Internationale vrouwendag 2017: gendergelijkheid

Download Report

Transcript Internationale vrouwendag 2017: gendergelijkheid

Europese Commissie - Persbericht

Internationale vrouwendag 2017: gendergelijkheid – een Europees exportproduct

Brussel, 8 maart 2017

Ter gelegenheid van internationale vrouwendag publiceert de Commissie een nieuw verslag over de gelijkheid van vrouwen en mannen. Uit dit verslag blijkt dat de EU met haar wetgeving, richtsnoeren, maatregelen en financieringsmogelijkheden wel degelijk bijdraagt tot vooruitgang. Die vooruitgang is waarneembaar, maar niet in alle lidstaten even groot.

Zestig jaar geleden werd de gelijkheid van mannen en vrouwen verankerd in het Verdrag van Rome als een van de fundamentele waarden van de Europese Unie. Kijken we naar het Europa van nu, dan zien we dat de arbeidsparticipatie van vrouwen nooit eerder zo groot was. Het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen is echter hardnekkig: vrouwen verdienen in Europa nog steeds 16,3 % minder dan mannen. En vrouwen stuiten nog steeds op een glazen plafond als het gaat om leidinggevende en bestuursfuncties, al is de Commissie goed op weg om in 2019 haar eigen streefcijfer van 40 % vrouwen in het hoger en middenmanagement te halen. De Commissie roept vandaag opnieuw op om te zorgen voor gelijke kansen voor vrouwen in de EU en elders.

Voorzitter van de Europese Commissie

recht."

Jean-Claude Juncker

:

"Europa speelt een voortrekkersrol op het gebied van gendergelijkheid en dat is iets waar we trots op mogen zijn. Of het nu gaat om arbeid en beroep, beroepsopleiding, sociale zekerheid of toegang tot goederen en diensten: mannen en vrouwen moeten gelijk worden behandeld. Dat is de wet. Helaas moeten op weg naar daadwerkelijke gelijkheid nog de nodige horden worden genomen. We mogen dan ook niet achteroverleunen. Ik heb gelijkheid tot hoeksteen gemaakt van de organisatie die ik leid en ik ben er trots op dat wij de afgelopen twee jaar grote vooruitgang hebben geboekt bij het streven om tot 40 % vrouwen op managementniveau te komen. Maar als binnen en buiten onze grenzen intolerantie en chauvinisme om zich heen beginnen te grijpen, is het zaak dat we dubbel zo hard hameren op onze eenvoudige en typisch Europese boodschap: gendergelijkheid is geen ambitieuze doelstelling. Het is een fundamenteel

Het vandaag gepubliceerde verslag biedt een overzicht van de belangrijkste politieke en juridische ontwikkelingen op het gebied van gendergelijkheid die zich in het afgelopen jaar hebben voorgedaan in de EU. Ook staan er voorbeelden in van beleid en maatregelen in de lidstaten. Het verslag over gendergelijkheid 2017 wijst uit dat vrouwen op verschillende gebieden nog steeds geconfronteerd worden met uitdagingen: De werkloosheid onder vrouwen is, met name in zuidelijke landen, nog altijd zeer hoog, in vergelijking met die onder mannen.

Vrouwen verdienen in de EU gemiddeld nog steeds 40 % minder dan mannen en de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen blijft stabiel op 38 %. Als het zo doorgaat, duurt het nog een eeuw voordat de totale inkomenskloof tussen mannen en vrouwen gedicht is.

Het glazen plafond bestaat nog steeds. In slechts vier landen (Frankrijk, Italië, Finland en Zweden) bestaan de raden van bestuur van grote ondernemingen voor ten minste 30 % uit vrouwen.

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de politiek. In acht landen (Bulgarije, Griekenland, Kroatië, Cyprus, Letland, Hongarije, Malta en Roemenië) was minder dan 20 % van de volksvertegenwoordigers vrouw.

Binnen de Europese Commissie is het door voorzitter Juncker vastgestelde streefcijfer van 40 % vrouwen in het hoger en middenmanagement in 2019 bijna bereikt: bijna 35 % van het middenkader bestaat uit vrouwen – en er zijn nog maar twee jaar van de mandaatsperiode van deze Commissie verstreken. Vrouwen maken 32 % uit van alle hoger leidinggevend personeel (directeurs en hoger).

Met name in de afgelopen twee jaar heeft de Commissie verschillende vrouwen benoemd in het topmanagement — als directeur-generaal of hun plaatsvervangers — waardoor de vertegenwoordiging van vrouwen op dat niveau is toegenomen van 13 % in november 2014 tot 29 % nu.

Achtergrond

Gelijkheid van vrouwen en mannen is een fundamentele waarde van de Europese Unie, die van meet af

is opgenomen in het Verdrag, aangezien het Verdrag van Rome een bepaling inzake gelijke beloning bevatte. Het werkprogramma voor de periode 2016-2019 ("Strategisch engagement voor gendergelijkheid”), dat in december 2015 is vastgesteld, getuigt van de ambitie van de Commissie om nog krachtiger te ijveren voor gendergelijkheid.

Dit jaar vinden verschillende activiteiten plaats ter gelegenheid van internationale vrouwendag. Zo zal hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Italiaanse Republiek. Commissaris van technologie. Commissaris

Jourová Oettinger Mogherini

in Rome spreken tijdens de viering van internationale vrouwendag, een evenement dat wordt georganiseerd door de president van de ontvangt drie vrouwelijke rolmodellen bij de Commissie.

Ook zal zij met Peter Agnefjall, CEO van Ikea, van gedachten te wisselen over de rol van vrouwen in ondernemingen en heeft zij een ontmoeting met een groep tienermeisjes die actief zijn op het gebied zal deelnemen aan een panel over "women@work" en commissaris

Vestager

zal spreken over het belang van billijkheid en gelijke kansen voor de Europese samenleving . Commissaris

Moedas

komt naar het Europees Parlement om de EU-prijs voor innovatie door vrouwen 2017 uit reiken aan vier uitmuntende ondernemers. In Singapore zal commissaris

Malmström

de handelsbetrekkingen tussen de EU en Singapore versterken; ook zal zij er het allereerste internationale forum over gender en handel aankondigen, dat de Commissie op 20 juni zal organiseren. Op dit evenement zal worden besproken hoe handelsbeleid kan bijdragen tot vrouwenemancipatie, bijv. door antidiscriminatieclausules en ondersteuning van kleine bedrijven.

Voor meer informatie

Q&A : Wat doet de EU voor vrouwenrechten en gendergelijkheid? (EN) Jaarverslag over gendergelijkheid 2017 (EN) Gezamenlijke verklaring ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2017 Verslag van het Europees Instituut voor gendergelijkheid waaruit blijkt dat gendergelijkheid economische groei stimuleert