KerkBlad - Catharijnekerk

Download Report

Transcript KerkBlad - Catharijnekerk

37e jaargang

I

nummer 2

I

maart 2017

KerkBlad

Protestantse Gemeente Sint-Catharijne Brielle

I

De harmonieuze knal

I

Glazen schuifpui ingang kerk

I

Briljanten huwelijksjubileum

I I

Bowlen met de jeugd

I

Beroep en ethiek: de kosters

I

Naar de veertigdagentijd

I

2

M

Meditatie

Tineke Flim

Openbaring

Op het moment dat u dit leest is de Veertigdagentijd net begonnen, denk ik.

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik me aan het voorbereiden op die tijd. Ik zoek vast materiaal voor mezelf, om over na te denken. En om, wie weet, te gebruiken in een dienst.

Eén gedicht is zo mooi, daar laat ik u nu vast van meegenieten.

Het gedicht is geschreven door Victor Vroomkoning, stadsdichter van Nijmegen. Hij schreef het voor de 93e verjaardag van professor Edward Schillebeeckx in 2007.

Edward Schillebeeckx, overleden in 2009, was sinds eind jaren 50 hoogleraar theologie aan de universiteit van Nijmegen. Hij heeft zich vooral beziggehouden met de studie van het Nieuwe Testament en van de sacramenten.

Kenmerkend voor hem was dat hij het wetenschapper-zijn en het gelovig-mens-zijn heel goed bij elkaar kon houden. Zeker in zijn tijd was dat tamelijk bijzonder: óf je was wetenschapper óf gelovig mens. Allebei was in de ogen van beide ‘partijen’ onmogelijk. Schillebeeckx liet met humor en overtuiging zien dat dat een misverstand was. Hij kon helder en scherp denken, bleef heel dicht bij de mensen en de menselijke ervaringen, en leefde zelf dicht bij God.

Hoe dat werkte bleek prachtig tijdens een interview. Aan Schillebeeckx werd gevraagd: ‘En, professor, hoe ziet u God?’ Toen antwoordde hij met het volgende verhaal: “Een jongetje was in de tuin aan het spelen, vergat de tijd en kwam te laat thuis - het was al donker. Zijn vader mopperde op hem, maar het jongetje vertelde dat hij een olifant had gezien in het schemerdonker tussen de bomen.

‘Onzin’, zei de vader, ‘in ons land wonen geen olifanten, en zeker niet in onze tuin. Het is al veel te laat, hup, naar boven jij. Ik kom je zo onderstoppen.’ Toen de vader even later boven kwam, vroeg hij aan zijn zoontje of hij al gebeden had, en of hij God ook verteld had van de olifant.

‘Ja’, zei het jongetje.

‘En, wat zei God?’, vroeg de vader?

‘Hij zei dat Hij de olifant ook gezien had’, antwoordde de jongen.

En professor Schillebeeckx besloot het antwoord met: ‘Met zo’n godsbeeld ben ik ook opgegroeid. God is de barmhartige, meelevende God van Mozes, groot in liefde en trouw.’ Precies dát herken je in dat gedicht dat in 2007 voor hem geschreven is.

Het gedicht verwijst naar de lezing die traditioneel centraal staat op de tweede zondag van de Veertigdagentijd: Jezus die met drie leerlingen de berg opgaat om daar te bidden. Boven op de berg verandert er iets aan Jezus, hij straalt helemaal. En plotseling verschijnen Mozes en Elia aan hen. Het gaat als volgt.

Transfiguratie - voor Edward Schillebeeckx

Kees Aalbers (1952)

Hoe vaak ontwaarde hij niet in de nacht de drie gezellen van de meester die wat hogerop te bidden lag. Ze sliepen, zagen niet hoe diens gelaat ging stralen als de zon, als sneeuw zijn kleed ging glanzen, witter ‘dan een bleker ooit ter wereld maken kan’.

Ontwaakt aanschouwden ze zijn heerlijkheid. Een plotse wolk vol licht wierp woorden over hen. Ze verstomden, hij die toekeek niet: herhaaldelijk ging hij die jakobs ladder van een Tabor op en af, kwam hij beneden in het wit als Gods heraut van vlees en bloed getuigen van dit droom gezicht, de voor hem transparant geworden openbaring Gods.

Waakzaam ving hij in de anderen een vonk op van de mens van Nazareth, van wat zich aan hem blootgaf van Gods rijk, de hemel, of waar hij dat klare uitzicht, dieper inzicht, bleef vermoeden: ‘waar het visioen ontbreekt, verwildert licht een volk’.

Edward Schillebeeckx als toeschouwer van wat daar gebeurt - en tegelijk ook degene die het meeneemt de jacobsladder af, het gewone leven in.

Van zulke mensen moeten wij het hebben in deze tijd: mensen die in alle eenvoud open zijn voor het Woord van God, open voor de ervaring van mensen. Misschien met het thema van deze dagen: Sterk & Dapper.

Ik wens ons allen zulke ontmoetingen toe, waarin we gekend worden en iets van God ervaren.

NL

Uit het

Zingen en bidden in huis en kerk

Tine Wolters vroeg me iets te schrijven voor het kerkblad over het nieuwe liedboek. Daar moest ik over nadenken, waar begin je en hoe?

In 1973 kregen we het rode liedboek van mijn ouders, dat was een hele verandering; veel meer psalmen en gezangen. Gaandeweg raakten we ermee bekend, leerden melodieën aan en veel teksten werden vertrouwd. Naast de zondagse diensten, gebruikten we dit liedboek bij bijeenkomsten en vergaderingen. Menige vergadering werd afgesloten met het luthers avondgebed.

Nu het liedboek van 2013. Ja uitgebreider, groter en divers. Naast de kerkdiensten gebruik ik het liedboek ook bij huisbezoeken, soms is het verrassend waar we dan over in gesprek komen.

Graag vertel ik over hoe ik daar met mijn moeder over sprak. Zij was toen 94 en zei: “Dat hoef ik niet meer aan te schaffen. In de kerk (Uithoorn) krijgen we alles voorgedrukt.” Maar ze kreeg toch een liedboek in huis want ze ging nog naar een bijbelkring en was contactpersoon. Begin 2015 namen haar krachten af en ging ik vaker naar haar toe. Het liedboek lag naast haar breiwerkje in de vensterbank. ’s Avonds pakte ze wel vaker het liedboek, vond de blaadjes erg dun en vroeg me iets op te zoeken. We vonden het lied 268 over de Goede Herder, dit sprak moeder erg aan, daar ze altijd tussen de koeien en schapen heeft gewoond. Ook zagen we steeds meer mooie gedichten en teksten bij de blauwe streepjes staan. Daarvan las ik voor van Sytze de Vries op bladzijde 1372.

Wanneer we moeten gaan, langs de grenzen van het leven, waar ziekte ons klein maakt, onzeker en afhankelijk, laat ons leven dan niet verlopen in de angst.

Als het leven pijnlijk wordt, het broze lichaam vervalt,

Lied 268

Goede herder, als wij slapen, heel deze nacht, waak dan over al uw schapen, heel deze nacht; dat wij dromen zonder zorgen, veilig rusten tot de morgen lieve God, bij U geborgen, heel deze nacht.

Geef dat wij hier nooit alleen zijn, bij dag en nacht, engelen steeds om ons heen zijn, bij dag en nacht, dat de doden bij U leven, eeuwig in uw licht geheven allen door uw trouw omgeven, bij dag en nacht.

laat er een omarming blijven die ons draagt.

Laten er mensen zijn die ons vasthouden; doe zelf uw naam eer aan en laat U vinden als wij U zoeken.

Amen

Bovenstaand gedeelte en het lied van de Goede Herder hebben geklonken in de afscheidsdienst van moeder, nu twee jaar ge leden in maart 2015. De omslag (geduldig en degelijk geborduurd) van moeders liedboek, gebruik ik nu.

Hennie Deur-Bos

De Slagsingers in eerste zangdienst

Op zondag 12 februari werd de eerste zang dienst in 2017 gehouden. Aan deze zang dienst werd meegewerkt door het Christelijk Gemengd Koor De Slagsingers uit Barend recht. Dit koor was al vaker te gast in de Sint-Catharijnekerk. Het thema was ‘Zoete tonen’. Er werden weer fijne, bemoedigende samenzangliederen gezongen. De column werd gelezen door Theun Klein. Het was een fijne dienst. De volgende zangdienst is op 21 mei.

3

4

K

Kerkkronkels

Jan van Duivenvoorde

Een harmonieuze knal

Aan het ontbijt in een familiehotelletje in Zuid-Limburg ontmoetten we vorig voorjaar een oud echtpaar wiens geluk van hun gezichten afstraalde. Innig met elkaar verbonden verlengden zij hun levensda gen door het dagelijks slikken van een emmer pillen. De vormenrijk dom van de natuur en de kleuren van de regenboog waren nauwelijks toereikend om ze van elkaar te onderscheiden. Hun gesprek werd in stand gehouden door een nimmer aflatende wederzijdse genegenheid en de wijze waarop zij de gewoonste dingen van het leven met elkaar deelden, gaven voldoende aanleiding voor het vermoeden dat zij niet op elkaar waren uitgekeken. Hij bleek een echte Limburger te zijn. “Dus u bent van het ‘Waar in ’t brons-groen eikenhout’?” “Ja,” antwoordde zijn vrouw “en van de zingende nachtegaal.” Ons familiehotelletje was eigenlijk meer een verbouwd boerderijtje midden in het pittoreske heuvellandschap. Bij onze tijdelijke verblijf plaats krioelde het van mussen. Hun belangrijkste bezigheid vormde het bedrijven van het liefdesspel, zonder zich daarbij discreet af te zonderen. De dieren nemen voor hun handeling weinig tijd, maar de veelvuldigheid daarvan werkt compenserend. Wij vallen na één keer van vermoeidheid in slaap, maar toch hebben wij veel met de vogels gemeen. Een pastoor die een boeteling een aantal ‘Weesgegroetjes’ verplicht stelt, legt ook meer nadruk op de hoeveelheid groetjes dan op de duur van elk afzonderlijk.

Het is als in een nachtmerrie die voortduurt, omdat de kracht van een heldere geest die orde op zaken kan stellen, wordt verlamd door onmacht.

De sierlijke vlucht van de vogels des hemels roept het beeld op van harmonie van de kosmos in het algemeen en de volmaaktheid van Gods schepsels in het bijzonder. Het is even wennen wanneer de wetenschap ons leert dat de harmonie schijn is en de theorie van de oerknal slechts de grootst mogelijke chaos vertegenwoordigt. Vreemd genoeg vormt dit summum van geweld de bouwstenen voor het leven. Het leven zoals wij dat kennen is gebaseerd op geweld en dood, zoals echte natuur zowel walgelijk als schitterend kan zijn. Het kwaad is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden aan de totstandkoming van alles wat wij als goed beschouwen. Is het armageddon aan de oppervlakte van de zon niet verantwoordelijk voor de bloei van een waterlelie en zijn de mooiste bloemen niet te vinden in het bos dat door brand was verwoest? De Bijbel leert ons dat sterven en dood onlosmakelijk zijn verbonden aan opstanding en leven. Wetenschappers dachten eertijds dat het uitdijend heelal na de oerknal onder invloed van de zwaarte kracht weer zal inkrimpen, zoals een kanonskogel vaart mindert en terugvalt op aarde. Een nieuwe oerknal zal dan alles weer opnieuw in beweging zetten. Latere ontdekkingen hebben deze theorie omver gehaald, sterker nog, het heelal dijt met steeds grotere snelheid uit en uiteindelijk zal een absolute leegte ontstaan, waarin door het ontbre ken van referenties verleden, heden en toekomst ontbreken. Volgens het causaliteitsbeginsel is het verloop van de chaos voor spelbaar. Elke actie roept een voorspelbare reactie op. Een enkele beweging van de vleugels van een vlinder in de tropen kan uiteinde lijk een orkaan tot gevolg hebben, een stelling, gebaseerd op woorden van de in 2008 overleden meteoroloog Edward Lorenz. Alle ontwikke lingen zijn reacties op eerdere gebeurtenissen. Niets berust op toeval. Alles staat bij voorbaat vast. Ook onze uiteindelijke ondergang. Zelfs het bestaan van een vrije wil is op grond van het neuraal determinis me een illusie. Op theologisch gebied kennen we soortgelijke theorieën die allemaal uitmonden in de leer der predestinatie. Koning Saul was bij voorbaat kansloos. Soms huiver ik bij de gedachte aan een onbe dwingbare chaos en lijkt mijn kinderlijk vertrouwen in de harmonie van onze Schepper ontoereikend. Voeg daarbij toe dat volgens des kundigen ons gedrag meer door genetische dan door sociale factoren wordt bepaald en de chaos lijkt compleet. De theorieën benadrukken namelijk de zinloosheid van menselijk handelen en onttrekt ons aan elke vorm van verantwoordelijkheid. Het is als in een nachtmerrie die voortduurt, omdat de kracht van een heldere geest die orde op zaken kan stellen, wordt verlamd door onmacht. Dit kan niet de bedoeling zijn en dat is het ook niet. Zoals de gronden tot het formulieren van de leer der predestinatie hebben opgehouden te bestaan - een kerkelijk rapport uit 1966 spreekt nog van de wenselijkheid van een nieuwe interpretatie - zo zijn er ook geen redenen de zinloosheid van ons bestaan te benoemen.

“Zal ik je nog wat te drinken brengen?”, vroeg de Limburger aan zijn vrouw. “Ja graag”, antwoordde zij. Beiden waren, niet door voorbe stemming of willekeur, maar door vrije keuze bestemd tot heerlijkheid.

D

40-dagentijdkalender 2017

Op 26 februari en 5 maart wordt weer de 40-dagentijdkalender uitgedeeld. Ook dit jaar heeft de Diaconale raad ervoor gezorgd dat u de veertigdagentijd met deze kalender kunt beleven. Dus als u geïnteresseerd bent kunt u de kalender - ‘zo lang de voorraad strekt’ - na de dienst meenemen. ‘Kalender voor verdie ping’ is de ondertitel bij de veertigdagentijd kalender 2017 die aansluit bij het thema van de 40-dagentijdcampagne Sterk & Dapper’. De kalender bevat veel meditatief materiaal in de vorm van gebeden, gedichten en bijbelteksten met uitleg. Voor elke dag op weg naar Pasen een stukje bezinning.

Help mee met supermarktactie

De activiteitencommissie van de Voedselbank Spijkenisse e.o. is op zoek naar mensen die tijdens de komende supermarktactie op vrij dag 24 en zaterdag 25 maart willen helpen. Het is de bedoeling om in zoveel mogelijk su permarkten in Brielle, Heenvliet, Spijkenisse en Zuidland aanwezig te zijn. Om te flyeren bij de ingang en de boodschappen bij de uitgang in ontvangst te nemen. We draaien daarbij in ploegendiensten van 2,5 uur. Voor de actie zijn in totaal zo’n 200 vrijwilligers nodig, dus alle hulp is welkom. Vanuit de winkels worden de ingezamelde goederen naar de Voedselbank vervoerd. Ook voor dat vervoer zoeken we mensen die in het bezit zijn van een bestelbus. Het lijkt wat beter te gaan in Nederland. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Nog steeds zijn er veel mensen aangewezen op een pakket van de Voedsel bank. Om een gevarieerd pakket te kunnen aanbieden blijven deze acties nodig. Daarom hoopt de activiteitencommissie op uw hulp.

van de

Diaconie

Aanmelden kan via e-mail op supermarkt [email protected] of telefonisch, ’s avonds na 19.00 uur, op telefoonnummer 0181-662161.

Steun kinderen en jongeren in De Glind

Zondag 5 maart is de collecte bestemd voor De Glind. In Jeugddorp De Glind wonen kinderen en jongeren die om verschillende redenen niet meer thuis kunnen wonen. De kinderen en jongeren worden daar liefde vol opgevangen in gezinshuizen waar hun gezinshuisouders dag en nacht voor hen klaarstaan. Daarnaast zijn in De Glind diverse sportclubs en vrijetijdsvoorzieningen aan wezig. Uw gift maakt het mogelijk dat deze kinderen en jongeren een liefdevol thuis heb ben en zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen tot krachtige volwassenen.

Steun gezinnen in Guatemala

In Guatemala is veel criminaliteit en cor ruptie. Conflicten worden vaak opgelost met geweld. Daarnaast is de sociale en econo mische ongelijkheid groot. Red Paz is een partnerorganisatie van Kerk in Actie en zet zich in voor een vreedzame samenleving in Guatemala. Dit doet zij door het geven van cursussen aan mensen die conflictsitu aties binnen gezinnen, gemeenschappen en kerken op willen lossen. Bij alle cursussen is de bijbel een belangrijke inspiratiebron. De collecte van 12 maart maakt het mogelijk dat mensen zich in kunnen inzetten voor een vreedzame situatie in dit land.

Steun ouderen in Moldavië

Ouderen in Moldavië hebben het vaak heel zwaar. Ze hebben veel meegemaakt. Ze wonen in sterk verwaarloosde huizen en ontvangen maar een klein pensioen. Boven dien leven veel van hen in een sociaal isolement. Voor ouderen in de dorpen Tintari en Bulboaca heeft Bethania een dagcentrum ingericht. Hier kunnen ouderen terecht om elkaar te ontmoeten, voor een maaltijd, zorg of een warme douche. Zo hebben zij óók een warme en fijne plek waar ze tot rust kunnen komen. Op 19 maart is de Kerk in Actie-col lecte bestemd voor onder andere de ouderen in Moldavië, zodat zij de zorg en aandacht krijgen die zij nodig hebben.

Steun mensen in de knel

Op 26 maart is de collecte bestemd voor de Pauluskerk. Mensen in de knel, zoals verslaafden, mensen zonder papieren en dak lozen, kunnen voor tijdelijke opvang terecht in diaconaal centrum de Pauluskerk in Rot terdam. Daar kunnen zij elkaar ontmoeten, aanschuiven voor een maaltijd, gebruikma ken van het spreekuur van een maatschap pelijk werker, arts of predikant of gewoon een kop koffie drinken.

Steun jongeren in Zuid-Afrika

Vrygrond is een arme gemeenschap in Kaap stad waar criminaliteit, misbruik en bendes aan de orde van de dag zijn. Daarnaast is de werkloosheid hoog. De Sozo Foundation is een Zuid-Afrikaanse partnerorganisatie van Kerk in Actie gevestigd in Vrygrond die de jongeren ondersteunt in hun ontwikkeling. Sozo geeft (vak)trainingen en workshops en biedt stageplaatsen aan. De collecte van 2 april maakt het mogelijk dat jongeren in Vrygrond trainingen kunnen volgen en daar mee hun welzijn en de kans op het vinden van een baan vergroten.

5

6

KM

Kerkbalans

In januari vroegen we via de jaarlijkse Kerk balans om een bijdrage voor het kerkenwerk. Daarmee kunnen we de kosten betalen van: • de zondagse eredienst; • het onderhoud, verwarming en schoonhou den van het kerkgebouw; • het werk voor de jeugd, ouderen en zieken; • bijzondere vieringen zoals met Pasen en Kerst, rouw- en trouwdiensten; • predikanten, kosters, cantor en organisten.

Fantastisch zoals u ook dit jaar reageerde. Tot nu kwamen al 528 toezeggingen binnen met een totaalbedrag van 125.000 euro. Heel veel dank! Die dank gaat ook uit naar de vele vrijwilligers die door weer en wind de deur uitgingen om de antwoordenveloppen rond te brengen en weer op te halen. Heel hartelijk dank voor jullie enorme inzet!

van de

Kerkrentmeesters

Het dak op ...

Een van onze jaarlijks klussen is de schoon maak van de goten van consistorie en kerk gebouw. De komende maand gaan we weer met een aantal vrijwilligers het dak op om blad en takafval te verwijderen. Zo blijven we lekkages en overstromingen voor.

De goten van het Verenigingsgebouw aan de Coppelstockstraat kunnen de afvoer van regenwater op dit moment niet goed aan. Inspectie door de loodgieter moet uitwijzen of er (een deel) vernieuwd moet worden.

Kerkblad

We missen nog het abonnementsgeld van zo’n 200 abonnees. Daarom deze herinnering voor wie nog niet betaalde: Het abonnementgeld van het kerkblad is € 15,- voor lezers in Brielle en € 30,- voor lezers die het blad per post ontvangen. Graag zo spoedig mogelijk overmaken op rekening NL37INGB0004932580 van de Protestantse Gemeente Brielle onder vermelding van kerk blad 2016-2017.

Schipvenster en Coppelstockraam

Drie firma’s schreven in voor het uitvoeren herstel van de beide vensters. De opdracht is inmiddels gegund aan de firma Meesters-In uit Ameide (voorheen Koninklijke Wou denberg), die eerder restauratiewerk aan de kerk verrichtte. Nog deze maand wordt met het werk begonnen door het plaatsen van steigers voor het Schipvenster en het Coppelstockraam. Uiteraard worden de steigers afgedicht om koude en stof zo veel mogelijk te vermijden.

Wat betreft de kosten kunnen we melden dat we binnen de begroting blijven.

Glazen schuifpui

De werkzaamheden aan de glazen schuifpui liggen op schema. Eind februari denken we de zomeringang helemaal klaar te hebben. Ook de kosten voor dit project, waarvan de helft door de Vrienden van de Catharijnekerk wordt betaald, blijven binnen de raming. Mede dankzij het in eigen beheer en belange loos verzorgen van het elektrawerk door de heren Van Wingerden en Deur. Bedankt Ad en Wim!

En dan ook ...

Voor de Sint-Catharijne Cantorij was het 4 en 5 februari English Weekend. Het week end werd zondagmiddag afgesloten met een (Choral) Evensong. Een indrukwekkende viering die veel toe hoorders waardeerden. De uitgangscollecte bedroeg maar liefst 762 euro.

Joep gedoopt

In de dienst van 29 januari werd Joep van der Valk gedoopt. Joep is de zoon van Maaike Boogaard en Peter van der Valk. Terwijl de dopeling werd binnengebracht zong En Chan tant Lullabye van Billy Joel. Zowel oma Anja Clement als mamma Maaike zingen in dit koor.

G

In memoriam Amarens Bloemhof-Struis

Ruim 61 jaar geleden werd Amarens geboren, op 1 juni 1955. Na haar middelbare schooltijd volgde ze de opleiding tot gymjuf en daarna tot leerkracht voor de basisschool. Tijdens die opleiding ontmoette ze Herman Bloemhof. Er groeide ware liefde en op 15 oktober 1976 trouwden ze. In Brielle was werk, dus daar verhuisden ze naartoe. Drie kinderen kregen ze, en met hen beleefden ze alle kanten van het leven.

Amarens hield erg van buiten zijn, wandelen, langs het strand en vooral ook in de bergen. Het liefst boven de boomgrens, dan was er zóveel ruimte. Ze was goed in het onder houden van contacten. Door een bijzondere mix van gekkigheid en wijsheid kon ze voor een heel goede sfeer zorgen. In haar werk op school was ze een verbindende collega.

Tweeëneenhalf jaar geleden bleek ze ernstig ziek. En al gauw werd duidelijk dat de artsen niet echt iets voor haar konden doen. Haar einde kon alleen nog wat uitgesteld worden.

Schokkend en verdrietig nieuws was dat. Toch ging Amarens er tamelijk nuchter mee om. Ze hadden zoveel moois meegemaakt, nu was het blijkbaar tijd voor de andere kant van het leven. Haar levenshouding was mee bewegen met de golven van het bestaan.

Heel bewust heeft ze die laatste jaren geleefd, samen met Herman, de kinderen en vrien den goede herinneringen verzameld en veel gepraat en nagedacht over haar afscheid. In die jaren zijn zelfs nog drie kleinkinderen geboren. Kostbare geschenken waren dat.

Op maandag 23 januari is ze rustig overleden. Van al haar dierbaren heeft ze goed afscheid kunnen nemen.

Op zaterdag 28 januari, hebben we in een dienst in de Sint-Catharijnekerk gedankt voor haar leven. Heel veel herinneringen zijn er opgehaald, mooie muziek klonk. We lazen uit Prediker 3, over de tijd. In al die verschillende tijden die er zijn is het beste wat we kunnen doen: van het leven genieten, zegt Prediker. Want dat is een geschenk van God. Zo heeft Amarens tot het laatste toe geleefd. We wen sen allen die haar zo missen Gods kracht toe in deze tijd van verdriet en dankbaarheid.

In memoriam Marieke Verheul

Op zondag 29 januari was er een ernstig ongeluk in Vierpolders. Een vader en een dochter werden aangereden, Marco en Marieke Verheul. Allebei werden ze naar het

nieuws uit de

Gemeente

ziekenhuis gebracht. Op maandag 30 januari is Marieke daar gestorven. Haar vader Marco was nog in coma. Marieke werd geboren op 15 mei 2006 als dochter van Amber en Marco en als zusje van Annemarie. Ze is gedoopt in het kerkje van Vierpolders met de namen Janneke Cornelia Verheul.

Van jongs af aan was ze dol op gekke spel letjes, op verkleden, dansen en muziek. Ze was heel graag buiten bezig met de pony’s en andere dieren, in haar geliefde outfit: haar tuinbroek en trui met vlinders. Haar andere lievelingskleding was een roze jurk.

Bij het afscheid op 4 februari in de Sint Catharijnekerk beschreven haar klasgenootjes haar als volgt: grappig, ze maakte me aan het lachen, je kon overal met haar over praten, ze was supergoed op het podium, ze was echt helemaal zichzelf.

Haar favoriete bijbelverhaal was het kerstver haal. Dat hebben we tijdens de dienst gelezen. Bij het binnendragen van de mand waarin Marieke begraven werd, klonk de muziek van lied 839: Ik danste die morgen toen de schep ping begon … De schepping was in de kerk ook duidelijk zichtbaar in de enorme hoeveelheid kleurige bloemen. Zo hebben we een vrolijk, kleurrijk meisje herdacht. We bidden om kracht voor de familie die in deze situatie verder moet.

Zieken

Mevrouw Ineke Jahn-Verhagen, Dijkplein 5, Hellevoetsluis, onderging op 25 januari een ingrijpende operatie. De opluchting was groot toen alles goed verlopen was. Helaas is er nog wel een intensieve nabehandeling nodig.

Bij het ongeluk op 29 januari raakte Marco Verheul (Hogemeet 27, Vierpolders) zwaar gewond. Hij werd met spoed naar het EMC gebracht. Intussen gaat het gelukkig beter. Sinds half februari verblijft hij in het zieken huis in Dirksland. Vanaf 20 februari werkt hij aan zijn herstel in revalidatiecentrum Rijn dam, Westersingel 300, 3015 LJ Rotterdam.

Op dit moment verblijft mevrouw A. van Ensbergen-Langeveld, Burg. E. van Wisse kerkeplein 6, in de Vier Ambachten om te revalideren. Haar adres is Markt 4, 3201 CZ Spijkenisse.

Mevrouw H. Zijlstra-Lispet, Stadsmuur 5, 3231 VN, werd uiteindelijk twee weken later geopereerd dan gepland. Gelukkig is alles voorspoedig verlopen en mocht ze na een paar dagen het ziekenhuis alweer verlaten.

Mevrouw F. Steenbergen-Luyendijk, Slag veld 52, maakt een moeilijke tijd door. Ze heeft een poosje in het ziekenhuis gelegen en moet er nog geregeld voor een dag heen.

Hun allen wensen we veel sterkte toe in wat zij meemaken, en Gods nabijheid. Daarbij denken we ook aan wie thuis ernstig ziek zijn, aan wie geregeld naar het zieken huis moeten voor onderzoeken of behande ling. Kracht en geduld gewenst in wat u meemaakt.

ds. Tineke Flim

Diamanten echtpaar

Op 28 december jl. waren de heer en me vrouw Assenberg van Eijsden-van Balen, Colinslandsedijk 25 te Tinte 60 jaar getrouwd. Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere huwelijksverjaardag!

Pastoraat ds. Doornbos

Sinds 1 november ben ik nu in Brielle werk zaam als bijstand in het pastoraat. Het laat zich aanzien dat dit nog wel even doorgaat. Daarom zult u ook van mijn kant op deze pa gina de komende tijd af en toe wat informatie kunnen aantreffen met betrekking tot het wel en wee van gemeenteleden. Tot op heden ben ik erg tevreden over de goede communicatie met contactpersonen en ouderlingen en met het moderamen. Ook doet de hartelijke ont vangst bij mijn bezoeken me goed. “Maar u hoeft heus geen haast te maken, dominee, want u zult het best druk hebben”, aldus een regelmatige reactie als ik bel voor een afspraak. Soms is dat idee voor mensen een reden om mij maar niet te bellen. Mijn steevaste antwoord: “Als iedereen dat zegt, dan heb ik niks te doen.” Kortom, schroom niet mij te bellen als u wel eens met mij wilt praten. Dat kan dan over van alles gaan, dus ook over zo maar eens wat vragen waar u mee rondloopt. Pastoraat is een ruim begrip. Een kerkdienst heeft óók een pastoraal ele ment in zich; een praatje op de markt soms ook. Of een telefoongesprekje. Dus ik nodig u hierbij van harte uit … Mijn telefoonnummer is (0181) 219886.

Mijn e-mailadres: [email protected]

En voor de volledigheid ook het adres: Koekoekslaan 1, 3233 BG Oostvoorne Mevrouw De Waaij, Anna Hoevestraat 394 verblijft in De Vier Ambachten te Spijkenisse.

Hetzelfde geldt voor mevrouw Lagerweij, Hoogaars 70, die een knieoperatie moest ondergaan. Het is goed gegaan en nu maar geduldig revalideren.

Harry Doornbos 7

KR

De kerkenraadsvergadering van 26 januari jl. was een vergadering in grote samenstelling. Op deze manier worden alle ambtsdragers zo veel mogelijk betrokken bij alles wat bespro ken wordt inzake de visitatie en wat dit met zich meebrengt in het werk in de gemeente.

uit de

Kerkenraad

situatie om op deze manier afscheid te nemen van elkaar, maar de kerkenraad respecteert hun keuze en heeft hun ontheffing verleend.

Tijdens de vergadering is de brief van het Regionaal College voor de Visitatie (zie de pagina hiernaast) uitgedeeld en is er gespro ken over hoe men de afgelopen maanden ervaren heeft. De druk en de spanning waar onder de kerkenraad heeft moeten werken was groot. De verschillen binnen de kerken raad en in de gemeente hebben zijn uitwer king gehad. Er zijn helaas drie ambtsdragers die zich niet hebben kunnen verenigen met het gekozen traject voortvloeiend uit de bui tengewone visitatie. Zij hebben een verzoek tot ontheffing uit het ambt ingediend. Het zijn mevrouw Matty Voerman, kerkrentmees ter, mevrouw Hanneke Klootwijk, diaken en mevrouw Coby van Ommeren, ouderling. Zowel voor de kerkenraad als voor de ver trekkende ambtsdragers is het geen prettige De buitengewone visitatie is nu afgerond, maar dat betekent niet dat de spanning weg is. Er ligt een convenant dat ds. Anke Dekker en de kerkenraad moeten gaan uitvoeren, maar er ligt ook pijn en verdriet. Hoe ambts dragers en gemeenteleden daar mee omgaan, is verschillend. De oproep vanuit het RCV om dit in betrokkenheid en verbondenheid te doen moeten we ter harte nemen. Dat niet iedereen de vreugde voelt over het bereikte convenant hoeft niet te betekenen dat het niet de goede weg is. In één van de kerken raadsvergaderingen met de visitatoren kregen de ambtsdragers mee dat zij er rekening mee moesten houden dat iedereen iets zou moeten inleveren. Zo is het gegaan en dat moeten we samen dragen en we hebben allemaal de vrij heid om te kiezen hoe we dat doen. Naast de spanning waren er gelukkig in de afgelopen maanden altijd weer mensen die ervoor zorgden dat je het bijltje er niet bij neergooit. Zo was er de flexibele inzet en betrokkenheid van ds. Harry Doornbos en de gastpredikanten om op diverse zonda gen voor te gaan. Daarnaast heeft ds. Harry Doornbos vanaf november een deel van het pastorale werk in de gemeente op zich geno men en dit werk wil hij voorlopig voortzet ten. Ds. Tineke Flim heeft deze vergadering geopend met een verwijzing naar Psalm 27 ‘Veilig in Gods hoede’. In de basiscatechese was deze Psalm aan de orde geweest. Nu kreeg de kerkenraad het vrij vertaald mee als steun in de rug: ‘Niets heb ik om bang voor te zijn, ook al rolt iedereen over mij heen.’ De vergadering werd afgesloten met Prediker en het zingen van ‘Tijd van vloek en tijd van zegen’. Soms is het niet zo’n goede tijd en misschien is dat nu. Zowel in de Psalm als in Prediker klinkt een belofte, een belofte van een betere tijd.

Rianne Fortuin-Mosterd

Een briljanten huwelijksjubileum

8

Op 1 februari vierden Klaas en Marry Appelmelk dat ze 65 jaar getrouwd waren. Burgemeester Rensen kwam hen in het Catharina Gasthuis feliciteren en ’s avonds gingen ze met enkele van hun kinderen uit eten. Het begon 65 jaar geleden in Meppel. Daar zag Klaas een aardig meisje in de kerk dat hij via een briefje vroeg of ze verkering met hem wilde. Zij reageerde niet op een briefje maar het kwam toch goed. Ze trouw den in het Drentse de Wijk. Klaas, die van boerenafkomst was, werkte op boerenbedrij ven en negen jaar als melkboer in de Wijk. Via omzwervingen kwamen ze in Spijkenisse terecht waar ze dertig jaar gewoond hebben. En nu alweer bijna 24 jaar in Brielle. Zowel in Spijkenisse als in Brielle was Klaas vier jaar ouderling. Al 65 jaar getrouwd, ze hebben wel eens een meningsverschil maar nog nooit ruzie gehad. Vier kinderen kregen ze, twee jongens en twee meisjes. De jongste kennen we, Ina van Veen-Appelmelk, onze koster.

Klaas en Marry zijn dankbaar dat ze dit jubileum samen mogen beleven en zeggen: ”God is goed voor ons.” Hun geloof geeft hen kracht om door te gaan ondanks een broze gezondheid. Wij wensen hen ook namens de Protestantse gemeente Sint-Catharijne van harte geluk.

Broeders en zusters van de Protestantse Gemeente Brielle

In het kader van een buitengewone visitatie heeft ons college gefacili teerd in het verkrijgen van overeenstemming tussen uw predikant mw. ds. S.M. Dekker en uw kerkenraad. Uit de door ons ontvangen informatie blijkt, dat hierover in een deel van de gemeente, maar helaas ook nog in uw kerkenraad, onduidelijkheid en verwarring bestaat. Door middel van dit bericht willen wij trachten u zo goed mogelijk te informeren.

De inhoud van de bereikte overeenstemming is vertrouwelijk Tussen uw predikant en uw kerkenraad is een zogeheten convenant overeen gekomen. De bedoeling daarvan is een door beide partijen niet gewenste situatie te voorkomen. Omdat anderen daar niet in betrok ken zijn, en dat kerkordelijk ook niet mogelijk is, worden derden, zoals gemeenteleden, maar ook bijvoorbeeld de classis, van de inhoud niet zonder meer op de hoogte gesteld. Het alternatief zou een besluit door derden zijn, waarbij partijen maar moeten afwachten hoe dingen lopen. In beginsel is er dan volledige transparantie, maar wat een schade kan dat niet opleveren! Dat er een convenant ligt, wil niet zeggen, dat er geen sprake is van een situatie die op zichzelf door iedereen wordt betreurd. Om daarin een uitweg te vinden, is het convenant juist nodig! Beide partijen hebben werkelijk alle mogelijke moeite gedaan om elkaar tegemoet te komen. Dat was zeker niet eenvoudig. Bovendien is er een gemeente, die vanzelfsprekend niet volledig op de hoogte kan zijn, maar toch ook een mening heeft. Nu deze afspraken tot stand zijn gekomen, verdienen partijen echter ook uw betrokkenheid en verbondenheid om dit resultaat in praktijk te brengen.

Maar de gemeente blijft niet helemaal onkundig

Partijen begrijpen uiteraard dat de gemeente niet onkundig wil en kan blijven. Daarom hebben zij over die communicatie een afspraak gefor muleerd. Deze afspraak luidt als volgt:

‘In overleg met het Regionaal College voor de Visitatie Zuid-Holland, hebben de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Brielle en ds. S.M. Dekker een traject ontwikkeld, waarmee de actuele buitengewone visitatie is afgerond. De bedoeling is dat zij binnenkort weer voor zal kunnen gaan. Haar activiteiten blijven beperkt tot de prediking. Er wordt een mediation gestart tussen het moderamen van de kerkenraad en ds. S.M. Dekker met het oog op ontbinding van de verbintenis tussen de Prot. Gemeente Brielle en ds. S.M. Dekker en een waardig afscheid. Voor de overige werkzaamheden van ds. S.M. Dekker wordt vervanging gezocht. Uiterlijk over ongeveer anderhalf jaar is een eindevaluatie afgesproken. Betrokkenen zijn overeen gekomen, dat over de verdere inhoud van het traject geen mededelingen gedaan zullen worden.’

Dit is de tekst waar u als gemeente het mee moet doen. Dat lijkt niet zo transparant, en geeft het u een onbevredigend gevoel, maar het getuigt wel van verstandig en prudent handelen door de partijen. Wij roepen u op, hun afspraak te respecteren en partijen de ruimte te geven hieraan binnen de eigen verantwoordelijkheid invulling te geven.

Verantwoordelijkheid van de visitatie en van de Protestantse gemeente Brielle

Visitatoren zijn partijen behulpzaam geweest in het tot stand komen van het convenant. Er is partijen veiligheid geboden om daartoe te komen. Tegelijkertijd respecteren visitatoren de autonomie van partijen. Daarmee wordt recht gedaan aan de tussen partijen gemaakte afspraken. Deze hebben de bedoeling een situatie te creëren waarin partijen, ondanks ge brokenheid, uitdrukking geven aan hun compassie voor elkaar en waarin ruimte kan ontstaan voor de verbondenheid in Christus van de gemeente, en dus ook voor de individuele leden. Met hoofd en hart wordt u als broeders en zusters geacht daadwerkelijk die ruimte te bieden waarin dit uitdrukking kan krijgen. Visitatoren achten zich vervolgens ook verantwoordelijk om mee te werken aan het feitelijk realiseren van die ruimte. Daarom hebben zij zowel mw. ds. Dekker als de kerkenraad, die uiteraard wel kennis heeft genomen van de volledige inhoud van het convenant, gewezen op hun ambtelijke verantwoordelijkheid. Deze heeft betrekking op geheimhou ding van al hetgeen hun vertrouwelijk ter kennis is gekomen, en de besluitvorming als ambtelijke vergadering, die collegiaal en niet indivi dueel is. Met de instemming bij meerderheid van de kerkenraad, worden de rijen gesloten. In gevallen waarin daarvan wordt afgeweken, zullen visitatoren zijn gehouden tot het uitbrengen van passende adviezen aan de daartoe ingestelde kerkelijke instanties.

Betrokkenheid en verbinding gevraagd

Het is niet juist, en zelfs ook verwerpelijk, te veronderstellen, dat één van de partijen is gedwongen tot het convenant. De tekst van het convenant is op ordelijke wijze tot stand gekomen. Eerst nadat de finale tekst door mw. ds. Dekker, na verkregen deskundige adviezen door derden, voor ak koord was ondertekend, is deze voorgelegd aan uw kerkenraad, die daar vervolgens mee heeft ingestemd. Uw gemeente mag zich erin verheugen, dat de predikant en kerkenraad zelf tot overeenstemming zijn gekomen.

Oproep aan de gemeente

Visitatoren hopen, dat u de vreugde over het bereikte convenant zult onderkennen en in uw gemeente zult willen ervaren. De Vredevorst is gekomen en onlangs stonden we daarbij stil. Dat Zijn vrede ook door u allen zal worden ervaren, is onze oprechte bede. In Christus verbonden, groeten wij de Protestantse Gemeente Brielle,

Regionaal College voor de visitatie Zuid-Holland, mr. drs. W. de Jong, scriba, ds. E. Westrik, preses

Engelse klanken tijdens Evensong

In het weekend van 4 en 5 februari orga niseerde de Sint-Catharijne Cantorij weer een English weekend met als afsluiting een Evensong. Het was genieten. De kerk zat helemaal vol en er was een mooie collecte opbrengst.

9

10

Leesrooster

onder voorbehoud

5 maart Genesis 2,15-3,9 12 maart alternatief 19 maart alternatief 26 maart alternatief 2 april alternatief 9 april alternatief Matteüs 4, 1-11 Exodus 24, 12-18 Matteüs 17, 1-9 Matteüs 15: 21-28 Exodus 17, 1-7 Johannes 4, 5-26 Lucas 11: 14-28 1 Samuël 16, 1-13 Johannes 9, 1-13,26-39 Johannes 6: 1-15 Ezechiël 37, 1-14 Johannes 11, 1-4, 17-44 Johannes 8: 46-59 Matteüs 21, 1-11 Matteüs 26, 1-27, 66 Johannes 12: 12-24

Lied van de maand

maart en april Projectlied 23 en 30 april Lied 216

Kerkdiensten Plantage

zaterdagavond 18.30 uur

4 maart R.K. voorganger 18 maart 1 april 14 april 14.30 uur Ds. Ivo de Jong Pastor Bea Poortvliet Ds. Lianne Wolters Viering Heilig Avondmaal

Rooster Plantage

5 maart Dhr. Deur 12 maart 19 maart 26 maart 2 april Mevr. Deur Dhr. Van Erkelens Mevr. Van Erkelens Dhr. Klerk Johan Deur Marjon Hogeweg Mevr. Van Woerden Mevr. Luijendijk Dhr. De Bruin Dhr. Bouter Gerdientje Kramer

D

Bij de

Diensten

Aswoensdag

Op woensdag 1 maart is het Aswoensdag, dan begint de Veertigdagentijd. Veertig dagen en zes zondagen lang bereiden we ons voor op het Paasfeest, kijken we naar de weg die Jezus gaat - en naar die van onszelf.

Voor de kindernevendienst staan er in dit Lutherjaar lezingen volgens het Lutherse leesrooster gepland. U vindt die lezingen als alternatief ook in het leesrooster in dit kerkblad. Sommige voorgangers zullen meegaan met dit rooster, andere zullen het klassieke rooster volgen en weer anderen kiezen zelf passende bijbelgedeeltes. In deze variatie zal het project van de kinder nevendienst de rode draad zijn door de zondagen heen naar Pasen.

Thema is dit jaar: Geloof in het leven. We maken steeds iets mee van de weg die Jezus gaat in zijn leven, een weg naar Pasen toe. Op die weg komen we allerlei mensen tegen die door Jezus ontdekken wie God is: een God van leven en licht.

Op de projectposter staat een grote zon afgebeeld. Iedere zondag komt daar een afbeelding op van het verhaal van die dag; een verhaal waarin het licht van Pasen al straalt.

Derde zondag veertigdagentijd

Op zondag 19 maart, de derde van de Veertigdagentijd, volg ik graag de lezing van de kinder nevendienst uit Lucas 11: 14-28. Het thema is Levende woorden. Het is geen gemakkelijk gedeelte. Jezus geneest iemand die niet kan spreken. Hij verjaagt de kwade macht die deze mens gevangen hield. Dat roept verschillende reacties op bij de mensen die het zien gebeuren. Volgens sommigen kan Jezus dat alleen doen dankzij ‘Beëlzebul, de vorst van de demonen’. Jezus gaat de discussie aan: waarom zou het kwaad zichzelf bestrijden, daar wordt het toch alleen maar zwakker van?! De macht van het kwaad verdeelt mensen, Jezus brengt mensen juist samen, zet zich in om te helen wat verdeeld is.

Projectkoor op Paasmorgen

Deze oproep is bestemd voor zangers met koorervaring die met de cantorij van de Sint- Catharijnekerk willen meezingen in de Paasmorgendienst. We zingen de anthem ‘O be joyful in the Lord’ van Wesley en liederen uit het nieuwe liedboek. Vanaf 21 maart repeteren we iedere dinsdagavond van 21.00 tot 22.00 uur. Kent u mensen die goed kunnen zingen en met u en ons willen meezingen of wilt u inlichtingen? Kijk op www.catharijnekerk.nl/cantorij of stuur een e-mail naar [email protected]. Bellen kan ook naar Janneke Schoemaker, telefoon 0181-415412.

Kerkdienst in De Kern

Op zondag 12 maart 2017 is er in De Kern in Spijkenisse (Eikenlaan 2) een kerkdienst voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Het thema is Het Schip en de voorganger is ds. Helene Perfors. Er wordt deze middag een voedselinzamelingsactie gehouden. De dienst begint om 15.30 uur.

Bloemschikken in de veertigdagentijd

De dames van de werkgroep liturgisch bloemschikken maken in de zes weken van de veertigdagentijd steeds een passende schikking. Het zullen sobere schikkingen zijn, heel minimaal met bijvoorbeeld zand, water of steen. Ook op Witte Donderdag en Goede Vrijdag in de Goede Week en met Pasen zal er een schikking zijn. Iedere week staat er een korte uitleg op de liturgie.

KD

Kerkdiensten

Sint-Catharijnekerk

zondag 5 maart 10.00 uur ds. Marloes Meijer (Spijkenisse) zondag Invocabit liturgische kleur: paars zondag 12 maart 10.00 uur ds. Dick ter Horst (Hellevoetsluis) 15.00 uur zondag 19 maart 10.00 uur ds. Tineke Flim zondag 26 maart 10.00 uur ds. Ries den Dekker (Dordrecht) zondag 2 april 10.00 uur nog niet bekend zondag Judica liturgische kleur: paars zondag 9 april Palmpasen 10.00 uur liturgische kleur: paars ds. Harry Doornbos (Oostvoorne) donderdag 13 april 19.30 uur ds. Harry Doornbos vrijdag 14 april 19.30 uur ds. Tineke Flim Witte Donderdag Dienst van Schrift en Tafel liturgische kleur: wit m.m.v. de cantorij Goede Vrijdag m.m.v. de cantorij zaterdag 15 april 21.30 uur ds. Harry Doornbos zondag Reminiscere liturgische kleur: paars Kinderkerk zondag Oculi liturgische kleur: paars zondag Laetare liturgische kleur: paars Stille Zaterdag liturgische kleur: wit m.m.v. de cantorij

Collecten

Eredienst Kerk in Actie Onderhoud Eredienst Voorjaarszending Onderhoud Eredienst Kerk in Actie Onderhoud Eredienst Binnenlands diaconaat Onderhoud Eredienst Kerk in Actie Onderhoud Eredienst Kerk in Actie Onderhoud Werelddiaconaat Onderhoud Eredienst Onderhoud

11

12

J

van de

Jeugd

Puzzelen, orgelpijpen, balgen en registers... en verstoppertje

Op vrijdag 17 in plaats van zaterdag de 18 januari (want dan is WIDM op TV) verza melen we in de consistorie. Nu is het plan de kennis van de kerk eens grondig te testen door een puzzeltocht uit te voeren. We heb ben er tenslotte al geslapen, veel verstop pertje gespeeld en menig zondagochtend doorgebracht.

De vragen werden al rondlopend en met internet te lijf gegaan. Binnen en buiten, uit folders en in het schemer werden de ramen, borden en graven bestudeerd. Afgewisseld met warme thee en lekkers.

Als een verrassing en bijzonder hoogtepunt kwam Willem. Zoals alleen hij dat kan ver telde hij de jeugd (in twee groepen) van alles over het orgel. Niet alleen er achter en ervoor, maar ook erop en erin.

De morele winnaar werd Olivia die in haar eentje veertien punten behaalde. De officiële winnaressen Noor en Willemijn. En dan weer Willemijn, maar die heeft haar naam mee en had goed onthouden wat Willem vertelde over het aantal toetsen van een klavier. Over de immense prijs mag niet worden gemokt.

Natuurlijk werd er afgesloten met een paar potjes verstoppertje. Daar bleek Ole zichzelf te kunnen oplossen. Winnaar Ole!

Allemaal weer reuze bedankt voor de gezel lige avond. Willem, geweldig dat je tijd, aandacht en humor hebt voor onze jeugd!

Johan en Marjon

Afsluiting basiscatechese

Dit seizoen was er een vrij kleine en ook heel trouwe groep kinderen bij de basiscatechese. Vorig seizoen in de grote groep hebben we veel geknutseld, dit jaar hebben we vooral veel gepraat. De afsluiting was net zo actief als alle andere jaren. Onder leiding van Leen van Geest klommen we helemaal naar boven in de toren. Het blijft genieten, dat fantasti sche uitzicht. Bijna iedereen kon zijn of haar huis vinden.

Daarna was er gelukkig ook tijd om de klok ken te bewonderen op de klokkenzolder en om door een klein rond gat van heel hoog naar beneden de kerk in te kijken. Intussen vertelde Leen allemaal bijzondere wetens waardigheden over de kerk. De tijd ging veel te snel voorbij. Leen, dank je wel voor de fijne rondleiding!

De kinderen Dana, Elissa, Hanna, Nienke en Roeland zien we als groep terug bij het afscheid van de kindernevendienst en de overstap naar de jeugdactiviteiten. Die dienst staat gepland op 18 juni.

ds. Tineke Flim

Bowlen met de jeugd

Zaterdag 21 januari stond de activiteit bow len weer eens op de agenda. Aanvankelijk leek de jeugd er niet zo’n zin in te hebben en konden wij met moeite één baan vullen. Maar zoals ook met veel andere activiteiten kwamen de aanmeldingen op het allerlaatste moment binnen en gingen wij die zaterdag met achttien jongelui op de fiets richting Hellevoetsluis.

Mutsen en handschoenen werden uit de mot tenballen gehaald en vol enthousiasme werd er onder aanvoering van Peter en Marjon op Hellevoet aangekoerst.

Na wat heen en weer geschuif door de jon gelui, kwam men toch tot een verdeling over de drie banen en kon het bowlen beginnen. Menig strike of spare werd gegooid, ook de goot deed gezellig mee. Na een uur was het gedaan met de pret en konden wij rekenen op een heerlijk drankje met een bitterbal of iets dergelijks. Daarna werd het langzamerhand tijd om richting Brielle te gaan. Rond half elf waren wij allemaal weer veilig in Brielle.

Wij als leiding kijken met veel plezier terug op deze avond.

Marjon, Peter en Alina

Kinderkerk met het scheppingsverhaal

Zondag 12 maart is er weer kinderkerk in de Sint-Catharijnekerk. We gaan luisteren naar het scheppingsverhaal, met elkaar zingen en ook weer knutselen. Tussendoor drinken we limonade met wat lekkers. Het is altijd fijn om met zoveel kinderen bij elkaar te zijn, neem gerust vriendjes en vriendinnetjes mee. We beginnen om 15.00 uur. We hopen dat er weer veel kinderen zijn. We kijken ernaar uit!

Vind je het leuk om mee te helpen organise ren, dan horen we dat graag! Bel voor meer informatie met Inge Bekker-van der Graaff, telefoon 0181-412471.

Inge, Mariska, Suzanne en Bettie

Jezus begint met zijn werk (Matteüs 4: 1 - 11) De duivel wil Jezus laten zondigen Daarna nam de duivel Jezus mee naar een heel hoge berg. Hij liet hem alle machtige koninkrijken van de wereld zien en zei: “Ik geef jou al die koninkrijken. Maar dan moet jij voor mij knielen en mij eren.” Maar Jezus zei: “Ga weg, Satan. In de heilige boeken staat: Kniel alleen voor de Heer, je God, en vereer alleen hem.” Toen ging de duivel weg en meteen kwamen er engelen om voor Jezus te zorgen.

De Geest bracht Jezus naar de woestijn. Daar zou de duivel proberen om Jezus te laten zondigen. Veertig dagen en nachten was Jezus in de woestijn zonder iets te eten. Hij had erge honger gekregen.

Toen kwam de duivel naar hem toe en zei: “Jij bent toch de Zoon van God? Zeg dan dat deze stenen in brood moeten veranderen!” Maar Jezus antwoordde: “In de heilige boeken staat: Alleen van brood kan een mens niet leven. Maar hij leeft van elk woord dat God spreekt.” Toen nam de duivel Jezus mee naar Jeruzalem, zette hem op het dak van de tempel en zei: “Jij bent toch de Zoon van God? Spring dan naar beneden! Want in de heilige boeken staat: God geeft zijn engelen de opdracht om je op te van gen. Je zult je voet niet stoten tegen een steen.” Maar Jezus zei: “Je mag de Heer, je God, niet uitdagen om zijn macht te bewijzen.” Veertig dagen als voorbereiding Veertig dagen voor Pasen (de zondagen worden niet meegeteld) begint de veertigdagentijd. Deze periode gebruiken we om ons voor te bereiden op het grote feest Pasen, de opstanding van de Here Jezus. In sommige kerken is het de gewoonte om in die tijd te vasten en na te denken over hoe je leeft. Vasten kun je op verschillende manieren doen. Door bijvoorbeeld minder te snoepen of minder televisie te kijken of minder te computeren. Zo houd je tijd of geld over en kun je nadenken wat je met die extra tijd of dat geld kunt doen. In onze kerk begint de veertigdagentijd dit jaar op 5 maart. De veertig dagen doen denken aan de tijd dat Jezus in de woestijn was en niets at. Jezus was daar veertig dagen voordat hij de mensen over God ging vertellen. Het bijbelverhaal over Jezus in de woestijn wil uitdrukken dat je doorlopend aan allerlei verleidingen wordt blootgesteld waaraan je weerstand moet bieden.

Messiaspuzzel Als mensen het over Jezus hebben, gebruiken ze niet altijd die naam. Ze zeggen ook wel eens iets anders, bij voorbeeld Messias. In deze puzzel zijn zeven verschillende namen voor Jezus verstopt. De namen zijn: Christus, Gezalfde, Heiland, Koning, Messias, Redder, Verlosser.

Kun jij ze allemaal vinden? De woor den staan in alle richtingen. De letters die overblijven vormen de zin waarin de engel Gabriël Maria, de moeder van Jezus, vertelt dat haar zoon zo genoemd zal worden.

Stuur je oplossing met je naam, adres en leeftijd naar onskerkblad@ catharijnekerk.nl. Goede oplossingen beloont de redactie met een cadeautje.

J E D F L A Z E G C E Z R E D D E R H H Z V E R L O S S E R U O V D L R O T I I S O A E L H G E L S S A I S S E M G A T D N N A E O S O N U E K O N I N G D D S

Bron: Samenleesbijbel 13

BE

Beroep en ethiek

De kosters

In deze serie vragen we mensen uit onze lokale samenleving naar het waarom van hun beroepskeuze. Daarvoor gingen we deze keer om tafel met koster Ina van Veen en hulpkoster Pieter Schwartz. Allebei zaten ze de afgelopen periode nogal in de lappenmand, maar het kosterswerk ging gewoon door.

‘Veel werk achter de schermen’ Goed geregeld!

Ina is na haar onfortuinlijke val in september inmiddels weer voor een deel in de running. Precies op tijd om de kosterstaken van Pieter over te nemen die aan een liesbreuk geopereerd moest worden. Dat was nog eens goed afgestemd op elkaar! De afgelopen maanden waren ongekend druk in de kerk. Sowieso is de Sint-Catharijnekerk in de kerstmaand vol activiteiten, maar in januari waren er helaas ook meer uitvaartdiensten dan gemiddeld. Gelukkig staan ook de hulpkosters Ger Kreukniet en Marcel Verdoorn paraat. Zij staan vast ingeroosterd voor tien kosters diensten per jaar, maar als de nood aan de man - dan wel de vrouw - is, kan er altijd een beroep op hen worden gedaan.

Waarom koster?

Ina was al jong betrokken bij ‘het kerkenwerk’. Als 15-jarige kreeg ze, net van school, een volledige baan bij het kerkelijk bureau van de Maranathakerk in Hillevliet-Rotterdam. Die 40-urige werkweek was geen overbodige luxe want in de 80’er jaren was de computer nog niet in beeld - zeker niet bij een kerkelijk bureau - en moesten alle adressen voor bijvoorbeeld een actie Kerkbalans met een ouderwetse typmachine worden getypt. En zo ging het met de hele administratie. In die jaren was er nog geen sprake van grootschalige secularisatie in de kerk en het aantal leden was talrijk. Ook op Rotterdam-Zuid. Op enig moment is Ina een opleiding voor uitvaartleider gaan volgen omdat dit haar een mooi beroep leek. Maar echtgenoot Aad had daar zo zijn twijfels bij. Hij vond Ina daar veel te emotioneel voor. In 1998 kreeg Ina - op zoek naar werk - een tip van het arbeidsbureau om te sollicite ren als koster bij de Protestantse Gemeente Brielle … en werd aangeno men. Alle werkzaamheden die bij het kosterschap komen kijken, waren haar bekend en tot op de dag van vandaag doet ze het kosterswerk met heel veel plezier. Aanvankelijk samen met Ger Kreukniet en hulpkoster Dick Bijl. Op een gegeven moment moest er een nieuwe hulpkoster komen en vroeg Ina Pieter of hij daar zin in had. Belangrijke reden om Pieter te vragen was dat ze een ‘jonger’ iemand zocht … Pieter: “Het kosterwerk leek mij leuk om te doen. Sowieso om iets voor de kerk te doen. Ik ben twintig jaar loods geweest en daarvoor heb ik vijftien jaar over de hele wereld als stuurman op tankers gevaren. Dat is best een tegenstelling tot het (vrijwillig) werken in de kerk. In de scheepvaart geldt regel is regel en ik merk dat ik verwacht dat mensen hun best doen om alles netjes te laten verlopen. Als je je leven lang heel rechtlijnig hebt gehandeld, kun je dat niet zomaar loslaten.” Pieter is ook degene die nauwkeurig het papier, glas en plastic scheidt en zorgt dat het op de juiste plaats terecht komt. Het ‘maatschappelijk ondernemen’ van de kerk komt ook tot uitdrukking in de keuze voor Fairtrade koffie en thee maar in onze middeleeuwse Sint-Catharijnekerk is het verder niet eenvoudig om milieuvriendelijk te handelen.

Ethiek

Pieter moet eerlijk bekennen dat hij er aanvankelijk wel moeite mee had dat er een modeshow in de kerk werd gehouden. “Maar in de jaren dat ik nu meedraai ben ik eraan gewend geraakt dat de kerk er niet al leen voor de kerkdienst is. Dat heeft er ook mee te maken dat er enorm ‘teamwork’ is bij het organiseren van de modeshow. Er is in de loop van de jaren een goede samenwerking opgebouwd zodat we weten wat we aan elkaar hebben.” Ina: “Ik zie de kerk na de zondagse kerkdienst vooral als een monumen taal gebouw waar festiviteiten kunnen plaatsvinden. Belangrijk is om goede afspraken te maken en goed daarover met elkaar te communice ren. Opvallend is wel dat buitenstaanders al gauw denken dat de kerk niet open staat voor andersdenkenden dan wel voor mensen met een ander geloof. Deze week werd ik nog gebeld met de vraag of het toege staan is om een gemengd huwelijk in te zegenen in de kerk.” Ina denkt dat je om koster te zijn wel enige affiniteit moet hebben met het geloof. “Weten wat het inhoudt. Het lijkt mij trouwens heel leuk om eens andere kosters te spreken over hoe zij hun werk doen. Nu moet je doorgaans zelf het wiel uitvinden. Met name over het onderhoud van zo’n groot gebouw.” Voor Pieter is het zeker een drijfveer om een bijdrage te leveren aan het instandhouden van ‘de kerk’. “Het zou mooi zijn als er meer activiteiten in de kerk worden gehouden om meer inkomsten te genereren zodat de (hoge) kosten van zo’n middeleeuws gebouw op te brengen blijven.”

Blij van?

Zowel voor Ina als Pieter geldt dat het contact met mensen een van de leukste aspecten van het kosterwerk is. Ina: “De verscheidenheid van taken maakt het werk nu juist zo leuk. Als mijn werk alleen uit de kerkdiensten zou bestaan, zou het voor mij een stuk minder aantrek kelijk zijn. Uiteenlopende gebeurtenissen zoals een huwelijk, maar ook een begrafenis, een concert of de jaarlijkse modeshow is mooi om te organiseren.” Pieter: “Het ligt in mijn aard dat ik graag snel tot de kern van de zaak kom om vandaaruit ervoor te zorgen dat het goed loopt. Belangrijk

(lees verder op pagina 19) 15

Vastenactie gaat naar Stichting Destino

In het vorige kerkblad heeft u kunnen lezen dat de Raad van Kerken voor de Vastenactie 2017 heeft gekozen voor Stichting Destino. Het project is geworden Mariette’s Child Care in Ghana. Op zondag 5 maart zal iemand van de Stichting Destino na de dienst een toelichting geven.

Eigen kindertehuis

Mariëtte vertrok in 2004 naar Ghana om als vrijwilligster te werken in een kindertehuis. Twee jaar later heeft zij, samen met haar Ghanese man Moses, haar eigen kinderte huis Hanukkah gebouwd. Het tehuis staat in Sunyani, een plaats op 400 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Accra. Hier zetten ze zich met hart en ziel in voor ‘hun’ kinderen in de leeftijdscategorie van 0 tot 17 jaar. Sinds de opening in 2006 schommelt het aantal kinderen dat in kindertehuis Hanukkah verblijft rond de veertig.

Moses en Mariëtte willen hen niet alleen liefdevol opvangen en verzorgen, maar ook een toekomst geven. Daarom helpen ze de kinderen een vak te leren. Dit alles kan nu gerealiseerd worden door de bouw van de Circle of Life School die in 2014 geopend werd. De lokale bevolking werkt actief mee in het kindertehuis én in de Circle of Life School.

Vastenmaaltijden

Eet u mee tijdens de vastenmaaltijden?

We herinneren u aan de vastenmaaltijden in het Parochiehuis, Nobelstraat 22.

Drie woensdagavonden waarop we met elkaar vanaf 17.45 uur een sobere maaltijd nuttigen. Vergeet u uw u soepkom en lepel niet mee te nemen? Elke avond is er ook een spreker. Op woensdag 8 maart is dat iemand van Stich ting Destino die wat vertelt over het project in Ghana. Op 22 maart vertelt Wim Doorduin over de voedselbank en op 5 april komt pas tor Desiree Buhler vertellen over haar werk in de parochie.

U kunt zich opgeven via het inschrijfformu lier op de balie in de kerk of via de contact personen Aryanna Herscheid, telefoon 06 14154509, e-mail [email protected] of Corry Verbrugge, telefoon 0181 413200, e-mail [email protected].

Inleiding op de veertigdagentijd

De periode van de veertigdagentijd is van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed ter voorbereiding op Pasen. Veertig da gen, een tijd van bekeren is zich weer (meer) wenden tot God en zich afwenden van alles wat ons van God afhoudt. Jezus heeft veertig dagen in vasten en gebed in de woestijn doorgebracht voordat Hij aan de verkondiging van de blijde boodschap begon. wij slechts stof en as zijn en tot stof zullen terugkeren. (‘Gedenk, mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren.’) Deze woorden, afkomstig uit het boek Genesis, benadrukken de vergankelijkheid van het aardse leven, de vorm van het kruis daarentegen wijst op eeuwig leven. Veertig jaar trok het volk van het Oude Verbond door de woestijn, alvorens zij het beloofde land bereikte. Veertig dagen bracht Mozes op de berg door om Gods geboden in ontvangst te nemen. Veertig nachten bracht Elia in bidden en vas ten door in de woestijn, totdat hij bij de berg Horeb God mocht ervaren. Veertig staat in de bijbel voor een leven lang.

Aswoensdag

De veertigdagentijd begint op aswoensdag, dit jaar op woensdag 1 maart. In de viering van de Roomse kerk wordt tijdens de eucha ristieviering op deze dag de as van verbrande palmtakken van het vorig jaar gezegend. Iedereen in de kerk wordt getekend met een kruisje van deze as. Deze as is een teken van boetvaardigheid. Het herinnert ons eraan dat De zondagen van deze periode worden 1e, 2e, 3e, 4e en 5e zondag van de veertigdagentijd genoemd. De 6e zondag, waarop de Goede Week begint, heet Palmzondag.

De zondagen in de veertigdagentijd hebben een Latijnse naam en bij elke zondag hoort een vaste psalm.

1e zondag 5 maart: Invocabit. Roept hij Mij, ik antwoord; psalm 91.

2e zondag 12 maart: Reminiscere. Gedenk uw ontferming, God; psalm 25, 6.

3e zondag 19 maart: Oculi. Mijn ogen zijn gericht op U; psalm 25,15.

4e zondag 26 maart: Laetare. Verheug u met Jeruzalem; psalm 122.

5e zondag 2 april: Judica. Doe mij recht, o God; psalm 43.

6e zondag 9 april: Hosanna filio David. Gezegend die komt in de naam van de Heer; psalm 118.

Het doel van de Goede Week is de overwe ging van het lijden en sterven van Christus, te beginnen met zijn intocht als Messias in Jeruzalem op Palmzondag. De drie dagen van Pasen begint met de avonddienst van Witte Donderdag; dan vie ren wij de instelling van het Heilig Avond maal.

Op Goede Vrijdag gedenken wij het sterven van Onze Heer Jezus Christus.

In de Paaswake (zaterdagnacht) ziet de Kerk wakend uit naar Christus’ verrijzenis. Op het Hoogfeest van Pasen vieren wij de op standing van Christus uit de doden, het teken van nieuw leven!

Thema veertigdagentijd

Het landelijke thema van de Veertigdagen tijd is Sterk & Dapper. Overal ter wereld leven sterke meiden en vrouwen en dappere jongens en mannen. Mensen die hun wil en hart volgen. In makkelijkere en moeilijkere omstandigheden. Dit vraagt om kracht en om doorzettingsvermogen. Iets dat vanzelf sprekend en makkelijk lijkt, maar het niet altijd is. Sterk & Dapper, deel als Jezus. Jezus deelt zijn kracht en zijn liefde met ons. En uit liefde volbracht hij krachtig zijn lijdens weg. Laten wij net zo sterk en dapper zijn als Jezus. En delen zoals Hij deelt.

17

A

Agenda

maart

2 Alles wat ademt - hoofdingang kerk 20.00 uur 3 Ommeloopkring 15.00 uur 7 Pastorale & Diaconale raad Zalencentrum 20.00 uur 8 Vastenmaaltijd Nobelstraat 22 17.45 uur 12 Jeugdkerk - Zalencentrum 10.00 uur 12 Kinderkerk - Catharijnekerk 15.00 uur 13 Kerkrentmeesters consistorie 19.45 uur 16 Vrouwengesprekskring Vierpolders 13.30 uur 16 Moderamen - Zalencentrum 20.00 uur 22 Vastenmaaltijd Nobelstraat 22 17.45 uur 23 Kerkenraad - consistorie 19.45 uur 31 Gasthuiskring 14.30 uur

april

2 Jeugdkerk - Zalencentrum 10.00 uur 4 Pastorale & Diaconale raad Zalencentrum 20.00 uur 5 Vastenmaaltijd - Nobelstr. 22 17.45 uur 6 Alles wat ademt - hoofdingang kerk 20.00 uur kerk 7 Ommeloopkring 15.00 uur

Bedankt

Na mijn 2e hartoperatie mocht ik weer veel liefdevol medeleven ontvangen, in de vorm van bloemen, kaarten, lieve woorden en nog veel meer attenties. Hier ben ik u heel erg dankbaar voor, het heeft mij goed gedaan. Ook door de vele gebeden wist ik mij gesteund. De operatie is gelukt en nu ben ik bezig te herstellen. Nogmaals hartelijk dank!

Karl Rex

Dank, aan alle mensen die mij een bezoekje brachten, opbelden of een kaartje stuurden na mijn heupoperatie. De vele bloemen die ik ontving, ook het mooie boeket namens de kerkelijke gemeente, hebben mij goed gedaan.

Inmiddels ben ik weer aardig mobiel en hoop ik u weer te ontmoeten in kerk of daarbuiten.

Met een hartelijke groet,

Coby van Ommeren

Agenda PCOB

21 maart ‘De trein ons Huis’ Anneke van Cuilenburg-Pasma 8 april Paasviering, ‘Het laatste Avondmaal in de kunst’ Ds. Anton Schipper

Huispaaskaars

Gewoontegetrouw wordt u weer de gelegen heid geboden een huispaaskaars aan te schaf fen. Voor de grote kaars in de kerk is gekozen voor een in groen uitgevoerd recht kruis met daarin de levensboom ontspruitend uit een opengeslagen bijbel. Er zijn nog twee andere motieven waaruit u kunt kiezen, in verschil lende afmetingen. Vanaf zondag 19 februari ligt de folder in de kerk. U kunt het op uw gemak bekijken. Vul uw bestelling uiterlijk op 12 maart in. Voor vragen kunt u terecht bij Hennie Deur die de bestellingen weer verzorgt. Ze is telefonisch te bereiken op tele foonnummer 0181-414931 of via e-mailadres [email protected].

Inleveren kopij

Kopij inleveren uiterlijk 24 maart. (12.00 uur), e-mailadres: onskerkblad@ catharijnekerk.nl. Als u geen e-mail heeft, dan kunt u kopij brengen naar mevrouw T.C. Wolters, Voorstraat 164. Het nieuwe kerkblad komt uit op 6 april. Voor foto’s op de website of in het kerkblad die u zou willen hebben, neem contact op met Joost de Koning, telefoon 416043.

(vervolg van pagina 15)

De kosters

vind ik daarbij dat mensen eerlijk zijn. Als we iets afspreken met elkaar, dan wil ik het ook graag zo uitvoeren en ik houd er niet van dat mensen dan achter mijn rug dingen anders organiseren. Het is fijn als mensen je werk waarderen en ik word er echt blij van als ze dan na afloop naar je toe komen en je met een hand bedanken voor je inspanningen. Kosterswerk wordt nogal eens onderschat. Mensen hebben vaak geen idee wat er achter de schermen allemaal gebeuren moet. Eerlijk gezegd had ik dat zelf ook niet.” Ina: “Het mooiste is als je met elkaar een klus hebt geklaard en met een tevreden gevoel thuis komt.”

Redactie

mevr. ds. S.M. Dekker, mevr. J. Klein-Verheij, mevr. G. Morgenstern, mevr. T.C. Wolters Lobs, Voorstraat 164, tel. 415774. De eindredactie valt onder de verantwoor delijkheid van de kerkenraad. De redactie behoudt zich het recht voor aangeleverde kopij in te korten of niet te plaatsen.

Kopijadres: [email protected]

Website:

www.catharijnekerk.nl

Fotograaf kerkelijke activiteiten

J. de Koning, tel. 416043

Verspreiding kerkblad

mevr. M. van Rij, tel. 416714 Verschijnt negen keer per jaar; abonnement 15 euro overmaken op rekening NL37 INGB 0004932580

Protestantse Gemeente te Brielle

Sint-Catharijnekerk Sint Catharijnehof 1, tel. 412232 mevr. ds. S.M. Dekker, Landvoogdes 13 tel. 418764, [email protected]

mevr. ds. C. Flim, Dorpsstraat 21, 3223 BG Hellevoetsluis, tel. 337247, [email protected]

Kerkenraad

dhr. W. P. Littooij, tel. 06-51606033 (voorzitter) mevr. A. Fortuin-Mosterd (scriba) Bieningen 25, 3232 PE Brielle tel. 479240 [email protected]

Kerkelijk bureau

Zalencentrum, Langestraat 76, 3231 VJ Brielle, tel. 415249 [email protected]

Iedere eerste dinsdag van de maand van 19.00-21.00 uur mevr. I. Prins-Nowee, tel. 418666

Kerkrentmeester

dhr. H. Verveen, tel. 412012 [email protected]

bankrek. NL 43 RABO 0365 4590 03

Diaconale raad

mevr. M. Groeneveld-Prins, penningmeester bankrek. NL32 RABO 0365 4804 44

Koster kerk

mevr. I. van Veen-Appelmelk, tel. 06-34690662 [email protected]

Verhuur kerk en zalencentrum

dhr. T.A. Klein, tel. 314982 [email protected]

Zalencentrum

Langestraat 76, tel. 415249 mevr. M. Vegter-Snoep, tel. 472829 (conciërge)

Kerktelefoon

dhr. C. de Bruin, tel. 414571

Vervoer naar de kerk

dhr. L. van Geest, tel. 414219

Rommelmarkt

Coppelstockstraat 6a dhr. J. Stolk, tel. 413809

19