Simona Milos

Download Report

Transcript Simona Milos

GARAN ȚIILE BANCARE ÎN PROCEDURA INSOLVENȚEI

Av. Simona Maria MILOȘ SCA Stănescu, Miloș, Dumitru&Asociații

Deschiderea procedurii insolvenței.

Sumele aflate în conturile debitorului

 

Identificarea proprietarului

Sumele aparțin băncii; Sumele aparțin debitorului dar sunt afectate de garanții în favoarea băncii.

Stabilirea regimului aplicabil

Dacă sumele aparțin băncii, se cuvin acesteia; Dacă aparțin debitorului dar sunt afectate de garanții – se virează în contul unic aplicându-se corespunzător art. 39 sau 49 alin. 3 din Legea nr. 85/2006.

Situații în care sumele de bani aparțin băncii deși se află în conturile debitorului insolvent 

Contractul de factoring

Biletele la ordin scontate

Contractul de factoring

 

Definiție:

contractul prin care debitorul (aderent) creanțe către bancă (factor) în schimbul unui comision ce va fi reținut de transferă proprietatea unor către aceasta din valoarea creanțelor plătite.

Mecanism

Factorul deschide pe numele aderentului un cont curent – creditat de factor cu toate sumele primite spre încasare și debitat cu comisionul.

Efecte

Transmiterea proprietății creanțelor către factor la momentul plății; Operarea subrogației convenționale a factorului în drepturile aderentului Lipsa dreptului de dispoziție al aderentului asupra sumelor aflate în contul acestuia după transferul dreptului de proprietate al creanțelor.

Biletul la ordin scontat

 Definiție Instrument de plată prin intermediul căruia o persoană (emitent) își asumă obligația de a plăti o sumă de bani unei alte persoane (beneficiar) la o dată fixă, într-un loc specificat. Girarea biletului la ordin în favoarea unei bănci poartă denumirea de scontare.

 Studiu de caz

Situatia premis ă

A incheie un contract de antrepriza cu B iar, in urma lucrarilor executate, emite facturi in cuantum de 1,000,000 lei cu scadenta la 45 de zile. In vederea garant ării plății, B emite bilete la ordin în favoarea lui A.

La randul sau, A, in baza contractului de factoring incheiat cu Banca, primeste 75 % din sume in termen de 5 zile de la data emiterii facturilor. De asemenea, A gireaza Bancii biletele la ordin, dreptul de regres fiind pe A. Inainte ca B sa faca plata, impotriva lui A se deschide procedura insolventei.

Studiu de caz - continuare

Titularul crean ței

Odat ă cu plata a 75 % din creanță, între Bancă și A se încheie un contract de cesiune de creanță. De asemenea, biletele la ordin sunt girate c ătre Bancă astfel incât, de la acel moment, titularul crean ței (pentru cei 75 %) devine Banca. Legea nr. 85/2006 interzice executarea debitorului aflat in procedura insolventei, însă, în acest caz, nu este vorba despre o executare silit ă (cum ar fi în situația în care am fi in prezen ța unei cesiuni de creanță cu titlu de garanție reală mobiliar ă) ci de încasarea unei creanțe al cărei titular este Banca. Astfel, orice sum ă pe care B o plateste (indiferent că plata are loc înainte sau după deschiderea procedurii insolvenței) se cuvine B ăncii, în calitatea acesteia de titular al acelei creanțe și nu de creditor ce are constituită o garanție reală mobiliară asupra acelei sume.

Studiu de caz - continuare

Inscrierea la masa credal ă

In cazul in care B pl Banca ătește după deschiderea procedurii insolventei dar înainte de termenul limită pentru depunerea declaratiilor de creanta, încasează creanța (in cazul nostru, 75 % din creanta, restul, in cuantum de 25 %, se cuvin debitorului).

In cazul in care B nu pl ătește înainte de termenul limită pentru depunerea declaratiilor de creanta, avand in vedere ca regresul este pe A, Banca se va inscrie la masa credal ă, sub conditie, pentru suma reprezentand 75 % din creanta. Daca ulterior B plateste aceasta suma, Banca va trebui sa incaseze aceasta suma care se va scadea din suma totala cu care Banca s-a inscris la masa credala.

In cazul in care dreptul de regres ar fi pe B, Banca nu s-ar mai inscrie la masa credal ă cu aceasta suma, singura posibilitate fiind aceea de a recupera crean ța de la B.

Concluzie:

Virarea, în contul debitorului aflat în procedura insolvenței (aderent), de către debitorii aderentului a sumelor reprezentând contravaloarea lucrărilor efectuate este doar o operațiune tehnică și nu o dovadă a dreptului de proprietate a debitorului insolvent asupra acestora. În limita sumei plătite efectiv de către bancă, sumele încasate sunt și rămân proprietatea băncii trebuind restituite către aceasta. (în speța de față 75%)

Situații în care sumele de bani aparțin debitorului dar sunt afectate de garanții în favoarea băncii    Depozitul colateral aferent unei scrisori de garanție Sumele ob ținute din garanțiile asupra stocurilor Garanțiile asupra sumelor ce urmează a fi încasate din contracte viitoare

Executarea garanției sau creditarea societății?

   Virarea în contul de insolvență a sumelor ce fac obiectul unui depozit colateral Banca a fost executată – poate cere ridicarea suspendării –art. 39 din Legea nr.85/2006 Banca nu a fost executată – creanță sub condiție suspensivă – executarea garanției se va face după îndeplinirea condiției

    

Înscrierea creanțelor garantate în tabelul definitiv la valoarea evaluată (art. 41

Efectuarea evaluării

alin.2)

Inscrierea creanței garantate în tabelul definitiv al creanțelor Vânzarea bunului afectat garanției Distribuirea diferenței pozitive creditorului garantat (dintre valoarea de evaluare și cea de vânzare) Probleme practice: planul de reorganizare Ipoteza în care bunul nu se vinde