Lees nieuwsbrief

Download Report

Transcript Lees nieuwsbrief

Nieuwsbrief Tochtwaard februari 2017 Agenda

6 februari 8 februari 8 februari 8 februari 13-14 februari 17 februari 20-24 februari 27+28februari 3 maart 6-17 maart NSCCT groep 4A + 6B NSCCT groep 4B + 6A Voorleesochtend Open dag Poetsbus Carnaval (middag) Februarivakantie Administratiedagen – leerlingen vrij 2de rapport mee Oudergesprekken n.a.v. het rapport

Personalia

Juf Sarina is momenteel afwezig i.v.m. overbelasting. Het is nog onduidelijk hoe lang zij afwezig zal zijn. Inmiddels is er een structurele oplossing voor haar vervanging: Juf Hilda staat op maandag, dinsdag en woensdag voor groep 8A en juf Chrissy op donderdag en vrijdag. In groep 5/6 staat juf Iris op maandag en dinsdag voor de klas. Iris is al bekend op onze school, omdat zij eerder de vervanging van juf Jeannette heeft gedaan in groep 5. Welkom terug juf Iris! Meester Peter staat op woensdag, donderdag en vrijdag voor groep 5/6 . Wij zijn er blij met alle collega’s, die zich flexibel hebben opgesteld en hebben meegedacht aan een constructieve oplossing. Juf Jeannette is al een poos bezig met re-integreren en ze maakt steeds meer uren in groep 5. De verwachting is dat ze na de februarivakantie al haar werkzaamheden kan uitvoeren en volledig beter zal worden gemeld. Juf Mirjam is herstellende van een hartoperatie. Zij is inmiddels al weer even thuis en haar herstel verloopt voorspoedig. Afgelopen week hebben Charlotte en Wendy (adjuncten) een bezoek gebracht aan haar. Ze is thuis e n haar herstel verloopt goed. Rustig aan is Mirjam alweer aan het wandelen en bouwt ze haar conditie weer op door op de hometrainer te fietsen. Luisteren naar haar lichaam is heel belangrijk, dus rust hoort er ook zeker nog bij. Binnenkort hoopt ze te starten met fysiotherapie. Ze bedankt iedereen voor de mooie kaarten en bloemen.

Studiedag 18 januari

Op woensdag 18 januari hebben de teamleden van Regenboog weer een studiemoment gehad m.b.t. PBS. Tijdens deze studiemorgen hebben we met elkaar gewerkt aan een matrix.

op onze school aangegeven wat de gedragsverwachtingen zijn. Deze verwachtingen staan weer onderverdeeld bij onze basiswaarden: respect, verantwoordelijkheid en veiligheid. In deze matrix staat voor elke ruimte We hebben lessen ontwikkeld omtrent goed gedrag. Het enthousiasme is groot bij de leerkrachten. Sommige leerkrachten zijn de lessen al aan het uitproberen. Op dit moment zijn wij vooral achter de schermen bezig, maar in het schooljaar 2017-2018 zal steeds meer zichtbaar, voelbaar zijn en zult u als ouders ook betrokken worden bij de PBS-aanpak. ‘s Middags hebben de collega’s van alle SAKS -scholen deelgenomen aan diverse brainstorm- en inspiratiesessies. We hebben met elkaar nagedacht over het onderwijs van de toekomst. Welke invulling en ideeën hebben leerkrachten hierover en wat vinden kinderen eigenlijk belangrijk in het onderwijs van de toekomst?

Nieuwe aanmeldingen

Als u uw kind op de Regenboog wilt aanmelden voor het schooljaar 2017-2018, willen wij u vragen dit zo spoedig mogelijk te doen, zodat we inzicht krijgen in de groepsgrootte van volgend schooljaar. Aanmelden kan bi

Thema groepen 3 & 4

In de groep 3 & 4 wordt al eventjes gewerkt aan het thema ‘’Speelgoed’’. In elke groep is een vraagmuur gecreëerd. Elke week hangt er een andere vraag waar de kinderen zelf het antwoord op gaan zoeken. Ze hebben speelgoed gemaakt voor de speelgoedmaker, die op vakantie is. Ook hebben we onderzoek gedaan naar autootjes: ‘’Welk autootjes is het snelst?

Welke ondergrond zorgt voor de meeste snelheid? De gegevens hebben we verwerkt in een staafdiagram. De kinderen uit groep 3 en 4 hebben zelf ook echt speelgoed gemaakt!

Thema groep 5 & 6

Volgende week gaan de groepen 5 & 6 ook starten met hun thema.

De komende 8 weken zullen we in de groepen 5 en 6 werken aan een unit met als thema: ‘Luchthavens - Vervoer’. We starten hier mee op maandag 6 februari. Deze unit is onderdeel van het International Primary Curriculum (IPC). De kinderen gaan aan de slag met het maken van aflezen van kaarten en plattegronden, ze leren welke beroepen de mensen op de luchthaven uitoefenen, ze leren wat het weer voor invloed heeft op luchtreizen, welke gevolgen een uitbereiding van een luchthaven kan hebben etc. Wij kijke n er naar uit om deze ‘’reis‘’ door de leerstof met uw kind te gaan maken!

Thema groep 7 & 8

In de groepen 7 en 8 wordt gewerkt aan de hand van de thema’s ‘’Puberteit’’ en de zogenoemde brugklas weken.

Bij het thema ‘’Puberteit’’ komen o.a. de volgende aspecten aan de orde: Wat verandert aan mijn lichaam? Wat verandert er op sociaal- en emotioneel gebied (het krijgen van een eigen mening, het ontwikkelen van een persoonlijke stijl etc.) Wat verandert er in mijn hersenen? Liefde Lichaamsverzorging De leerlingen van groep 8 zitten nu volop in het traject van de schooladviezen en gaan de komende maand een middelbare school uitkiezen. In de klas wordt er aandacht besteed aspecten, die van belang zijn bij een schoolkeuze: Hoe groot is de school? Hoe is de sfeer? Hoe gaat de school om met het geven van huiswerk? Wat is de identiteit van de school? (Katholiek, Christelijk, openbaar) Is er voldoende mogelijkheid voor individuele aandacht? Is de school dichtbij of juist ver weg (bereikbaarheid) Veel scholen hebben ook opendagen. Waar let je dan op tijdens zo’n open dag?

Zo bereiden we de kinderen zo goed mogelijk voor op hun overstap naar het voortgezet onderwijs. We wensen alle leerlingen van groep 8 veel succes met het maken van een keuze!

Dyslexie

Sommige kinderen hebben heel veel moeite met lezen en spellen, ook al oefenen ze nog zo veel. Dan kan er sprake zijn van dyslexie. Met een dyslexieonderzoek is dat vast te stellen. U leest hier meer over onderzoek en behandeling van dyslexie (dyslexiezorg). Onder bepaalde voorwaarden is vergoeding van dyslexiezorg vanuit de gemeente mogelijk, maar veel leerlingen komen hiervoor niet in aanmerking. Voor vergoeding van onderzoek en behandeling van dyslexie gelden in principe de volgende voorwaarden (aan álle voorwaarden moet worden voldaan):  de leerling zit op de basisschool en is minimaal 7 en maximaal 12 jaar oud  de leerling heeft ernstige dyslexie Dit zijn de leerlingen die op de basisschool de meeste hinder ondervinden van hun problemen met lezen en/of spellen (Op school moeten de leesprestaties van het kind E-scores zijn (bij de zwakste 10%). Ook mogen de  leesprestaties D-scores zijn (bij de laagste 16%), maar dan moeten de spellingprestaties E-scores zijn (bij de zwakste 10%) de leerling heeft enkelvoudige dyslexie. Dat betekent dat er geen bijkomende stoornis is, zoals AD(H)D, een autisme spectrum stoornis of angststoornis. Deze voorwaarde geldt niet als de dyslexiedeskundige kan vaststellen dat de bijkomende stoornis geen belemmering (meer) is voor het onderzoek!

De dyslexiedeskundige beoordeelt vooraf of er een vermoeden is van ernstige dyslexie. Voldoet de leerling ook aan de andere voorwaarden, dan geeft de deskundige een indicatie af voor verzekerde (=vergoede) dyslexiebehandeling. Als vervolgens uit het dyslexieonderzoek blijkt dat er toch geen sprake is van ernstige dyslexie, dan worden de onderzoekskosten wél vergoed, maar de kosten voor eventuele behandeling niet. In de praktijk voldoen de meeste leerlingen niet aan de voorwaarden, bijvoorbeeld omdat ze geen ernstige dyslexie hebben. Deze leerlingen kunnen natuurlijk wel een dyslexieonderzoek krijgen (én een dyslexieverklaring), maar ouders moeten de kosten van het onderzoek en eventuele behandeling zelf betalen. Mocht u vragen hebben over een dyslexiebehandeling, dan kunt u terecht bij de leerkracht of bij Esther van Splunter (onze orthopedagoog [email protected]

).

Voorleesochtend

Op woensdag 8 februari zal er in alle klassen worden voorgelezen door opa’s en oma’s!

In iedere klas wordt een opa of oma uitgenodigd om te komen voorlezen. De nationale voorleesdagen vonden plaats in de CITO periode. Wij hebben voor gekozen om deze lees bevorderende activiteit later te laten plaatvinden. De voorleesochtend is te leuk om zomaar aan ons voorbij te laten gaan!

Carnaval

Op vrijdagmiddag 17 februari vieren we carnaval op de Regenboog. We verwachten de kinderen verkleed en opgetut in de klas. De kinderen van groep 1/2 worden door hun ouder/verzorger naar de klas gebracht. De kinderen van groep 3 t/m 8 nemen op het schoolplein afscheid van hun ouders. We zullen direct starten met de polonaise en als het weer het toelaat, gaat de polonaise over het schoolplein. Na de polonaise zijn er diverse activiteiten te doen in alle klassen. Wij kijken uit naar een gezellige carnavalsmiddag!

De Biebclub

In februari zal onze bieb weer ‘’nieuw leven’’ aan onze bieb worden toegevoegd.

Twee keer per jaar wordt onze schoobieb aangevuld met nieuwe boeken. Wij zijn er van overtuigd dat alles begint bij ‘’leesplezier’’ en n ieuwe input is daarvoor van groot belang. De kinderen van de biebclub hebben in hun eigen klas onderzocht welke boeken en volgens de kinderen uit hun klas toegevoegd moesten worden aan de schoolbieb. De volgende suggesties voor boeken zijn gedaan: Groep 8: Groep 7/8: Groep 7: Groep 6: De boom met 65 verdiepingen Het leven van een loser ff offline Het leven van een loser ff offline Groep 5/6 2.

Fantasia XI

Leerzame gratis apps voor kinderen

1.

Duolingo (leren van andere talen) Rekenkoning junior (oefenen met o.a. tellen, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en meetkunde) 3.

4.

5.

6.

7.

8.

Spelling in beeld app (spelling oefenen) Kruistafels (oefenen van de tafels) Rush hour (doordenkspel) Gynzy kids (grote variatie in oefeningen op meerdere vakgebieden) Tafelsmonster (oefen spelenderwijs de tafels 1 t/m 10) Pelle puzzelt (puzzelen met taal) 9.

10.

11.

Juf Melis.nl zinsontleden (zinsontleding) Goudvisclub, samen leren lezen (beginselen van het leren lezen) Kees Komma en de boekenbende (leesbevordering)

Kracht van 8

Luisteren naar elkaar

Naar elkaar luisteren is het begin van begrijpen. Deze uitspraak brengt ons bij het wezenlijke doel van communicatie; elkaar écht verstaan. Het vermogen om te horen is hiervoor niet genoeg; echt luisteren is ontvangen!

Effectief luisteren brengt de behoeften en wensen van jezelf en de ander aan het licht. Er is gebleken dat als je luisteren traint, je er beter in wordt, en zo voor een betere communicatie kunt zorgen. Een mens heeft twee oren en één mond; om twee keer meer te luisteren dan te praten!

Catechese

In de periode t/m Pasen werken wij m.b.v. Hemel en aarde, onze methode voor godsdienst en levensbeschouwing , aan het thema ‘’Het Christendom’’.

Kinderpanel

Op 1 februari is het kinderpanel bij elkaar geweest. Al enige tijd zijn zij bezig met het opzetten van een digitale schoolkrant. Inmiddels kunnen wij u vermelden dat het raamwerk al aardig staat. We streven ernaar om begin maart de eerste digitale schoolkrant aan u te presenteren!

Informatie op een rij

Ouderraad Tochtwaard

[email protected]

Medezeggenschapsraad

[email protected]

Ouderbijdrage

School

[email protected]

Website

www.regenboog-saks.nl

Website Rollebol

www.schoolkinderopvang.nl

Indien u geen gebruik wilt maken van de machtiging tot automatische overschrijving, kunt u de ouderbijdrage à 37,50 overmaken op rekeningnummer NL08 INGB 0000927196 t.n.v. ‘De Regenb oog’ Graag onder vermelding van de naam van uw kind.

Ouders welkom in de school

Na 15.15 uur bent u van harte welkom om even binnen te lopen en samen met uw kind te kijken naar het werk van uw kind. © De Regenboog Alkmaar Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de directie.

Omgangsregels

Deze regels gelden op onze school en daarbuiten.

1. Een goed gevoel voor iedereen is op de Regenboog regel nummer één! 2. Benader de ander zoals je zelf benaderd wilt worden. 3. Vertel het aan de juf of meester wanneer er iets gebeurt wat jij niet fijn of gevaarlijk vindt. 4. We noemen elkaar bij de voornaam en gebruiken geen scheldwoorden. 5. Ben je boos? Probeer erover te praten of ga anders naar de meester of de juf. 6. Spullen van een ander kind of van school behandel je met respect. 7. Kinderen die pesten zitten zelf in de nesten! 8. Word je gepest of heb je ruzie? Praat er thuis ook over, je moet het niet geheimhouden. Is het opgelost? Dan kunnen we vergeven en vergeten. 9. We luisteren naar elkaar en nemen de ander serieus. 10. Jij mag er zijn!

Informatie op een rij

Emailadressen/websites

Ouderraad Tochtwaard

[email protected]

School

[email protected]

Website Rollebol

www.schoolkinderopvang.nl

Medezeggenschapsraad

[email protected]

Website

www.regenboog-saks.nl

SKOA

[email protected]

Ouders welkom in de school

Na 15.15 uur bent u van harte welkom om even binnen te lopen en samen met uw kind te kijken naar het werk van uw kind.

Ouderbijdrage

Indien u geen gebruik wilt maken van de machtiging tot automatische overschrijving, kunt u de ouderbijdrage à 37,50 overmaken op rekeningnummer NL08 INGB 0000927196 t.n.v. ‘De Regenb oog’ Graag onder vermelding van de naam van uw kind. © De Regenboog Alkmaar Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de directie.