا ملسو هيلع الله ىلص ُّيِبَّنلا َمِدَق اَذَه ،ٌحِلاَص ٌم ْوَي اَذَه : اوُلاَق ؟اَذَه اَم : َلاَقَف ىَسوُمِب ُّق َحَأ اَنَأَف : َلاَق .

ىَسوُم ُهَماَصَف ْم ِه ِِّوُدَع ْنِم َليِئاَرْسِإ يِنَب ُ َّاللَّ ىَّجَن ٌم ْوَي .

ِهِماَي ِصِب َرَمَأ َو ُهَماَصَف ،ْمُكْنِم

sorduğunda onlar da : “ Bu gün önemli bir gündür. Bu gün Allah Musa (as) ile kavmini düşmanlarının zulmünden dan kurtardı.Musa (as) bugün oruç tuttu.” deyince “ Biz Musa (as) ‘ya sizden daha yakınız. “ dediler. Kendileri o gün oruç tuttular ve ashabına da tutmasını söylediler. (Buhârî, Savm 69)

PEYGAMBERİMİZ BUYURUYOR Kİ : Aşure günü oruç tutan o yıl tutamadığı [nafile] oruçlarının sevabına kavuşur. ( Müslim ) Yalnız yahudiler gibi sadece o gün değil, bir gün öncesi veya sonrası da oruç tutulması sünnettir.

Muharrem Ayı.

 Sözlükte “Haram kılınan, yasaklanan, saygı duyulan manalarına muharrem; Savaşmanın haram kabul edildi ğ i dört aydan birinin adıdır.

Muharrem

مرحم

Safer

رفص

Rebiül evvel

عيبر لولأا

Rebiül ahir

يناثلا عيبر

Cemaziyel evvel

Hicri Aylar ةيرجهلا رهشلأا

Cemaziy elahir Recep

ىلولأا ىدامج ىدامج ةيناثلا بجر

Şaban

نابعش

Ramazan

ناضمر

' Şevval

لاوش

Zilkade

ةدعقلا وذ

Zilhicce

Muharrem Ayı

 Resûlullah (s.a.v.)’in: "Ramazan ayından sonra en faziletli oruç Allah’ın ayı olan muharrem ayıdır. Farz namazdan sonra en efdal namaz da gece namazıdır“ (Müslim, Sıyam 202,)

Muharrem

  Bir adamın; "Ey Allah'ın Resûlü! Ramazandan sonra hangi ayda oruç tutmamı tavsiye edersiniz?" sorusuna "Ramazan dışında da oruç tutmak istersen muharrem ayında tut. Çünkü o Allah'ın ayı’dır. O ayda bir gün vardır ki, Allah onda bir kavmin günahlarını affetti, bir başka kavmin günahını da affedecek“  (Tirmizi, Savm 40, (741))

Aşûra; aşr ve aşir kökünden türemiş Arapça bir kelime olup hicrî Senenin ilk ayı olan muharrem ayının onuncu gününe denir.

 Muharrem ayının di ğ er aylar arasında ayrı bir yeri oldu ğ u gibi, Âşura Gününün de di ğ er günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır.

Aşûra…

AŞURE İKRAMI : AŞURE TATLISI GELENEĞİ : Aşure gününün önemine binaen kültürümüzde Nuh (as) devrinden beri geldiğine inanılan bir gelenek yaşatılmakta ve bu günden itibaren bir ay süreyle aşure tatlısı yapılmaktadır. Bu,sosyal ve kültürel bir halk inancıdır. Pişirilen aşureler, komşular, yakınlar ve dostlar arasında dağıtılır. Kolektif bir ruh ile birliktelik, dayanışma ve sosyal ilişkiler gelişir. Akrabalar aşure günü münasebetiyle bir araya gelir. Manevi anlamı ile dostluk ve birlikteliği simgeleyen ve dini halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşure, asırlardı güzel bir gelenek olarak milletimiz arasında yaşatılmaktadır. Bu aşure tatlısı geleneğimizi bu ay vesilesiyle bu güzel ortamda bizler cami derneğimizin organizesiyle yaşıyoruz. Teşekkür ediyoruz.

Aşûra Orucu.

  Âşura Gününde ilk akla gelen ibadet ise, oruç tutmaktır. Muharrem ayı ve Âşura Günü, Ehl-i Kitap olan Hıristiyan ve Yahudiler tarafından da mukaddes sayılırdı. Nitekim, Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam Medine'ye hicret buyurduktan sonra orada yaşayan Yahudilerin oruçlu olduklarını ö ğ rendi.

Aşûra…

Resul-i Ekrem Efendimiz, yahudileri taklit etmemek ve hurafelerinin sadece aşûra günü de ğ İ slâm bünyesine girmesine engel olmak için müminleri uyarmış ve il, muharremin dokuz, on ve on birinci günlerinde oruç tutulmasını tavsiye

etmiştir.(Buhârî, Savm 69; Aynî, IX, 190.)

Aşûra Orucu

 

Cahiliye devrinde Kureyşlilerin de tuttu ğ u aşûra orucunu Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.s) peygamber olmazdan önce ve Medine’ye hicret edince de Hz. Mûsa (a.s.)’ın şeriatına uyarak ramazan orucu farz kılınıncaya kadar bir veya iki sefer tutmuş ve müslümanlara da tutmalarını emretmiştir. Ancak ramazan orucunun farz kılınmasıyla bu orucu iste ğ e bırakmıştır.

(Buhârî, Savm 69; Kütüb-ü Sitte, Prof Dr. İ . Canan, c.17, s.170.)

Aşûra

  Âşura Gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin vardır.

[ ٍر ْشَع ٍلاَيَل َو ] ِرْجَفْلا َو ِمي ِح َّرلا ِنمْح َّرلا ِالله ِمْسِب “Andolsun fecre.On geceye (Zilhicce ayının ilk on

gecesine).” (Fecr, 1-2)

Bazı tefsirlerimizde bu on gecenin Muharrem'in Âşurasine kadar geçen gece oldu ğ u beyan edilmektedir.(1)

AŞURE GÜNÜ : Tarihte geçmiş birtakım hadiselerin, Muharrem ayında gerçekleşmiş olduğuna dair bazı rivayetler bu aya ayrı bir değer verilmesine sebep olmuştur. İlmen kesin olarak doğrulanamamakla beraber Hz. Adem'in cennetten yer yüzüne indirilmesi, Hz. Nuh (a.s.)'ın tufandan kurtulması, Hz. Musa (a.s.) ve ona iman edenlerin Firavun'un zulmünden kurtulmaları gibi insanlık tarihinde dönüm noktası sayılabilecek bazı önemli olayların bu ayda vuku bulduğu rivayet edilmektedir

Bu günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan etmiştir.

1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.

Hz. Musa’nın (a.s.) Duaları

           

Taha süresi 25 - 35

25. ِرْدْ َص يِل ْح َرْشا ِ ب َر َلاَق ِرْمَأ يِل ْرِ سَي َو .

26 يِِاَس ِ ل نِ م ًةَدْْقُع ْلُلْحا َو يِل ْوَق اوُهَقْفَي .

28 .

27 يِلَْْأ ْن ِ م ًاري ِز َو يِ ل لَعْجا َو ي ِخَأ َنو ُراَْ .

30 .

29 ِر ْزَأ ِهِب ْدُْدْْشا .

31 ِرْمَأ يِف ُهْك ِرْشَأ َو ًاري ِثَك َكَحِ بَسُِ ْيَك .

.

32 33 ًاريِثَك َك َرُكْذَِ َو .

34 ًاري ِصَب اَِِب َتُِك َكَِِّإ .

35            25. Musa dedi: “Ey Rabbim, benim gö ğ süme genişlik ver, 26. işimi kolaylaştır bana, 27. dilimden dü ğ ümü çöz, 28. sözümü iyi anlasınlar.

29. Bana ailemden bir yardımcı ver.

30. Kardeşim Harun’u.

31. Onunla sırtımı pekiştir.

32. Ve onu işime ortak kıl.

33. ki Seni çok tesbih edelim 34. ve çok analım Seni.

35. Şüphe yok ki, Sen bizi görüp duruyorsun.”

Bu günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan etmiştir.

2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Da ğ ının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.

Bu günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan etmiştir.

3. Hz. Yunus (a.s.) balı ğ ın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.

Hz.Yunus(a.s)'un duası;

َنيِمِلاَّظلا َنِم ُتنُك ي ِِّنِإ َكَناَحْبُس َتنَأ َّلَِّإ َهَلِإ َّلَّ

 «Senden başka hiçbir tanrı yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben zalimlerden oldum!»

(Enbiya,87;)

4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.

Hz.Adem(a.s)'in duası:

َني ِرِسا ََْلا َنِم َّنَنوُكَنَل اَنْمَح ْرَت َو اَن َل ْرِفْغَت ْمَّل نِإ َو اَنَسُفنَأ اَنْمَلَظ اَنَّبَر َلَّاَق

 Ey Rabbimiz,biz nefislerimize zulmettik, e ğ er Sen bize ma ğ firet etmez,merhamet buyurmazsan,şüphe yok ki hüsrana düşenlerden oluruz.

(A'raf,23)

5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış oldu ğ u kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.

Hz.Yusuf'un duası:

ِتا َواَمَّسلا َرِطاَف ِثيِداَحَلأا ِليِوْأ َني ِحِلا َّصلاِب يِنْق ِحْلَأ َو اامِلْسُم يِن َت نِم يِنَتْمَّلَع َو ِكْلُمْلا َنِم يِنَتْيَتآ ْدَق ِِّبَر َّف َوَت ِة َر َِلآا َو اَيُنُّدلا يِف يِِّيِل َو َتنَأ ِض ْرَلأا َو

 Ya Rab,Sen bana mülkten bir nasib verdin ve bana hadislerin tevilinden bir ilim ö ğ rettin.Semavat ve arzı yaratan Rabbim,benim dünya ve ahiretimde Veli'm Sensin.Benim canımı müslim olarak al ve beni salihler zümresine dahil eyle.

(Yusuf,101)

6. Hz. İ sa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.

7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.

8. Hz. İ brahim'in (a.s.) o ğ lu Hz. İ smail o gün do ğ muştur.

Hz.İbrahim(a.s)'in duası:

ِرا َّنلا َباَذَع اَنِق َو اةَنَسَح ِة َر َِلآا يِف َو اةَنَسَح اَيْنُّدلا يِف اَنِتآ اَنَّبَر ُلوُقَي نَّم مُهْنِمِو

 Rabbimiz bize dünyada bir güzellik ver;bizi ateş azabından koru.

(Bakara,201 ) َنيِمَلاَع ْلا ِِّبَرِل ُتْمَلْسَأ َلاَق

 Teslim oldum Alemlerin Rabbine.

(Bakara,131 )

9. Hz. Yakub'un (a.s.), o ğ lu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.

10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalı ğ ından o gün şifaya kavuşmuştur.

(Sahih-i Müslim Şerhi, 6:140. )

Hz.Eyyub(a.s)'un duası:

َنيِم ِحاَّرلا ُمَح ْرَأ َتنَأ َو ُّر ُّضلا َيِنَّسَم يِِّنَأ ُهَّبَر ىَداَن ْذِإ َبوُّيَأ َو

Enbiya,83;(Ya Rab)zarar bana dokundu ve Sen Erhamurrahiminsin;yaraları ma merhamet et,şefkatinle muamele eyle.

  Bîr hadiste şöyle buyurular: "Her kim Aşura Gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder ."(et-Tergîb ve'l-Terh İ b, 2:116. )  Bu aile mefhumunun içine akrabalar, yetimler, kimsesizler, konu komşular da girmektedir.

Kerbela.

 O günde vuku bulan güzellikleri Rabbimizin bir ihsanı bilmek ve bunlara sevinmek tabii olu ğ u gibi yine bu günlerde meydana gelen cennet gençlerinin efendilerinden Hz. Hüseyin (r.a.) ve yakınlarının şehit edilmesi gibi üzücü hadiselere hüzünlenmek, yapılan yanlışları muhasebe etmek de gereklidir.

KERBELA FACiASI : İslam tarihinde özel bir yeri olan Hz. Hüseyin’in Kerbelâ'da şehit edilmesi olayı da yine bu ayda vuku bulmuştur. Bilindiği gibi, sevgili peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin, o dönemde cereyan eden siyasi kargaşa ve çatışmalar neticesinde, müessif bir şekilde öldürülmek suretiyle şehid edilmiştir. Bu üzücü olay, Hz.Peygamberi ve ailesini seven mü’minlerin gönüllerinde silinmez izler bırakmıştır.

AŞURE GÜNÜ : Tarihte yaşanmış böyle acı olayları tasvip etmek mümkün değildir. Ancak, bunları ders almak için hatırlayalım. Bu olay, bütün Müslümanları derinden sarsan ve üzen acı bir olaydır.Her zaman, sağduyu lu hareket ederek Allah ve Peygamber sevgisi etrafında kenetlenmeliyiz. Hz. Peygamberi, O'nun aile fertlerini ve ashabını sevmek hepimizin müşterek heyecanı olmalıdır. İyi bilelim ki, huzur lu bir toplum halinde yaşayabilmek, Yüce Dinimizin bize öğrettiği karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı kardeşliği, birlik ve beraberliği korumakla mümkündür.

 Âşura gününün manevi ve berraklı ğ ı üzerinde Kerbela karanlı ğ ının kesafeti de görülmektedir. 61. hicret yılının Muharrem'ine ait 10. gününde Hazret-i İ mam Hüseyin (r.a.) 55 yaşında iken Sinan bin Enes isimli bir hain tarafından Kerbelâ'da hunharca şehit edilmiştir. Bu gadr ve zulmün arkasında Emevi Halifesi Yezid, onun Küfe valisi verildi ğ i bu ci ğ gençlerinin efendisi olma şanına yüceltmiştir.

İ bni Ziyad vardır. Yarım asır öncesinden Peygamberimizin bizzat haber erleri yakan olay Hazret-i Hüseyin'i Cennet

"Hep birlikte Allah'ın ipine sarılın ve parçalanıp bölünmeyin”

    Bu acı olayın tasvibi mümkün de birlik ve beraberli ğ ğ ildir. Müslümanlara düşen görev, bu tür olayların tekrarlanmasını önleyecek bir bilinç ve anlayışa sahip olmak, kardeşlik, i koruyabilmek ve yüce Allah'ın;

ْاوُق َّرَفَت َل َو اًعيِمَج ِ اللّ ِلْبَحِب ْاوُم ِصَتْعا

َو "Hep birlikte Allah'ın ipine / Kur'ân'a sımsıkı sarılın ve parçalanıp bölünmeyin" (Al-i İ mran, 103)

“Müminler ancak kardeştir.”

  Hepimizin Allah'ı, Peygamberi, kitabı, kıblesi, vatanı ve bayra ğ ı birdir. Bu birlik, birbirimize sevgi ve saygı ba ğ ları ile ba ğ lanmamızı gerektirir. Kardeş olarak yaşamamız Rabbimizin ve Peygamberimizin bir emridir.  

ة َوْخِإ َنوُِِم ْؤُمْلا اَمَِِّإ

Yüce Allah, "Müminler ancak kardeştirler” (Hucurat,10)

Amin

    

Allah Teâlâ bizleri bu günlerden gere ğ i gibi istifade edenlerden eylesin. İ stifade yollarını bizlere açsın. Rızası do ğ rultusunda hayatımızı idame ettirsin. Gönlümüzü vesile yollarından uzak tutmasın. Amin...

Sunumun hazırlanmasında değerli meslektaşım Mehmet Cesur Bey’in Hicret Sunum Vaazından istifade edilmiştir.

Kendisine teşekkürü bir borç bilir, çalışmalarında başarılar dilerim.