Klik hier voor het kringmateriaal van 8 en 22 maart 2017

Download Report

Transcript Klik hier voor het kringmateriaal van 8 en 22 maart 2017

Kringmateriaal

Jaarthema: Periode: Auteur: Wandelen over water Januari-mei 2017 Caroline Mateboer #wow

Jozua en de veertigdagentijd

Het tweede halfjaar staat in het teken van Jozua (jan-mrt), de veertigdagentijd (mrt-mei). In het schema hieronder staat uitgewerkt welke kringavond waarover gaat. De twee komende kringavonden vinden jullie een laatste staart van een thema uit Jozua en maken we de slag naar de veertigdagentijd. De kringavond van 12 april wordt jullie op een later moment aangereikt. Kring 8 maart 22 maart 12 april (komt nog) 26 april 10 mei 24 mei Thema Jozua 23-24: Eenheid Zie mij staan (missionaire dienst) De schatten van het kruis 1: Nieuwe identiteit De schatten van het kruis 2: Verlossing De schatten van het kruis 3: Overwinning over machten De schatten van het kruis 4: Levenskracht Kun je niet een uur met mij waken? Pasen / invulling wordt later bekend gemaakt Invulling wordt later bekend gemaakt Laatste kringavond / Invulling wordt later bekend gemaakt Kerkdienst 26 februari 4/5 maart 11/12 maart 18/19 maart 26 maart 1/2 april 8/9 april 16 april (Pasen) 23 april - 29/30 april – 6/7 mei 13/14 mei - 20/21 mei (avondmaal) Het kringmateriaal sluit qua thematiek aan op de preken. De preken vormen een extra input en vullen als zodanig het kringmateriaal aan.

Vragen?

Mail je vragen naar [email protected]

.

Opbouw kringavonden

Inleiding thema: Elk thema wordt met ongeveer één A4 ingeleid. Hierna kan degene die de avond leidt, gespreksleider, keuzes maken uit drie onderdelen die alle drie op een andere manier omgaan met het thema van de kringavond.

Hart

met elkaar praten over zaken die te maken hebben met je hart, jouw (geloofs)houding. Wat kom je bij jezelf en de ander tegen? Zijn er weerstanden waar je iets mee moet? Of heb je iets moois meegemaakt over dit thema en kun je dit delen?

Handen

met elkaar doen. Is het thema ‘stil worden met God’, dan kan de kringavond een onderdeel bevatten waarin je met elkaar gaat oefenen, of je spreekt af dat je ermee aan de slag gaat en de volgende keer kort met elkaar deelt wat de ervaring is.

Hoofd

met elkaar Gods Woord induiken. Wat staat er over het thema? Hoe kun je de teksten uitleggen? Zijn er verschillende uitleggen mogelijk? Hoe kun je de tekst vandaag de dag vertalen? Etc. Gebedsidee we moedigen aan om elke kringavond met elkaar te bidden. Het kringmateriaal biedt elke kringavond een idee om gebed in al haar verschillende vormen in te zetten. Je kunt als gespreksleider zelf de avond indelen zoals past bij jou en je kring. Er zijn kringen die het fijn vinden om samen de Bijbel in te duiken en actief na te denken wat woorden, zinnen of teksten betekenen. Andere kringen vinden het prettig om meer nadruk te leggen op het delen van het dagelijkse leven met hun levende God. Ook is het mogelijk om een combinatie te maken van de drie onderdelen. Kortom, voel je helemaal vrij om de kringavond in te delen en jouw kennis en ervaring en die van je kringleden in te zetten in de kringen.

Kring 8 maart | Ik en mijn huis, zie ze staan | Wandelen over water

Het jaar 2017 zijn we als gemeente gestart met een prekenserie over het Bijbelboek Jozua. Centraal hierin stonden principes voor het innemen van Beloofd Land: wat betekent het om te wandelen over water?

De 40-dagen periode willen we dit verder concretiseren: waaruit bestaat het Beloofde Land voor de christen? Welke schatten zijn er weggelegd voor de gelovige, door Jezus’ offer aan het kruis?

Vorige week woensdag is de 40-dagentijd begonnen. Vanavond slaan we de eerste slag van Jozua naar Jezus. In het Hebreeuws komt de naam Jozua overeen met Jezus naam. Dat Jezus en Jozua dezelfde naam delen is geen toeval. Je zou Jozua als type van Jezus, of vooruitwijzende persoon naar Jezus, kunnen zien. Jozua die het beloofde land in gaat nemen, als vergelijk met Jezus die het Koninkrijk komt brengen, maar ook Jezus die ons de (ver)nieuwde hemel en aarde belooft. De komende tijd richten we ons op Jezus en wat Zijn werk op aarde betekent heeft, Zijn leven dat leidt tot Zijn lijden aan het kruis en Zijn opstanding uit de dood. Jezus is gestorven, opdat wij gerechtvaardigd worden (Rom.6:5-7). In Jozua 23,24 lezen we dat de honderdtien jaren oude Jozua die op voor de laatste keer het volk bij elkaar roept. Inmiddels woonden de Israëlieten al een paar jaar in het door God beloofde land en lagen de uitdagingen van het innemen van het beloofde land lagen achter hen. De Heer had Israël aan alle grenzen rust gegeven (Jozua 23:1). Jozua weet dat hij niet lang meer te leven heeft en roept het volk nog één keer bij elkaar bij Sichem om samen de verbinding met God te bevestigen. God houdt het volk voor wat Hij voor hen gedaan heeft (Joz.24:2 13). En dan vervolgt Jozua: ‘

Nu dan’…

hiermee wordt een nieuwe situatie beschreven, ze wonen in rust in het land dat hun al lang geleden beloofd was. En daarbij vraagt God hen om: 1)

eerbiedig de Heer,

2)

dien Hem met onvoorwaardelijke trouw en

3)

doe de goden weg die uw voorouders hebben gediend. Dien alleen de Heer.

Het volk kiest er actief voor, spreekt het uit naar Jozua, naar de leiders van het volk (vs.1) en naar God dat zij de Here, alleen de Here, zullen dienen. Jozua plaatst ons leven in een groter geheel. We staan op de schouders (Sichem betekent ‘schouder’) van de mannen en vrouwen die ons zijn voorgegaan. Nu is het aan ons de taak om zodanig te leven dat onze kinderen en kleinkinderen talloze mooie verhalen van Gods werk door ons heen zullen horen, zodat zij beseffen dat zij geen God van vroeger dienen, maar een God van het heden.

HART

Jozua zorgt voor deze volksbijeenkomst. Hij doorziet de kracht van de hernieuwing van het verbond. Het volk kiest actief voor deze verbinding, het vernieuwen van het verbond met God.  Op welke manier kun jij mensen in je omgeving helpen in de vernieuwing van hun verbinding met God? Ook wij kennen vandaag de dag het ‘herinneren’ ; we kennen dankzij Jezus offer dat wij zijn overgegaan van het ‘oude’ en het ‘ nieuw e’ ; voor en na Pasen.  Wat vraagt God van jou?  Waar wil jij in de komende tijd tot Pasen bij stilstaan?

Olaf ten Napel stelde in zijn preek dat we vandaag de dag in een tijd van relatieve rust leven en we het best goed voor elkaar hebben in Nederland. In dat opzicht lijkt onze situatie een beetje op die periode in Jozua 23,24. Hij stelde de vraag:  Hoe kunnen wij gezinnen zijn die de Here dienen? Deel eens met elkaar wat je ervan denkt.  Heb jij kort geleden nog gesproken met jouw kinderen, kleinkinderen, neefje(s) of nichtje(s) over Gods daden in jouw leven?  Hoe kijk jij terug op het meelopen met Jozua in de afgelopen periode? Wat leer(de) jij van hem? Wat leer(de) je uit het boek?

HANDEN

Zing met elkaar opwekking 645 ‘Ik kies vandaag’ of de Engelse versie van Brian Doerksen ‘Today (As for me and my house’.

 Is dit lied voor jou vandaag actueel? Op welke manier?

HOOFD

 Waarom zou Jozua het volk in Sichem bijeenroepen? (Genesis 12:6,7;  Wat valt je op aan de opstelling van de leiders? Welk doel had hij hiermee voor ogen, denk je?  Welk doel had Jozua met de bijeenkomst?  Wat gebeurt er met het leiderschap over het volk Israël?  Zie je de parallel van leiderschap die God voor ogen had voor zijn volk Israël toen, in Jezus later? (o.a. Opb.1:5, Luc.1:32)  Wat is de opdracht die God geeft aan zijn volk? (Jozua 24:14) Lees Marcus 12:28-31. Kun jij deze tekst naast de opdracht van God aan zijn volk leggen? Waarom wel/niet? Gebedsidee:

Gebedsmuren

Maak verschillende “muren” in de ruimte.

Geef elk kringlid 5 post-its en laat elk voor zichzelf opschrijven en gelijk in gebed gaan over punten die passen bij elke muur. Hang de post-its op en neem met elkaar de tijd om ook voor elkaars post-its te bidden. - muur van aanbidding (Woorden als heilig, trouw, liefdevol, almachtig etc- eigenschappen van God) - - muur van belofte: (beloften uit de Bijbel er op) muur van vragen - - stilte muur (van overdenking ) klaagmuur (waar voor zieken en noden gebeden kan worden)

Kring 22 maart | De schatten van het kruis

1 een nieuwe identiteit, 2- verlossing

| #Wow

De dag van vandaag in de veertigdagenkalender van Tear is geschreven door Paulien Vervoorn. Zij spreekt erover dat de Bijbel vol staat met mensen die zichzelf niet geschikt vinden voor de taak waar God hen voor roept. Mozes die twijfelt of hij de taak die God van hem vraagt wel kan uitvoeren bijvoorbeeld (Ex.3:1-12). Alsof God niet weet wie Hij roept! Mozes doet het toch en we weten dankzij de Bijbel waar dat toe geleid heeft. Waarvoor roept God jou? En wie BEN jij? In de diensten heb je gehoord dat je een ‘nieuwe identiteit in Christus’ hebt en verlost bent van de zonde en dood. De uitdrukking ‘in Christus zijn’ wordt alleen al door Paulus 200x gebruikt in het Nieuwe Testament. Het wil dus iets belangrijks zeggen. “Die uitdrukking gaat over onze verbondenheid me t Jezus en zijn verbondenheid met ons. Als we ‘in Christus’ zijn, dan vormen we met Hem een eenheid. En in die eenheid is al het zijne het mijne en al het mijne het zijne. Dat betekent bijvoorbeeld dat mijn zonde en schuld niet langer van mij zijn, maar van Hem: Hij is er voor gestorven, en na zijn opstanding deelt Hij door zijn Geest de vergeving uit. Het betekent ook dat Christus’ volmaaktheid en kracht en liefde en geduld de mijne zijn.”

[Jos Douma, Jezus ontdekken dag 32]

Het is voor ons soms gemakkelijker om je te identificeren met Adam, met de zondige mens, met de gebrokenheid. Misschien herken je die wel elke dag bij jezelf of in de wereld. Maar er is iets daadwerkelijk veranderd door de komst van Christus. Lees maar in Romeinen 5:12-19. Daarnaast staat de Bijbel vól met wie jij bent als je gelooft in Jezus Christus en Hem als jouw verlosser beschouwt. Een kleine greep vind je hieronder. Want, jij bent:  een nieuwe schepping (2 Kor. 5:17)  een vriend van Jezus (Johannes 15:15)  kind van God (1 Johannes 3:1)  heilige (Ef.1:1)  iemand die alles kan (Fil.4:13)

HART

Lees 1 Johannes 3:1.  Bedenk minstens 10 eigenschappen van kinderen. Bespreek met elkaar hoe je deze eigenschappen terugziet in jouw relatie met God.   Stelling: Je hebt pas echt de ‘identiteit in Christus’ als je het ook zo voelt.

Ben je weleens teleurgesteld in jezelf als het om geloven gaat? Zo ja, waar ben je teleurgesteld over? Wat denk je dat God van jou verwacht op dit punt? Ik heb een keer gevraagd of een pastorante elk aspect van haar ‘nieuwe identiteit in Christus’ wilde doornemen. Per punt kreeg ze de opdracht om op te schrijven wat ze wel en niet kon geloven voor zichzelf en wat ze erbij ervaarde. Ze ontdekte dat ze niet alles begreep. Wat bedoelt God ermee dat ik een ‘nieuwe schepping’ ben?  Kun jij in eigen woorden verwoorden wat de vijf voorbeelden van wie jij bent in Christus voor jou betekenen? Geloof je dat het ook voor jou is?

HANDEN

 Neem de komende weken de tijd om de opdracht bij de lijst uit

bijlage Mijn ‘staat van zijn’ in Christus

door te werken voor jezelf en kom er de volgende kringavond met  elkaar op terug. Hoe vond je het? Wat heeft het jou gebracht? Kies één of meer van de waarheden over jou. Het mag één van de vijf die hierboven staan zijn, maar ook een andere waarheden uit de Bijbel (zie bijlage Mijn ‘staat van zijn’ in Christus) . Misschien worstel je met één of meer van deze punten, kies dan iets daaruit. Neem deze mee in gedachten, lees erover in de Bijbel en als je situaties tegenkomt die je lastig vindt, houd deze waarheid jezelf dan voor of vraag iemand anders om het je te voor te houden.

HOOFD

Lees Romeinen 5:12-19.  Wat zegt Paulus hier over Adam?  Welke woorden worden gebruikt om de negatieve situatie van de mens te beschrijven (voor Christus) en welke woorden voor de positieve situatie (na Christus)?   Waaraan doen die termen je denken? In vers 20 staat:

En later is de wet erbij gekomen, zodat de overtredingen toenamen; maar waar de zonde toenam, werd ook de genade steeds overvloediger.

Wat wordt hier bedoeld?  Waarom is de genade van de ene mens Jezus Christus overvloediger dan de overtreding van één mens waardoor alle mensen moesten sterven? Lees Efeze 1:1-11  Hoe worden de volgelingen van Jezus hier genoemd?  Welke dingen ontvangen wij door het bloed van Jezus?’   Wat wordt bedoeld met het ‘bloed van Jezus’?

Wat heeft God in Christus geschonken aan ons?  Waartoe schenkt God dit alles? Lees Psalm 107:2  Wat doen de verlosten?  Geldt dat ook voor nu, voor onze verlossing? Hoe? ‘Verlossen’ betekent ‘terugkopen’. Ooit waren wij zondaars, er was vrij spel voor de duivel. Jezus kocht ons terug uit het bezit en de invloedssfeer van de duivel, met Zijn kostbare bloed. Gebedsidee:

Fifty-fifty gebed

De helft van de groep zingt en de andere helft bidt er doorheen. En na verloop van tijd worden de rollen omgedraaid.

Bijlage Mijn ‘staat van zijn’ in Christus

Lees het door geef bij elk item aan wat je erbij ervaart. Het kan zijn dat iets je aanspreekt, of helemaal niet aanspreekt, dat je het wel gelooft, maar niet voelt, of dat je verdriet/blijdschap/boosheid/opluchting voelt. Alles is mogelijk en prima. … of ik het voel of niet, dit is de waarheid over wie ik ben en wat ik heb in Jezus Christus. Nu ik volwassen ben beschik ik over deze waarheden en de inhoud daarvan. 1) Ik ben Gods kind (1 Joh3:1, 1 Joh1:12) 2) Ik ben opnieuw geboren uit onvergankelijk zaad (1 Petr 1:23) 3) Ik ben een vriend van Jezus (Joh.15:15) 4) Ik ben vergeven van al mijn zonden en schoon gewassen in het bloed (Ef 1:7, Hebr 9:14, Kor 1:14, Joh 2:12) 5) Ik ben gerechtvaardigd uit het geloof (Rom5:1) 6) Ik ben een tempel waarin de Heilige Geest woont (1 Kor 6:19) 7) Ik ben vrijgemaakt van de wet der zonde (Rom 8:2) 8) Ik ben bevrijd van de macht van de duisternis en overgebracht door God naar het rijk van Zijn geliefde Zoon (Kol 1:13) 9) Ik ben gekocht en betaald (1 Kor 6:20) 10) I k ben een lid van Christus’ lichaam. Ik hoor erbij! (1 Kor 12:27) 11) Ik ben een nieuwe schepping (2 Kor 5:17) 12) Ik ben verlost van de vloek van de wet (Gal 3:13) 13) Ik ben een heilige (Ef 1:1) 14) Ik ben in Zijn liefde heilig en schuldeloos voor Hem (Ef 1:4) 15) Ik ben heel dicht bij God door het bloed van Jezus (Ef 2:13) 16) Ik ben gewild, Hij heeft met liefde mij gekozen (Ef 1:4) 17) Ik ben één met Christus (1 Kor 1:30) 18) Ik heb de volheid van Jezus in mij (Kol 2:10) 19) Ik ben met Christus gekruisigd (Gal 2:20) 20) Ik ben burger van een rijk in de hemelen (Fil 3:20) 21) Ik heb Zijn nooit ophoudende liefde als mijn voedingsbodem. Ik ben in Hem geworteld en gegrondvest (Ef 3:17, Kol 2:7) 22) Ik heb deel gekregen aan de goddelijke natuur (2 Petr 1:4) 23) Ik heb de gezindheid van Christus (Fil2:5, 1 Kor 2:16) 24) Ik zal aan het eind van mijn groeitraject op Jezus lijken (2 Kor 3:18, Fil 1:6) 25) Ik ben niet meer veroordeeld en hoef mezelf ook niet meer te veroordelen (Rom 8:1) 26) Ik heb vrede diep van binnen ondanks wat er om me heen gebeurt (Fil 4:7) 27) Ik lig met Christus verborgen in God (Kol 3:3)