Actielijst - Josephschool

Download Report

Transcript Actielijst - Josephschool

Inventarisatie – tips en tops

De tips waar niets bij staat, worden opgepakt. Thema: communicatie

Stelling: Het gebruik van digitale communicatiemiddelen (Schoudercom) in combinatie met persoonlijke gesprekken zorgt voor een goede informatiestroom binnen de Josephschool. Schoudercom

Tops: o Grote aanwinst. o o Er kunnen geen brieven kwijtraken. De lijsten die ingevuld kunnen worden zijn handig (ouderavonden). o o Korte mededelingen via Schoudercom zijn fijn. MR en oudervereniging: verslag was fijn. Tips: o o o Berichten kunnen enthousiaster (vaak te zakelijk) Ervoor waken dat er wel af en toe persoonlijke contact is. In brieven meer uitleg geven aan de ouders waarom bepaalde beslissingen genomen worden. Digitale koppeling voor ouders naar resultaten kind. (Dit is nog niet mogelijk binnen o o o o het systeem) Schoudercom berichten mogen intensiever. Schoudercom ook gebruiken om te informeren wat er goed gaat met het kind. (Het is voor leerkrachten niet haalbaar, om regelmatig berichten over alle kinderen van de groep naar ouders te sturen via Schoudercom. Dit zorgt voor veel extra werk voor de leerkrachten.) Instellen wachtwoord ouders van Schoudercom langer dan 4 weken. (Dit is alleen mogelijk bij de app van Schoudercom. Dit is via het bulletin gecommuniceerd met de ouders. ) o

Persoonlijke gesprekken en kennismakingsgesprekken

Tops: o Kennismakingsgesprekken worden erg gewaardeerd. o Ruime mogelijkheid om een gesprek aan te gaan met de leerkracht of directie. Tips: o o Intern afspreken wat via Schoudercom gecommuniceerd moet worden en wat via de groepssite. (Actiepunt) Als je kind problemen heeft: communicatie verbeteren. Meer initiatief door leerkrachten. (Aandachtspunt) Meer tussentijdse persoonlijke gesprekken zouden fijn zijn. (dit is altijd mogelijk op o aanvraag) Langer tijd inplannen voor gesprekken om te kunnen verdiepen. (dit is altijd mogelijk op aanvraag) Frequentie gesprekken in de kleuterbouw verhogen in groep 1. (Actiepunt)

Website Tops: o Sommige ouders kijken regelmatig op de website. o De algemene informatie op de website is prima. o De foto’s en stukjes op de groepssite zijn erg leuk. Tips: o Website koppelen aan Schoudercom (Dit kan als de nieuwe website er is.) o De groepssite actueel houden. (Actiepunt) Meer eenheid bij de informatie op de groepssite. (Actiepunt) Informeren over de inhoud van de lesstof op de groepssite. overtypen. Dit zorgt voor veel extra werk) (Niet haalbaar. Dit betekent dat leerkrachten elke dag/week alle lesstof vanuit alle methodes moeten o Belangrijke groepsinformatie via Schoudercom in plaats van op de groepspagina van de website. (Aandachtspunt)

Communicatie met betrekking tot de nieuwbouw

Tops: o De nieuwbouw gaat door. Tips: o o Verwijzen naar de raadstukken. Duidelijker informeren over de stand van zaken ook naar de leerlingen toe. (Aandachtspunt)

Thema: kwaliteit van het onderwijs

Stelling: Het gebruik van laptops en/of tablets door leerlingen, verhoogt de kwaliteit van ons onderwijs.

Tops: o Tips: o Goed initiatief. Tablet als middel inzetten is prima, maar moet scherp gekeken worden naar hoe het ingezet gaat worden. Schrijven blijft belangrijk, zo ook de creatieve vaardigheden. (Past bij visie, schoolontwikkeling)

Stelling: Bij de ontwikkeling en invulling van ons onderwijs, moet worden aangesloten bij de talenten van de leerlingen.

Tops: o Tips: o Goed initiatief. o o Hoe ontwikkel je je talenten om je vaardigheden tot bloei te laten komen? Niet alleen naar talenten kijken. Meer ruimte binnen het lesaanbod voor muzikaliteit en creativiteit. (Mogelijkheden voor subsidieaanvraag worden bekeken) Meer aandacht en begeleiding voor de leerling die meer aankunnen qua lesstof. (Teamtraining Plusbeleid)

Stelling: Bij de ontwikkeling en invulling van ons onderwijs, moet eigenaarschap van de leerling centraal staan en is de leerkracht de coach.

Tops: o Goed dat leerlingen weten wat het doel van de les is. Tips: o o o o o Leerlingen moeten geleerd worden goede doelen te stellen en te reflecteren. (Past bij visie, schoolontwikkeling) Eigenaarschap is mooi, maar het moet wel binnen het curriculum (leerplan) blijven. (Past bij visie, schoolontwikkeling) Structuur en duidelijkheid blijven aanbieden en zelfstandigheid blijven ontwikkelen. (Past bij visie, schoolontwikkeling) Alleen bij leerlingen van groep 7 en 8. (Past niet bij visie, schoolontwikkeling) Leerkracht moet meer zijn dan alleen een coach. Deskundigheidsbevordering moet hierop gericht zijn. (Past bij visie, schoolontwikkeling)

Thema: het welbevinden van de leerlingen op de Josephschool

Stelling: De leerlingen op de Josephschool voelen zich veilig en gezien.

Tops: o School straalt veiligheid uit. o o o Kanjertraining is goed. Er zijn geen signalen dat er gepest wordt en anders wordt er bovenop gezeten. Tutorlezen enz. leerlingen worden gestimuleerd om elkaar te helpen. Tips:

Stelling: Problemen tussen leerlingen door ruzie op pesten via sociale media? Dat moet de school maar oplossen.

Tops: o Goed dat de leerlingen vanaf groep 5 lessen Mediawijsheid aangeboden krijgen. Tips: o Sociale media: opdracht voor zowel school als ouders.

Overig:

Tops: o o o Tips: o o o Familiedag is leuk en goed. Moet erin blijven. Kijkje in groep 1 t/m 3 voor ouders, opa’s en oma’s. Ouders die in een groep meehelpen zijn goed op de hoogte van wat er in die groep gebeurt. Voor alle groepen een keer per jaar een kijkje in de klas organiseren. (Actiepunt) Data citotoetsen in het bulletin. De toetsopstelling van de kleuters niet in de gymzaal maar op een andere manier organiseren. (Indien mogelijk)

o o o Door een geïntegreerde methode voor WO worden leerlingen meer uitgedaagd om talenten in te zetten en vaardigheden te ontwikkelen. Meer onderzoekend onderwijs. (Past bij visie, schoolontwikkeling) Plusleerlingen meer aandacht geven door bijvoorbeeld een onderwerp uit te diepen met de leerkracht of met een groepje leerlingen. Dit presenteren aan de groep. (Teamtraining Plusbeleid) Incidenteel (als daar aanleiding voor is) een citaat uit de schoolgids in het bulletin opnemen. (Aandachtspunt)

Schoolviering

Tips: o o o o o Bij ideeën voor de schoolvieringen de leerlingen mee laten denken. Elke groep een eigen optreden, zorg voor afwisseling van de optredens. Zo komt creativiteit centraler te staan. Gebruik maken van de talenten van de leerlingen. Bijvoorbeeld een muziekinstrument laten bespelen, optreden van een bandje. Thema verbinden aan de schoolviering. Eén keer per jaar “klassentheater”: Per groep iets voorbereiden om aan de ouders van de eigen groep te laten zien, denk aan een toneelstuk o.i.d. (Indien mogelijk)

Indeling groepen 2016-2017

Tips: o De dialoog aangaan met de ouders. ( Het is helaas onmogelijk om dit te doen. Er zitten zoveel haken en ogen aan voordat er een indeling tot stand gekomen is. Dat heeft te maken met o.a. de beschikbare formatie, de parttimers en fulltimers en nog veel meer. Er wordt elk jaar weer heel secuur naar de leerlingen gekeken om met zijn allen uiteindelijk tot een goed plaatje te komen.) o Vooraf aangeven dat de organisatie gaat veranderen. (Dit zorgt voor nog meer onrust en is daarom niet wenselijk. Zie ook voorgaande opmerking.) o De leerlingen gelegenheid geven om aan te geven bij welk vriendje of vriendinnetje ze in groep willen. (Wij kunnen geen garantie geven, dat de keuze uitvoerbaar is. Daarom is dit dus niet wenselijk) o De leerlingen informeren en uitleggen waarom voor bepaalde combinaties gekozen is. (Aandachtspunt) o Voldoende tijd inplannen om leerlingen over het weekend of de vakantie te laten vertellen. (Aandachtspunt) o Blijf zorgen voor lichamelijke opvoeding, zorg voor beweging bij kinderen i.p.v. alleen maar zitten. (Past bij visie, schoolontwikkeling)

De inhoud en invulling van de brainstormsessie

Tops: o Zinnig o Fijn dat de school er voor open staat. o Goede manier om aan de hand van stellingen te praten. o Zeker voor herhaling vatbaar ook al zijn er weinig aanmeldingen. o Zeer positief. o Zorgt voor betrokkenheid van de ouders bij de school en draagt bij tot verbinding met elkaar. o Goed georganiseerd, waardoor een waardevolle discussie ontstond tussen ouders.

o Fijn dat we als ouders konden meepraten, kwetsbaar opgesteld wordt als positief ervaren. Tips: o o o o o o o Ouders zelf thema’s laten inbrengen. Bij een herhaalde uitnodiging kan de leerkracht dit beter versturen. (Jullie komen toch ook nog?) Ten aanzien van de hygiëne: papieren handdoekjes, en alcoholdispenser (Vanwege het kostenplaatje is dit op dit moment niet haalbaar.) Communicatie: afstemmen met de ouders. Timing.

(Aandachtspunt) Klassenouders: als gastouders voor nieuwe ouders. leerkracht.) (Niet wenselijk. Er komt op deze manier veel verantwoording bij de klassenouders te liggen. Zij weten ook niet overal een antwoord op. Als ouders vragen hebben, kunnen ze altijd terecht bij de Memo: kleine samenvatting aan het eind van een brief. (indien mogelijk wordt dit toegepast) Ouders inzetten: specialisten.

(Aandachtspunt)