Lees hier over de WBC-lijnindeling en -tafels.

Download Report

Transcript Lees hier over de WBC-lijnindeling en -tafels.

Bijlage bij Competitiereglement WBC: Lijnindeling en tafels

Lijnindeling: Basis voor de lijnindeling is de eindstand van het vorige seizoen, na promotie en degradatie. Er gaan echter personen stoppen met bridgen (en er komen er, gelukkig, ook weer wat bij) en er vinden mutaties plaats binnen de paren. Dit kan tot gevolg hebben, dat een nieuw gevormd paar van bestaande leden in een andere lijn gaat starten, dan waar men geëindigd is. Zie hierover het wedstrijdreglement op onze website. Maar, nog belangrijker, er moet gestreefd worden naar lijnen, die ongeveer even groot zijn. Dit kan dus inhouden, dat er alsnog een extra promotie (en soms degradatie) plaats kan vinden. Het kan dus op de eerste avond (1 e dinsdag of 1 e donderdag van september) net anders zijn, dan u had verwacht!

De tafels 7 t/m (soms wel) 10:

Het zal een ieder bekend zijn, dat dit tafels zijn, waar één paar de hele avond blijft zitten. Vandaar de naam vaste tafels. Dit zijn de enige tafels, die van de wedstrijdleider permanente toestemming hebben om hun tafelblad te draaien, zodat ze niet aan hun tafel stuivertje hoeven te wisselen tussen NZ en OW. Op alle andere tafels is het verboden om het tafelblad te draaien! Op de vaste tafels moeten de spelers, die daar de hele avond zitten steeds spellen lenen bij andere tafels. Dit hoort te gebeuren door eerst de 2 hoogst genummerde spellen (van de 4 te spelen spellen) op te halen en deze daarna te ruilen voor de laagst genummerde spellen (van de 4 te spelen spellen). Het paar, welke vast aan de tafel zit is verantwoordelijk voor het ophalen en wegbrengen van de spellen en dient dit direct na het spelen te doen. Echter wel op een dusdanige wijze, dat andere spelers niet in hun spel gestoord worden. Het komt (zeker op de dinsdag) regelmatig voor, dat er 9 of 10 tafels in een lijn staan. Het kan dan, aan het begin van een ronde, voorkomen, dat u spellen komt halen, die op dat moment nog gespeeld worden aan een andere tafel. Het is niet toegestaan om dan maar te beginnen met de andere 2 spellen. U wacht gewoon even tot de juiste 2 spellen teruggebracht zijn naar de tafel, waar u moet lenen. De wisseltafel: In de afgelopen competitieronde is, vooral in de lagere lijnen, een steeds hardnekkiger wordende "nieuwe" regel op onze club ingevoerd. Het gaat hierbij om het ruilen van de spellen, als u aan een wisseltafel zit, cq. met een wisseltafel de spellen moet delen. Een voorbeeld hiervan is: U zit in lijn X, waar het spelschema van 14 paren wordt gespeeld. In die lijn staan dan derhalve 7 tafels. Tafel 1 t/m 6 hebben hun vaste spellen op tafel liggen (tafel 1: 1 t/m 4; tafel 2: 5 t/m 8; tafel 3: 9 t/m 12; enz.). Tafel 7 heeft geen vaste spellen en moet de spellen gaan lenen (in de 1e ronde bij tafel 1; in de 2e ronde bij tafel 2; enz.). Goed, in de 1e ronde begint tafel 1 dan met het spelen van de spellen 1 en 2 en tafel 7 leent de spellen 3 en 4 en gaat die spelen. Tafel 7 leent bij 1 en is derhalve formeel verantwoordelijk voor het halen en terugbrengen van de spellen naar de juiste tafel. Om wat preciezer te zijn is, conform de spelregels, de Noordspeler van tafel 7 hiervoor verantwoordelijk. Persoonlijk en voor de club, maakt het echter niets uit, wie van tafel 7 de spellen gaat ruilen en/of terugbrengen. De laatste tijd doet zich de navolgende stelling voor:

Bijlage bij Competitiereglement WBC: Lijnindeling en tafels

De speeltijd is 30 minuten, dus voor 2 spellen heb je 15 minuten de tijd. Dus als ik na 15 minuten de spellen ga ruilen heb ik recht op de andere 2 spellen. Een prachtige redenatie, maar volstrekte onzin en ook het wedstrijdreglement geeft geen enkele steun aan deze gedachtegang. Als u uw 2 spellen heeft gespeeld, dan gaat u ze ruilen. Ziet u, dat aan de andere tafel nog gespeeld wordt, dan blijft u op respectabele afstand van die tafel wachten, tot men is uitgespeeld. Inbreken in het spel is immers uit den boze. U haalt de spelers uit hun concentratie en er bestaat bovendien de kans, dat u ongeoorloofde informatie tot u neemt over het spel, welke u aan uw tafel nog moet spelen. Heeft u rechten? Nee! Maar meestal is de dummy wel bereid om u alvast 1 spel te overhandigen, zodat u verder kunt aan uw tafel. Het laatste spel wordt dan, netheidshalve, door hen nog wel nagebracht. Het zou natuurlijk (nou ja?) kunnen, dat men nog bezig is met het 1e spel. Geen probleem, dan geeft men gewoon het 2e spel mee, welke echter aan die tafel nog niet is gespeeld. Men krijgt immers 2 andere, nog niet gespeelde, spellen terug, dus is er "voorraad" genoeg en kan dat geen probleem zijn. Kortom, na 15 minuten heeft u geen recht op 2 spellen. Wel op één spel, want er is aan die tafel altijd één spel aanwezig, welke op dat moment niet gespeeld wordt. Tot slot: Mocht u zich benadeeld voelen, omdat "die andere tafel" te lang over een spel doet, of dat u te lang moet wachten, dan is er maar één juiste regel: Vraag het aan een arbiter! Een stuk beter, dan zelf spelregels gaan verzinnen.

Over de combitafels:

In het rekenprogramma worden combitafels behandeld als aparte lijnen. Zijn er 4 lijnen en een combitafel, dan zijn de gewone lijnen A, B, C en D, waardoor de combitafel automatisch de E-lijn wordt, ook al is deze lijn maar één tafel lang. Zouden er 2 combitafels zijn op die avond, dan komt er ook nog de F-lijn van één tafel bij. Het paar van de twee paren aan de combitafel dat normaal in een hogere lijn dan het andere paar speelt zit altijd NZ. Nog even speciaal voor Noord, die in de eerste ontmoeting (ronde) van die avond aan de combitafel mag starten. Oh, oh, wat komt het toch vaak voor dat Noord de letter van de lijn invult waarin hij/zij normaal speelt. Dat werkt dus niet. De van zijn spel gehaalde spelleider / arbiter krijgt dan vaak als argument te horen "maar dat is toch de lijn, waarin ik speel!" Inderdaad, normaal speelt u in uw eigen lijn, maar een combitafel is een aparte lijn en dus niet uw normale lijn. Vul daarom de letter van de juiste lijn in. Die letter is te lezen op het briefje dat op de combitafel geplakt is en heel groot op het gekleurde tafelblad.