Staatscourant van 20 februari 2017

Download Report

Transcript Staatscourant van 20 februari 2017

1

STAATSCOURANT

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Verkeersbesluit afsluiten zandpad Strijperpad te Leenderstrijp Nr. 9807

20 februari 2017 Besluit Burgemeester en wethouders besluiten gelet op artikel 18 lid 1d Wegenverkeerswet 1994 en artikel 15 lid 1 Wegenverkeerswet 1994, tot: •Het afsluiten van het Strijperpad voor gemotoriseerd verkeer doormiddel van een slagboom en de plaatsing van het bord C12 uitgezonderd bestemmingsverkeer van Bijlage 1 van het RVV 1990.

De betreffende weg is in beheer van Staatsbosbeheer. De politie adviseert positief over dit verkeersbe sluit.

Overwegingen en motivatie Volgens artikel 2 van de Wegenverkeerswet zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het instellen van de maatregelen: 1.

2.

3.

4.

5.

6.

Het verzekeren van de veiligheid op de weg; Het beschermen van weggebruikers en passagiers; Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan; Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer; Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de wet Milieubeheer ; het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Huidige situatie

Het Strijperpad is een weg die de verbinding vormt tussen Leenderstrijp en de N396. Dit is de provinci ale weg van Leende naar Valkenswaard. De onverharde weg heeft een lengte van ongeveer 2200 meter door een Natura 2000-gebied. Aan de zuidzijde, de kant van Leenderstrijp, sluit het Strijperpad aan op de Kapelstraat. Aan de noordzijde, net voor de aantakking met de N396 sluit het Strijperpad aan op het Kluizerpad. Aan de noordzijde is ook een natuurcamping aanwezig.

Het Strijperpad heeft een openbare status en staat derhalve op de gemeentelijke wegenlegger. De huidige weg wordt gevormd door een onverhard zandpad (hierna zandpad) van ongeveer 4 meter breed met aan de oostzijde geflankeerd door een met asfalt verhard fietspad (hierna fietspad) van ongeveer 1,20 meter breed. Staatsbosbeheer gebruikt het zandpad voor de afvoer van hout geoogst uit de regu liere vellingen. Hiervoor wordt het Strijperpad jaarlijks door Staatsbosbeheer geëgaliseerd en geschaafd.

Gebruik

Het fietspad maakt deel uit van het landelijk fietsknooppuntennetwerk en wordt daarom veelvuldig door recreatieve fietsers gebruikt. Sinds 2016 behoort de fietsverbinding tot het hoofdfietsnetwerk. Dit is opgenomen in het gemeentelijk fietsplan 2016. Voor schooljeugd uit Leenderstrijp en verder ten zuiden vormt het de kortste verbinding tussen woonadres en middelbare school in Valkenswaard. Het zandpad wordt ook door gemotoriseerd verkeer gebruikt dat een korte weg tussen Leenderstrijp en Valkenswaard zoekt. Hierbij gaat het om divers verkeer, zoals traktoren, personenauto’s, vrachtwagens en recreatief verkeer (jeeptochten). Als er files staan op de A2 en het daardoor drukker is in de kern van Leende neemt het verkeer op het zandpad toe.

Verzoek Staatsbosbeheer

Staatscourant 2017 nr. 9807 20 februari 2017

2

Staatsbosbeheer heeft de gemeente Heeze-Leende verzocht het zandpad af sluiten voor gemotoriseerd verkeer uitgezonderd bestemmingsverkeer. Ze wil het zandpad afsluiten door middel van een slagboom met slot. De afsluiting moet zorgen dat doorgaand (sluip) verkeer geweerd wordt. Behalve Staatsbos beheer krijgen hulpdiensten en agrariërs die voor hun bedrijfsvoering veelvuldig gebruik moeten maken van het zandpad de beschikking over een sleutel van de slagboom. Fietsers fietsen op een apart fietspad.

De slagboom is in eigendom van Staatsbosbeheer. Welke agrariërs in aanmerking komen voor een sleutel wordt jaarlijks vastgesteld. Bij herhaaldelijk misbruik van de slagboom kan de sleutel door Staatsbosbeheer worden afgenomen.

Motivatie

De gemeente neemt het verzoek van Staatsbosbeheer over met de volgende motivatie: Veiligheid op de weg: vooral in natte periodes komen er diepe kuilen in het zandpad, waardoor de veiligheid van de weggebruiker niet gegarandeerd kan worden. Schaven heeft in een dergelijke natte periode weinig zin. Ook is geconstateerd dat gemotoriseerde voertuigen in deze situatie uitwijken naar het naastgelegen fietspad. Naast het feit dat het fietspad niet berekend is op deze voertuigen, kan dit ten koste gaan van de veiligheid van fietsers. Een aantal fietsers hebben hierover meldingen gedaan bij Staatsbosbeheer.

Beschermen van weggebruikers: in droge periodes zorgt gemotoriseerd verkeer voor opwaaiend stof wat hinderlijk, gevaarlijk en ongezond is voor passanten (fietsers) en aanwonenden. In deze periodes komen hierover dan ook vele overlastmeldingen binnen bij Staatsbosbeheer.

In natte periodes rijden gemotoriseerde voertuigen (niet bestemmingsverkeer) zich vast op het zandpad.

Dit heeft Staatsbosheer ertoe doen besluiten om deze voertuigen niet meer los te trekken maar de be stuurders te verwijzen naar een loonwerker of agrariër.

In stand houden van de weg: zie 1.

Vrijheid van verkeer: Het onverharde deel van het Strijperpad is een zandpad en niet geschikt voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Het zandpad valt niet onder het gemeentelijke hoofdwegennet waarover doorgaand verkeer mogelijk is. Afsluiting van het zandpad zorgt dan ook niet voor het slechter bereikbaar worden van gebieden via het hoofdwegennet. Daar staat tegenover dat door het afsluiten van het zandpad, de staat van het pad in natte periodes beter is dan het in de huidige situatie is. Hierdoor zal de berijbaarheid van het zandpad en daarmee de bereikbaarheid van Leenderstrijp bij calamiteiten verbeteren.

Doordat het zandpad op één plaats afgesloten wordt, blijft het daarnaast mogelijk dat ouders hun kind oppikken als ze op het fietspad pech met hun fiets krijgen.

Gevolgen milieu: het Strijperpad doorsnijdt het Leenderbos. Dit gebied is door de EU aangewezen als Natura 2000-gebied. Artikel 1.1 a van de wet Milieubeheer en artikel 1.11 van de wet Natuurbescherming geven een zorgplicht voor een dergelijk gebied. In het ontwerpbeheerplan ‘Natura 2000 Leenderbos, Groote Heide & de Plateaux’ is aangegeven dat een aantal openbare (zand)wegen dwars door het Leenderbos lopen. Deze wegen worden (rechtmatig) gebruikt door pachters en beheerders om bij hun gronden te komen, maar ook door anderen wat extra verstoring teweeg brengt. Het afsluiten van het zandpad zorgt ervoor dat meer verkeer op het hoofdwegennet blijft, waardoor minder verkeer in het Leenderbos komt. De maatregel draagt dan ook bij aan de zorgplicht voor Natura 2000-gebieden uit artikel 1.1 a van de wet Milieubeheer en artikel 1.11 van de wet Natuurbescherming.

Aantasting karakter en functie gebied: in juni 2011 heeft Strootman landschapsarchitecten in samen werking met de Rijksuniversiteit Groningen en Cultuurland advies een inrichtingsplan opgesteld voor het Leenderbos en Groote Heide. Uit de ecologische analyse in dit plan, blijkt dat het Strijperpad zowel een droge als een natte verbinding doorsnijdt. Het moge duidelijk zijn dat een vermindering van gemo toriseerd verkeer deze verbindingen zullen versterken.

Bezwaarclausule Ingevolge artikel 6:7 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending van deze beschikking bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar.

Staatscourant 2017 nr. 9807 20 februari 2017

Na het indienen van een bezwaarschrift kunt u, indien - gelet op de betrokken belangen - onverwijlde spoed dat vereist, een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van Rechtbank ’s-Hertogenbosch, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

U kunt ook digitaal het verzoek om voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening wordt griffierecht in rekening gebracht.

9 februari 2017 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN HEEZE-LEENDE, namens dezen J.W.A van der Heijden Afdelingshoofd Beleid, Vergunningen en Handhaving

3 Staatscourant 2017 nr. 9807 20 februari 2017